Gå til innhold

Kontroversiell og kjapp: Nå skal de seks Skjold-korvettene oppgraderes for en halv milliard [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Veldig flotte båter dette, selv om det virker noe knapt med bare åtte missiler ombord.

Tenker ellers at om det er ren forsvarsevne vi er ute etter, så er det luftvernet som er det svakeste punktet per i dag.

Skjønner at det er gøy å kjøre båt, men må vel være et problem for Norge og NATO at vi (såvidt jeg vet) ikke har noe robust og moderne langdistanse luftvernmissil. Er det noe under utvikling? Kan dette være noe for Kongsberg å satse på, eller blir det et for stort prosjekt?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
SuperKrokodille skrev (11 timer siden):

Skjønner at det er gøy å kjøre båt, men må vel være et problem for Norge og NATO at vi (såvidt jeg vet) ikke har noe robust og moderne langdistanse luftvernmissil. Er det noe under utvikling?

Det ble i 2016 besluttet at vi skal anskaffe langtrekkende luftvern, men prosjektet går tregt.

https://forsvaretsforum.no/langtidsplanen-luftforsvaret/norsk-missilforsvar-kan-koste-20-milliarder/126551

Sitat

– Nå vil høyreregjeringen utsette til etter 2029 og har heller ikke gjort jobben med å utrede kostnadene. Forsvarsdepartementet bekrefter selv at nødvendige utredninger ikke er gjennomført, sier Ap-toppen.

 

Lenke til kommentar
19 hours ago, SuperKrokodille said:

Veldig flotte båter dette, selv om det virker noe knapt med bare åtte missiler ombord.

Tenker ellers at om det er ren forsvarsevne vi er ute etter, så er det luftvernet som er det svakeste punktet per i dag.

Skjønner at det er gøy å kjøre båt, men må vel være et problem for Norge og NATO at vi (såvidt jeg vet) ikke har noe robust og moderne langdistanse luftvernmissil. Er det noe under utvikling? Kan dette være noe for Kongsberg å satse på, eller blir det et for stort prosjekt?

 

Luftvern har alltid vært et problem i Norge. Man har stort sett håpet at vi ligger for langt unna Russiske baser slik at man ikke trenger å bry seg.

 

Vi trenger ikke langtrekkende luftvern (Patriot). Vi trenger strategisk luftvern med lagdeling (Aster, S400, Standard) og antagelig mest et lokalt automatisk luftvern.

 

Et Aster type system tvinger en fiende til å fly lavt over stor avstand for å unngå å bli skutt ned. Det reduserer rekkevidden til flyene. Man trenger andre systemer for å dekke områder der Aster ikke har dekning. Et S400 system på Kola har maks rekkevidde omtrent til Alta med langtrekkende raketter.

 

Man bør være klar over at langtrekkende raketter er relativt lette å unngå. Man trenger med andre ord å beskyte fly fra mer enn en retning his man skal ha sjanse til å skyte de ned. Eller så må man man ha en drastisk endring av teknologien i rakettene man bruker.

 

Lokalt automatisk luftvern er vel det som brenner mest siden Russerne har rakettartilleri som kan utslette en bataljon med en salve. Så vi snakker om et system som kan utslette den norske hæren i løpet av en halv times tid. Vi trenger luftvern som kan håndtere en slik situasjon.

 

Kongsberg har nok ikke noe problem med å integrere systemer. Kanonluftvern kan de. Men det spørs om de kan dette med radarheiming. IR har de nok stålkontroll på.

Endret av dahln
Lenke til kommentar

Forsvaret demonstrerer en strategisk forståelse på nivå med en godt kokt potet.

 

Vi ser at de planlegger ting som overhode ikke tar med i beregningen hvordan Russerne tenker og opererer. Man skal ha kystjegere på øyer bevæpne med Hellfire raketter. Det er jo en fin plan helt til man skjønner at russerne vil sterilisere alle øyer som ligger innenfor deres rekkeviddde.

 

Vi ser at de har lagt ned kystfortene med begrunnelse av at presisjonsvåpen gjør dem ubrukelige. Man hopper over at luftvern og elektronisk krigføring reduserer sjansen for å bli truffet. Og vi trenger noe som vi kan vise frem hvis våre allierte spør hva vi har gjordt for å hindre russernes fremrykking. Et nettverk av kystfort med ubåter og raske fartøyer er Frykt, Usikkerhet og Tvil (FUD på nynorsk)  i praksis.

 

Tidshorisonten for forsvar av Norge er vel 50-100 år. Det betyr at man må tenke på at det skjer endringer raskere enn dette hos vår nabo i øst. Det er ingen tvil om at korvettene ble innkjøpt av industrielle grunner (politikerne fungerte som generaler i dette tilfellet),  men det var antagelig et veldig riktig kjøp. De burde nok antagelig ha kjøpt flere.

 

Forsvaret prøver desperat å gi F-35 en fornuftig oppgave uten å avsløre hvorfor vi måtte ha flyet. En korvett ved kai på Svalbard eller i Vardø kan tilby 24 timers dekning med NSM. Det kan i grunnen en lastebil også. Måldata kan man få på mange måter inkludert droner. Vi skal ha griseflaks hvis flyvåpenet klarer ett tokt i døgnet med F-35.

 

Israel får F-35 fra USA. Allikevel kjøper de brukte Strike Eagle fra Amerikanerne. Og Amerikanerne kjøper nye Eagle jager "fordi de ikke bygger F-35 fort nok". Realtieten er nok det at de ikke klarer å produsere nok tokter. De flyene amerikanerne allered har kan gjøre 4-5 tokt til dagen. Hvis de hadde hatt flere piloter ville de nok ha gjordt flere tokt. Det er ingen snev av sjanse for at en F-35 kan gjøre noe slik uten å ødelegge smygegenskapene.

 

Den reelle grunnen til at vi trenger F-35 er at de kan bruke atomvåpen. Bruk av atomvåpen på Norsk jord vil skje fra norske fly og man trenger et fly som er sertifisert for å føre de amerikanske atombombene som vi kanskje vil få utlevert hvis behovet melder seg. Tyskerne kjøper F-18 og EA-18 av samme grunn.

Endret av dahln
Lenke til kommentar

Det er helt klart at luftvernet må styrkes på disse fartøyene, montere en ekstra etasje med missil siloer oppå eksisterende siloer, kapsle disse inn i karbonfiber paneler, og utstyre disse med Nasams 3 missiler, da kan det brukes sidewinder, amraam 120, amraam ER, ESSM eller Iris-T, dette er missiler som luftforsvaret allerede har i sine lagere...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...