Gå til innhold

Nettiketten fra 2000-tallet


TSP

Anbefalte innlegg

Dette var nettiketten som var en del av forumets retningslinjer før i tiden. Gjenpostes her til glede for fremtidige forumhistorikere. Dette var den nyeste versjonen som sist ble oppdatert i 2009. 

Dagens retningslinjer finner man her: https://www.diskusjon.no/guidelines

--

Denne lille nettikette-guiden skal forklare deg hvordan man helst skal opptre når man bruker forumet vårt, hva du bør og ikke bør gjøre samt forklare uklarheter i retningslinjene og/eller utdype dem bedre. Det som står i denne guiden har også relevans til e-post, nyhetsgrupper og pratekanaler på Internett generelt.

Innholdsoversikt

  • 1 Generell oppførsel
  • 2 Hva er smilies?
  • 3 Hva er "unødvendig quoting"?
  • 4 Hva er "dårlig bruk av emnefeltet"?
  • 4.1 Tre-ords-regelen
  • 5 Hva omfatter "informasjon som kan lede til piratvirksomhet"?
  • 6 Hva er "spam"?
  • 7 Hva er "bumping"?
  • 8 Gjentatte overtramp mot retningslinjene
  • 9 Kilder

 

Generell oppførsel
Før du skriver et innlegg er det flere ting du bør tenke over.

Overdreven bruk av store bokstaver
Store bokstaver blir oppfattet som skriking. Skriking hjelper kanskje mot småsøstre en gang i blant, men når du skriver som èn blant mange på f. eks. forumet skaper dette bare misnøye. Det vil føre til økt oppmerksomhet rundt innlegget ditt, men ikke nødvendigvis på den måten du hadde tenkt. Det vil tiltrekke seg personer som blir irriterte over at du skriker til dem, og alle vil ble mer opptatt av hvordan du skriver fremfor hva du skriver. Folk vil i stedet for komme med sure kommentarer til deg. Mange brukere kan la være å gi deg et skikkelig svar, hvis de føler at du "bråker" for mye.

Overdreven bruk av tegn
Bruk av for mange utropstegn (!), spørsmålstegn (?) og andre tegn er også noe du bør unngå. Det får posten din til å se veldig useriøs ut og vil også fjerne oppmerksomheten fra hva du skriver til hvordan du skriver. Ikke bruk mer enn ett utropstegn eller spørsmålstegn etter hverandre, og bruk dem helst ikke sammen (!?). Se også Overdreven bruk av store bokstaver.

Overdreven bruk av smilies
Smilies eksisterer i dag av flere grunner, noen av dem er for å vise humor, ironi eller kanskje for å spre glede. Men bruk av for mange smilies kan gi en motsatt effekt, spesielt når det står flere av dem etter hverandre i ett og samme innlegg. Overdreven bruk av smilies kan for eksempel føre til at det blir vanskelig å oppfatte hvorvidt du spøker eller er seriøs. Bruk av flere smilies samtidig kan også virke rotete, masete og unødvendig. Bruk vennligst derfor aldri mer enn to smilies etter hverandre og ikke bruk smilies etter hver setning. Se også Hva er smilies?

Pass på skrivefeil
Ta deg god tid når du skriver postene dine og se spesielt godt etter skrivefeil, grammatiske feil og eventuell feilinformasjon. Du skal ikke bruke SMS- språk og helst ikke forkortelser, spesielt ikke hvis det er en forkortelse folk flest ikke kan. Hvis du i etterkant oppdager en skrivefeil kan du i så fall bruke "Edit"-funksjonen til forumet for å endre på det som var feil. Det er vanlig å skrive "Edit: 'Det som har blitt endret'" etter en eventuell endring slik at folk kan se hvorfor du har endret på innlegget.

Husk at en aldri skal rase ut i tråden med kritikk av skrivefeil eller grammatiske feil. Om spørsmålet er dårlig formulert kan du pent og høflig be trådstarter omformulere spørsmålet. Dette kan legges til som et svar i tråden hvis det er et engangstilfelle, men hvis du har ergret deg over samme person tidligere anbefaler vi at du sender en personlig beskjed til personen der du ber han prøve å skrive tydeligere. Det finnes nemlig mennesker som har skrive- og leseproblemer og da skal man ta hensyn.

