Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

April 1717:

The Whydah Galley, flaggskipet til den engelske piraten Samuel "Black Sam" Bellamy synker etter en storm utenfor Wellfleet, Massachusetts den 26.april. Bellamy og resten av mannskapet, untatt 2 drukner og synker sammen med 4 og et halvt tonn med skatter. Skipet, som opprinnelig var et slaveskip før Bellamy og mannskapet hans kapret det tidligere dette året var den største prisen som til da var tatt av pirater hadde blant annet indigo, gull og sølv i lasten. Først i 1984 blir hun gjenfunnet av vrakdykkere.

https://en.wikipedia.org/wiki/Whydah_Gally

Samuel-Bellamy.jpeg

Endret av Morromann
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mai 1717

Peter Tordenskjold vil ødelegge den svenske flåten og de svenske kaperbåtene ved Gøteborg, for å gi svenskene enda et nederlag. 13.mai ankommer han Gøteborgs kyst og håper å overaske svenskene, men flåten blir oppdaget av mennene på kystfortet Älvsborg, som begynner å bombardere flåten hans. Deretter går også den svenske flåten til angrep. Etter 5 timers kamp må Tordenskjold og hans flåte trekke seg tilbake. Han mistet flere skip og 52 menn ble drept og flere menn ble skadet i slaget, svenskene på sin side mistet bare 9 menn i slaget. Hadde Tordenskjold vunnet slaget, så hadde Danmark-Norge kontrollert hele Nordsjøen, men slik gikk det ikke.

File:Danskarna beskjuter nya Älvsborg.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Gothenburg

https://no.wikipedia.org/wiki/Angrepet_på_Göteborg 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juli 1717

I krigen mellom det osmanske riket og Venezia, står det et sjøslag mellom partene, 17.juli. En osmanske flåte på 34 skip, 24 galeier og 1 fregatt møtte en allierte flåte fra nasjonene; Venezia, Portugal, Malta og Pavestaten, bestående av en flåte på 22 skip,  21 fregatter og 9 galeier, møttes utenfor kysten av den greske halvøya Morea i nærheten av Kapp Matapan, helt sør på halvøya. Sjøslaget endte uten egentlig noe klar seierherrer, men Venezia gav opp å forsøke å re-erobre halvøya fra osmanerne etter slaget. 

undefined

Maleri fra 1812 som forestiller slaget. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Matapan

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

August 1717:

For Spania var freden i Utrecht etter den spanske arvefølgekrigen et stort nederlag med tap av alle sine teritorier i både nederlandene og Italia. Kong Filip den femte akter ikke å respektere fredsbetingelsene og den 22.august innleder spanjolene en invasjon av Sardinia som de har blitt tvunget til å avstå til Østerrike, en aksjon som snart vil bidra til en eskalering som utløser nok en storkrig i Europa kjent som kvadruppelalliansekrigen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_conquest_of_Sardinia

the-spanish-fleet-at-cagliari-sardinia-i

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

September 1717

5.september gir kong Georg I av Storbritannia full amnesti til alle piratene i Kariben som overgir seg til britiske myndigheter innen et år (men bare for straffbare handlinger begått før 5.januar 1717) Flere pirater kommer til å ta imot tilbudet, og melde seg for de britiske myndighetene. Dette inkluderte piraten Benjamin Hornigold, som etter å ha blitt benådet ble en beryktet piratjeger. 

hornigold_1724_wikimedia.jpg

Benjamin Hornigold.

https://en.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Hornigold#The_King's_Pardon_of_1717_and_1718

https://en.wikipedia.org/wiki/1717–1718_Acts_of_Grace#1717_proclamation


 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Oktober 1717:

Amnestiet som er utstedt av George den første gjelder nok helt klart ikke de piratene som den 18.oktober blir stilt for retten i Boston og som er blant de overlevende fra Wydah Galley og Mary Anne, et annet skip som jeg glemte å nevne at Samuel Bellamy hadde kapret på sin vei og som også sank den samme dagen i april men som hadde flere overlevende. Den 22. okotober blir 6 av disse; en jamaicaner, to nederlendere, en svenske, en franskmann og en amerikaner funnet skyldig og dømt til døden for piratvirksomhet blir senere hengt den 15.november.