NB: Dersom du har et skriveproblem, men ønsker allikevel å benytte forumet, ser vi at du helst bruker en elektronisk ordbok før du poster, f. eks. den du finner i Word. Vi vil oppfordre til at du legger til informasjon i signaturen din om ditt skriveproblem, slik at du ved en senere anledning vil slippe at kanskje noen tar det opp. Vi vil påpeke at du verken trenger bruke Word eller signaturen slik vi her foreslår dersom dette ikke er ønskelig. Vi opplyser kun om at det er teknisk mulig, slik at vi kan slippe eventuelle uheldige situasjoner i fremtiden. Situasjoner som kan skape et unødvendig problem både overfor moderatorene og deg selv.

Grundig bakgrunnsarbeid
De fleste tenkelige spørsmål har blitt besvart en eller annen gang før, ett eller annet sted på Internett. For å ikke skape unødvendig mye gjengangere på forumet ber vi deg derfor først prøve å søke litt rundt problemstillingen din før du legger den ut på forumet. Av søkemotorer vi anbefaler deg å prøve er for eksempel Google eller AltaVista og selvsagt den viktigste: forumet selv.

Hvis du så velger å starte en tråd ber vi deg gjerne ta med informasjon om hva du har undersøkt før du postet forumet, hva du eventuelt fant ut og hvor du søkte (ta her da gjerne med eventuelle linker til nettsteder og tråder du fant). Det har vist seg at brukerne av forumet tar bedre vare på de som gjør litt bakgrunnsarbeid før de spør. Flere av brukerne kan bli litt irriterte over å se mange av de samme spørsmålene stilt om igjen. Merk: Det er ikke mot retningslinjene å spørre om noe som har blitt spurt før, uansett hvor ofte spørsmålet har dukket opp.

Du bør også unngå åpenbare krangler. Eksempler på dette kan være å starte en tråd hvor du kun spør noe ala "Hva er best av AMD og Intel" eller "nVidia og ATi" eller andre produsenter. Finn heller frem til to spesifikke produkter av de to produsentene og spør hvilket av de to produktene som yter best. Hvis du absolutt har en trang til å spørre etter den generelt sett beste av de to produsentene, spør heller mer spesifikt som f. eks. "Hvilken av de to følgende produsentene er best på pris/ytelse?: " eller "Hvilken av de følgende produsentene har det produktet som yter best?:". Går situasjonen ut av hendene på deg kan du gjerne tilkalle en moderator.

Sørg for at du poster på rett sted
Feilposting er et av de største problemene på forumet i dag og i nesten alle tilfeller så er det på grunn av nye brukere som ikke har brukt nok tid på å lete etter den rette kategorien. Hvis du har et spørsmål om f. eks. programvare så skal ikke dette postes i "Annet om Hardware" eller "Nettverk", men i kategorien "Programvare". I spillseksjonen av forumet har vi flere egne spill-forum for de mest diskuterte spillene som for eksempel Counter-Strike. Alle tråder om Counter-Strike skal da diskuteres der. På Mobil-delen av forumet har vi også delt opp forumet i f. eks. "Mobiltelefoner" og " Symbian". Her skal alle poster om mobiltelefoner som bruker Symbian-operativsystemet postes i Symbian-kategorien, enten det dreier seg om maskinvare eller programvare. Tråder som "Hvilket skjermkort skal jeg velge?" hører åpenbart hjemme under "skjermkort"-kategorien. Blir den postet i "Annet om hardware" kan den bli stengt og flyttet til "Feilpostet".

Lytt til erfarne brukere
Det er mange av dem på forumet. Selv om de kan skrive på en måte som irriterer deg, vet de fleste hva de snakker om. Du bør også opptre ydmykt på forumet og ikke kreve at noen skal hjelpe deg. Hvis du opptrer sint og irritert kan det godt hende at folk vil nekte å svare deg på det grunnlaget. Hvis en person kommer med en løsning på problemet ditt bør du så takke han. Husk nemlig på at brukerne der ute sitter og gjør dette på sin egen fritid og av egen vilje. Hvis en bruker kommer med et svar som for deg kanskje kan virke banalt og ikke var hva du søkte bør du ikke skjelle han ut av den grunn, men heller skrive noe ala "Takk, men det var ikke helt det jeg søkte. Er på jakt etter noe mer i retning ...".

Kjøp og salg på forumet
Kjøp og salg av varer er ikke tillatt på forumet. I kategorien kalt "Hjelp til kjøp/salg av PC" skal det ikke forekomme annonser. Kategorien har blitt opprettet slik at folk her kan få hjelp av andre til å se over oppsettet deres, eller for å få hjelp til prissetting på varene sine. Alle annonser vil bli fjernet umiddelbart.

Pass på bildestørrelser
Å legge inn bilder i postene dine kan gjerne være en god ide for å beskrive eller belyse et problem. Etter at du har lastet opp et bilde til et sted på Internett eller funnet et du vil bruke kan du så legge inn dette rett i posten din ved hjelp av [ IMG ]-taggen, som du kan lese mer om her. Det er per i dag også muligheter til å laste opp bilder rett fra PC-en din og til forumets server. Men det er også noen begrensninger du må forholde deg til. Bilder tar nemlig stor plass i antall kilobytes i forhold til vanlig tekst. Er bildet ditt veldig stort kan det derfor heller være fornuftig å bare legge inn en link til bildet ditt. Er du derimot litt smart kan du bruke den beste løsningen: Lage to versjoner av bildet ditt - en normal versjon og i tillegg en forminsket utgave av samme bilde ("thumbnail"). Så kan du ved en kombinasjon av [ URL ]-taggen og [ IMG ]-taggen lage en fancy sak som gjør at det i posten din blir vist det lille bildet og at hvis du trykker på det så blir du så ført videre til det store bildet. Dette vil gi best effekt. En tommelfingerregel er at bilder du bruker i innleggene dine ikke skal være større enn maks 400 piksler langt, "thumbnails" gjerne bare 100 piksler. Bruker du forumets bildeopplastningsfunksjon skjer denne thumbnail-operasjonen automatisk når du laster opp et stort bilde.

Pass på signaturen din
Dess kortere enn signatur er, dess bedre er den. En signatur skal derfor aldri gå over mer enn 4 linjer. Signaturer på vårt forum kan inneholde kontaktinformasjon, et sitat, en vits eller liknende, men aldri et bilde. Vær forsiktig, det du synes er morsomt, kan være helt smakløst for andre. Se retningslinjene pkt 12. for mer informasjon om signaturen. Også bilder av typen .png som kan være dynamiske bilder oppdatert med din CPU-temperatur eller leserens IP-adresser er ikke tillatt. Dette gjelder også selv om det ikke er noen bakgrunnsfarge på bildet eller lignende.

Vær snill og grei
Dette høres ut som Kardemommeloven, men det er faktisk ikke et dårlig tips. Følg retningslinjene, og du kommer langt. Brukerne på forumet er ofte mer velvillige og skriver lengre og mer utfyllende svar, dersom du alltid holder en høflig tone.

Jeg har oppdaget brudd på retningslinjene. Hva gjør jeg?
Det du i alle fall ikke skal gjøre er å svare i den tråden der hvor regelbruddet er. Dette vil kun gi tråden unødvendig oppmerksomhet. Og du vil selv bli regelbryter dersom du poster informasjon i tråden som ikke er i samsvar med hva den egentlig handler om. Hvis du ser et regelbrudd skal du først og fremst bruke funksjonen "Rapporter" i forumet. Til høyre over hvert innlegg er det en knapp hvor det står "Report" og hvis du trykker på denne føres du til et skjema du kan fylle ut. Rapporten din vil så bli lagt til i listen over rapporter og en moderator vil så behandle regelbruddet neste gang han går over listen og behandler rapporter. Hvis det er et krisetilfelle som krever øyeblikkelig oppmerksomhet kan du også ta kontakt med moderatorer mer direkte ved å enten sende en E-post, en melding eller se etter annen kontaktinfo i profilen til en moderator. Husk at selv de som bryter retningslinjene er beskyttet av retningslinjene igjen og ved utskjelling av disse risikerer at du selv kan bli advart eller i verste tilfelle utestengt.