https://en.wikipedia.org/wiki/Whydah_Gally

image-asset.jpeg
Modell av Whydah Galley.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

November 1717

Vi skal fortsette historien om de karibiske piratene. Piratene Edward Teach (kjent som Blackbeard), Benjamin Hornigold (som enda ikke har hørt om kongens tilbud om benådning) og deres piratmannskap er på pirattokt ved øya Saint Vincent (i dag en av hovedøyene i den karibiske øynasjonen Saint Vincent and the Grenadines). 28.november kaprer de det franske slaveskipet La Concorde. Etter kapringen tar de å selger slavene på skipet på øya Martinique. Etter dette blir skipet flaggskipet til Blackbeards piratflåte, og han omdøper skipet til Queen Anne's Revenge. Dette skipet er nok et av de mest kjente karibiske piratskipene, men det fikk en kort karriere, fordi det grunnstøtte i juni året etter. Skipsvraket ble oppdaget igjen i 1998.

undefined

En modell av Queen Anne's Revenge.

https://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Anne's_Revenge#History

 https://en.wikipedia.org/wiki/1717#October–December

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Desember 1717:

Piratene er nok kjent som havets skrekk, men vel så truende og langt mektigere er naturkreftene og deres aktivitet til havs, noe mange mennesker på våre mer hjemlige trakter får merke denne julen. Natt til første juledag raser en katastrofal storm i Nordsjøen som rammer kystområder i Nederland, Tyskland og Danmark. Flomvann raser inn mot nederlandske byer og flere landsbyer blir totalt ødelagt; spesielt er bosetninger som er bak dikene spesielt utsatt. Fra Tønder i Slesvig til Emden i Øst-Friesland kommer så mye som 9000 mennesker til å drukne. 900 hus blir revet ned av bølgene i Øst-Friesland blir tatt av bølgene og skadene på diker og sluser er enorme. Ting blir ikke bedre av at snøvær og sprengkulde setter inn to dager senere, den 27.desember. De enorme skadene på lokalsamfunnene blir ikke bedre av at en ny storflom bryter ut to måneder senere.

https://da.wikipedia.org/wiki/Julestormfloden_1717

1200px-Christmas_flood_1717.jpg

 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Januar 1718

I dagens Pakistan har en lokal sufi-muslimsk leder, Shah Inayat Shaheed, startet en religiøs bevegelse blant lokale bønder i og rundt byen Jhok. Han var en stor landeier, og lot lokalbefolkningen leve på og dyrke jorden hans. Han frarådde også sin tilhengere å betale jorbrukskatt til Mughal imperiet . Dette var dårlig likt av andre jordeiere i området som mistet arbeidskraft pga dette, og også lokale styresmakter som mistet skatteinntekter. Dette førte til at keiser Farrukhsiyar sendte en hær for å slå ned bevegelsen. I fire måneder var byen Jhok beleiret av Mughalske tropper. Men på årets første dag, så inviterte lederen for Mughal-hæren Shaheed til fredsforhandlinger. Han ble dessverre forrådt av fienden og arrester når han møtte opp, og han ble sendt til den lokale guvenøren som holdt til i byen Thatta, og henrettet 7.januar. Mange religiøse sufi-ledere i både dagens Pakistan og India, som levde etter hans død, var inspirert av hans lære.

undefined

Navnet til Sufi Shah Inayat Shaheed. Skrevet på en spesiell måte for å ære han (tror det er en sufi-muslimsk greie). 

https://en.wikipedia.org/wiki/Shah_Inayat_Shaheed#Battle_of_Jhok

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Februar 1718:

Ikke så mye som skjer denne vintermåneden egentlig. Prins Victor den første Amadeus av Anhalt-Bernburg(som ikke må forveksles med hertugen av Savoia som har blitt nevnt noen ganger her inne)dør den 14.februar 83 år gammel etter å ha styrt sitt saksiske fyrstedømme i 61 år og 7 måneder. Han blir etterfulgt av sin sønn Karl Friedrich som får en langt kortere regjeringstid og dør bare tre år senere.

https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Frederick,_Prince_of_Anhalt-Bernburg

Carl_Friedrich_(Anhalt-Bernburg).jpg
Karl Friedrich av Anhalt-Bernburg.