Forumet er ikke en rettighet!
Husk at forumet (og Internett generelt) ikke er en rettighet, men et tilbud. Du kan bli fratatt tilbudet, og dette er du nødt til å respektere. Tenk derfor alltid godt over hva du skriver, slik at du er sikker på at det ikke bryter med retningslinjene, og ellers med god folkeskikk.

 

Hva er smilies?
Smileys er en sammensetning av to eller tre tegn, og skal forestille et smilefjes. I dette avsnittet benyttes smileys, smileys, smileyene, og smilies om hverandre. Legg hodet på skakke mot venstre, og du ser hva de forestiller. Klassike smileys er for eksempel:


:) - vanlig smilefjes. Indikerer at du er blid.
:p - geipefjes. Indikerer at du spøker eller tuller.
:D - stort smilefjes. Indikerer at du er glad.
;) - blinkende smilefjes. Indikerer at du spøker eller tuller, eller at du har en skjult mening med det du sier.

Vårt forum har per i dag et enormt antall smilies og omformer disse smileyene til bilder. Om du skriver ":)" i en post på forumet, vil det vises slik: Smile.gif. Vi håper du raskt kan sette deg inn i bruken av smilies og kan bruke disse på en positiv måte i postene dine da dette er en rimelig flittig brukt funksjon for diskutering på Internett i dag.

 

Hva er "unødvendig quoting"?

Først; "quoting" er engelsk og betyr "sitering". Forumet har en siteringsfunksjon som blir brukt flittig av dets brukere. Hvis du skal sitere noen tidligere i tråden kan du bare trykke på knappen "Quote" til høyre over innlegget deres så vil du bli ført til siden hvor du kan svare på den. Hvis du derimot ønsker å sitere noen andre enn tidligere brukere eller av en annen grunn ikke kan bruke den quote-knappen brukes funksjonen [ QUOTE ]. Når du siterer tekst på den måten vil det fremstå på følgende måte i forumet:

Hva du skriver:

	[QUOTE=Bruker,12/06/2004 : 04:58]Jeg synes vi burde innføre det og det her i Norge.
På den måten kan vi gjøre sånn og sånn...[/QUOTE]
	Tja, jeg føler nå heller at det burde utebli. På den måten kan vi nemlig...
	

Hvordan det blir seende ut:

 

css_img_quote.gifQUOTE (Bruker @ 12/06/2004 : 04:58) post_snapback.gif
Jeg synes vi burde innføre det og det her i Norge. På den måten kan vi gjøre sånn og sånn...


Tja, jeg føler nå heller at det burde utebli. På den måten kan vi nemlig...

 

Unødvendig quoting/sitering er mange ting, blant annet å sitere en annen persons sitat. I detalj: Det du siterer har allerede blitt sitert og du får dermed en dobbel-sitering. Det omfatter også å sitere enormt lange poster unødvedig. En skal alltid kun sitere nøyaktig det en vil kommentere. Sitering skal foregå slik at du først skal gjengi det som ble sagt og rett under skal så du komme med din kommentar på det. Dette, samt trimming av siterte poster kan føre til at du blir nødt til å dele opp sitater og kanskje behandle dem litt før du poster. Du kan også, hvis du skal svare på praktisk talt alt i et veldig lang innlegg; bare klippe ut innholdet og gi beskjed om dette istedenfor, slik som her:

 

Hva er "dårlig bruk av emnefeltet"?

Et bra emne er vanskelig å definere. Det viktigste er kanskje at emnefeltet klart og tydelig beskriver hva hele tråden handler om på en lettforklarlig måte. Noen eksempler på dårlige emner følger under, vennligst les over dem og forstå dem slik at du ser hva som er tillatt og ikke tillatt.


Eksempler på dårlige emnetitler:

 

  • HJELP, PROBLEMER HER!!!!!!!!!!
    Dette er et dårlig emne. Det er fordi det er overdreven bruk av utropstegn, samt store bokstaver. Emnet forteller også ingenting om hva innholdet i tråden er.
     
  • Problem med Windows
    Her kan kanskje alt se bra ut for en nybegynner, men en erfaren bruker av forumet vil raskt se at her forklarer emnet svært dårlig hva posten inneholder. Å kun si på hvilket operativsystem feilen er beskriver ikke selve problemet.
     
  • Et standard nettverkskort
    Dette emnet forteller oss at posten handler om noe med et nettverkskort, men ikke HVA med nettverkskortet det gjelder. Skal han kjøpe nytt, fungerer ikke hans gamle eller kanskje er han bare opptatt av at det har et stilig utseende?
     
  • Nå blir jeg snart gal!
    Joda, du blir gal. Det er meget vel og flott, men HVORFOR? Forklar heller problemet ditt her slik at de som kan hjelpe deg kommer til tråden istedenfor å løpe vekk.


Eksempler på gode emnetitler:

  • Windows 2000 oppstartsproblemer (INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE)
    Dette er et bra emnefelt. Her står feilen du får, når du får den, samt den relevante informasjonen om hvilket operativsystem du har. Folk som har hatt samme eller lignende problem vet sikkert med en gang hvordan dette skal fikses.
     
  • Noen som har filen xxxx.vxd for Windows 95?
    Dette er et godt emnefelt. Her står det at du mangler en fil, og hvilket operativsystem den hører til. De som har dette operativsystemet kan lett se om de kan hjelpe deg med problemet.


Dårlig bruk av emnefeltet kan føre til at tråden blir stengt. Om du er ny kan du være heldig å få endret emnefeltet for deg, pluss en notis om å prøve bedre neste gang.

Tre-ords-regelen
Tre-ords-regelen er en sperre på forumet som hindrer tråder å bli opprettet dersom emnefeltet inneholder mindre enn tre ord. Dette ble gjort fordi mengden dårlige emner som ble opprettet hver dag på forumet var enormt stor, og størsteparten av de var gjerne bare ett enkelt ord. Som du kanskje har skjønt av eksemplene ovenfor var dette noe vi ikke var særlig glad over. Vi kan nå heldigvis si at denne tre-ords-regelen har ført til et langt mer lesbart forum og en bedre opplevelse for alle brukerene. Kort sagt teller tre-ords-regelen opp antall mellomrom i emnet, og den er også derfor mulig å unngå ved å lage et emne som ser f. eks slik ut: "Hjelp ! !". Vi vil bare minne på at dette, samt alle andre forsøk på å omgå denne tre-ords-regelen er ikke tillatt og vil bli slått hardt ned på. Regelen finnes her av en grunn og emnet ditt er ikke beskrivende nok overfor innholdet hvis den kun inneholder ett skikkelig ord.

 

Hva omfatter "informasjon som kan lede til piratvirksomhet"?

Vi tillater ikke piratkopiert programvare (warez), cracks, serie-koder og CD-keys. Vi tillater heller ikke brudd på åndsverksloven eller copyrighted materiale i form av musikk eller video. Norges lover tillater deg kanskje å laste ned musikk - vi gjør det ikke. Dette omfatter direkte linking, linking til sider som inneholder dette og alternative måter å skaffe seg slike ting på. Dette omfatter også diskusjoner rundt bruk av slikt materiale. Det er heller ikke lov å diskutere rundt et spill dersom det er klart at all informasjonen kommer fra at en har spilt en piratversjon av spillet. Dette gjelder spesielt for situasjoner hvor spillet enda ikke har blitt gitt ut og en allikevel sitter og diskuterer om en likte det eller ikke, basert på spillopplevelser.


Det er forbudt å gi spesifikk informasjon om hvor en kan laste ned musikk, film, programvare etc. fra P2P-nettverk / filesharing-hubber. Videre er det forbudt å komme med direkte reklame for hubber. Utsagn som "på hub xxx.xx finner du [spesifisert materiale]" er ikke tillatt og kan medføre utestengning eller advarsler. Det er også strengt forbudt å linke til nettsteder som inneholder .torrent-filer for Bit-Torrent-nettverket, dersom innholdet i noen av torrentene bryter mot retningslinjene. Utsagn som "Det spillet kan du laste ned på http://www.styggwarezside.no" er også forbudt dersom denne siden inneholder .torrent-filer som for eksempel bryter med åndverksloven. Merk at det er lov til å linke til sider som for eksempel spillprodusenten "Blizzard" eller andre sider på Internett som bruker Bit Torrent-nettverket for å spre demoer og lignende. Du kan også linke til sider lignende Animesuki.com da denne siden ikke inneholder annet enn ulisensiert materiale.