Endret av Morromann
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1718

Frem til koppervaksinen ble utviklet i 1796, så var den eneste måten å vaksinere seg mot kopper var å utføre inokulasjon. Inokulasjon var at man tok materie fra en koppebyll, og gnidde inn i et snitt i armen. Dette førte til at man fikk et mindre koppeutbrudd, med mye mindre dødlighetsrisiko, og behandlingen gjorde også at man ble immun mot kopper etter utbruddet. Denne måten å kurere kopper hadde eksistert i Kina siden tidlig middelalder, men behandlingen var ganske ukjent i Europa på denne tiden, men ble utført i det osmanske riket. Dette observerte konen til den britiske ambassadøren til det osmanske riket, Mary Wortley Montague, og hun ville at hennes fem år (eller fire år) gamle sønn skulle få samme behandling.  Hun fikk sin personlige lege Charles Maitland til å utføre inokulasjonen. Dette ble utført 18.mars i Konstantinopel, men Maitland overså bare, og behandlingen ble utført av en eldre gresk kvinne. Inokulasjon ble en suksess, og Mary Wortley Montague sin sønn Edward Wortley Montagu ble dermed den første (som vi vet om) briten som ble inokulert.

undefined

Et fransk maleri fra 1807, som viser en inokulasjon.

https://no.wikipedia.org/wiki/Inokulasjon

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Maitland_(physician)

https://en.wikipedia.org/wiki/1718#January_–_March

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

April 1718:

Storbritannia, Frankrike og Nederland har den 4.april blitt enige om å fase ut Medici-familiens makt over storhertugdømmet Toscana gjennom å erklære at Gian Gastone de Medici vil bli den siste fra den mektige florentinske slekten til å herske over landet og at den spanske prins Karl, eldste sønn til kong Filip den femte vil være den neste i arverekkefølgen slik at Bourbon-slekten tar over. Dette blir møtt med protester fra Toscanas daværende storthertug Cosimo den tredje de Medici. Mediciene har på dette vært storhertuger av Toscana tilbake til 1519.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gian_Gastone_de'_Medici

Richter,_Franz_Ferdinand_-_Official_port
Gian Castone de Medici.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mai 1718

7.mai regnes som datoen for byen New Orleans grunnleggelse (men man vet ikke helt sikkert om dette er rett dato) i det som i dag er den amerikanske staten Louisiana. Byen ble grunnlagt av det franske Mississippikompaniet under ledelsen av Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville. Byens opprinnelige franske navn var La Nouvelle-Orléans. Byen var ikke oppkalt etter den franske byen Orléans, som mange nok tror, men byen var oppkalt etter hertug Philippe II av Orléans, som var regent over Frankrike på denne tiden. 

Official logo of New Orleans

Byen New Orleans offisielle logo er en ganske tydelig henvisning til byens franske fortid. 

https://en.wikipedia.org/wiki/New_Orleans#French–Spanish_colonial_era

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juni 1718:

Tilbake til kaptein Blackbeard som under sin plyndrerferd har fått følge av den barbadiske piraten Stede Bonnet. Den 3.juni grunnstøtter Queen Anne`s Revenge og Bonnets skip etter en innseiling til Topsail Island i Carolina. Blackbeard hører deretter om kong Georges amnesti til pirater og innleder deretter forhandlinger med Carolinas guvernør Charles Eden om amnesti til ham selv, Bonnet og resten av mannskapet mot at guvernøren får litt av sjørøverbyttet.