Dette omfatter ikke diskusjoner angående piratkopiering, diskusjoner rundt hva som i følge norsk lov er lovlig og ulovlig og lignende. Om du er i tvil om hva vi tillater, ta kontakt med en moderator pr. e-post.

Hva er "spam"?
Spam er enkelt sagt unødvendige innlegg på forumet. Spam er også det å poste innlegg i en tråd som ikke er i samsvar med trådens opprinnelige tema, som følgende:

css_img_quote.gifQUOTE (Bruker @ 12/06/2004 : 04:58) post_snapback.gif
Hvis du prøver å resette CMOS så kanskje systemet ditt vil starte opp


Heisann Brukerleif! Deg har jeg ikke snakket med siden vi gikk i 4. klasse. Hva med at vi går ut på lørdag og tar oss en øl? Hilsen Gunnar

 

Spam er også innlegg kun bestående av en enkel smily eller typiske dobbeltposter. Dobbelposter oppstår når forumet av en eller annen grunn reagerer tregt og ikke vil føre brukeren til siden hvor innlegget hans ligger, så derfor trykker han på "Skriv innlegget mitt"-knappen en gang til. På denne måten oppstår det to like poster. Spam generelt vil bli slettet fra forumet hvis oppdaget og du vil som regel få beskjed om at spam laget av deg har blitt slettet, enten i form av en PM eller en beskjed fra moderatoren i tråden. Forvent derimot ikke at du alltid vil få beskjed, da dette er et stort problem på forumet og det er mye arbeid å sende slike private meldinger med all nødvendig informasjon.

 

Hva er "bumping"?

Bumping er posting i gamle tråder, slik at de skal komme lengre opp på lister over de siste postede meldingene. Dette blir gjort av enkelte, og slike meldinger inneholder ofte bare "*bump*". Dette vil i første forsøk bli slettet, men hvis brukeren fortsetter bumpingen kan stenging av tråder og advarsler bli brukt. En har likevel lov til å svare på sine egne tråder, dersom en har ny informasjon å komme med. Bumping av egne tråder skal begrenses til maksimum to ganger med minimum 24 timer mellom hver.

 

Gjentatte overtramp mot retningslinjene

Vanligvis ved et mildt overtramp mot retningslinjene og nettiketten vil bare en vennlig PM bli sendt til deg, spesielt hvis du er en nybegynner. Hvis det derimot skulle vise seg at dette ikke er første gang du har forbrutt deg mot den samme regelen så kan det hende at du denne gangen får en strengere straff enn vanlig. Her vil da noe som vanligvis gir en PM bli til en advarsel og en advarsel vil bli til utestengelse. Angående lengden på utestengsler vil denne variere fra gang til gang, moderator til moderator og overtramp til overtramp.

Kilder
Brukerne av forumet
Hinux - Studentenes server - Nettikette

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Like aktuelt nå, tross alt ikke så gammelt. Hadde vært litt mer artig om man gikk til retningslinjer fra 2001 (for diskusjon.no) eller fra 90-tallet på de norske forum som var da.

Forøvrig har utvalget av såkalte emoticons tatt litt for mye av, fra under 80 stk i 2001 til rundt 1300 i dag.

Endret av plankeby
Lenke til kommentar
ilpostino skrev (1 time siden):

Alt var bedre i gamle dager da man så alt i sort / hvitt. :p

 

Det var fargerikt før, med tanke på interiøret i moderne hjem de siste 10 år.

Forøvrig er det vel en økning i såkalt sort hvitt tenkning i sosiale medier, blogger osv.

Det var ikke sååå sort/hvitt før i tiden ?

Ellers husker jeg fra 2000 at man raskt delte telefonnummer og møttes ved hjelp av sosiale steder. Det var heller ikke et lass av "se så deilig jeg er bilder" og selvskryt uten ende, på stefer man kunne treffe andre. Nettvenn osv. Det syntes jeg var bedre før.

Diskusjon.no holder seg fortsatt meget bra på gode tråder uten for mye total svada, personangrep osv.

Endret av plankeby
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...