 https://www.smithsonianmag.com/history/last-days-blackbeard-180949440/

Edward_Teach_Commonly_Call'd_Black_Beard
Edward Teach, bedre kjent som kaptein Blackbeard.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juli 1718

Siden 1714 hadde det osmanske riket kjempet en krig mot Venezia, og siden 1716 hadde de også kriget mot Østerrike. Denne måneden ender begge konfliktene etter signeringen av Passarowitz-traktaten (Passarowitz er i dag en by i Serbia, men var på denne tiden en by i det osmanske rike). Fredstraktaten ble signert av de stridene partene 21.juli. Det osmanske riket måtte gi store landområder til Østerrike. Dette inkluderte deler av dagens Romania, Serbia og Bosnia. Venezia på sin side måtte anerkjenne at den greske halvøya Morea tilhørte det osmanske riket, gi områdene de styre på øye Kreta til det osmanske rike, samt øyene Aegina og Tinos. 

undefined

Det osmanske riket sin utstrekning etter Passarowitz-traktaten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Passarowitz

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

August 1718:

En ny storkrig er under oppseiling i Europa mellom stormaktene; eller riktignok en storkrig hvor en vaklende stormakt står mot flere. Kvadruppelalliansen, det vil si Storbritannia. Frankrike, Nederland og det tysk-romerske riket har krevd at Spania skal trekke innvasjonsstyrkene sine ut av Sicilia og Sardinia, noe de ikke er villig til og som en reaksjon har en mindre østerriksk arme med britisk flåtestøtte blitt landsatt nært Messina og beleiret den spansk-okkuperte byen. Den 11.august står sjøslaget ved Kapp Passaro hvor den britiske flåten vinner en overlegen seier mot spanjolene utenfor sørspissen av Sicilia. Kvadruppelalliansekrigen mellom Spania og alliansen har i praksis begynt allerede med stridighetene om Sicilia selv om krig blir erklært først 4 måneder senere.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Cape_Passaro

lossy-page1-1200px-The_Battle_of_Cape_Pa

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

September 1718

Piraten kaptein Stede Bonnet fikk benådning, men piratlivet var for fristende og han forsetter livet som pirat. Men natten mellom 26. og 27.september er det over for hans piratkarriere. En privat militia fra South Carolina, ledet av William Rhett, har seilt med to skip til kysten av North Carolina, for å bekjempe Bonnet og hans pirater, og de møter på Stede Bonnet og hans 3 piratskip og 3 kanoer ved Cape Fear River, natten 26.september. Kaptein Stede Bonnet og hans pirater angriper de to skipene, siden de tror er handelsskip. Kampen mellom de to "flåtene" varte i hele fem timer, og militian mistet 12 menn og 18 menn ble skadet. Piratene mistet 9 menn, men de resterende 41 piratene inkludert Bonnet ble tatt til fange av mennene fra South Carolina. Bonnet ble ført til byen Charleston i South Carolina, men flykter fra fangenskap der, men blir igjen tatt til fange og hengt. 

undefined

William Rhett var mannen som beseiret Stede Bonnet en gang for alle. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Cape_Fear_River_(1718)#Aftermath

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

November 1718

Den franske filosofen François-Marie Arouet, bedre kjent som Voltaire, satt i 1717 i fengsel i Bastillen, for å skrive en satire der han mente at regenten av Frankrike; hertug Philippe II av Orléans, hadde et incestforhold med sin datter. Mens han satt i fengsel, så skrev han sitt første teaterstykke, Oedipus. Stykket hadde urpremiere på teateret Comédie-Française i Paris, stykket tok opp blant annet temaet incest (Oidipus lå med sin mor)  En av de som var tilstede på premieren var hertug Philippe II av Orléans, som gav utrykk for han likte stykket, selv om Voltaire hadde skrevet at han hadde et incestforhold med sin egen datter, men han var faktisk gift med søskenbarnet sitt, men slikt var ikke uvanlig blant høyadelige og kongelige på denne tiden. 

undefined

Voltaire.

https://en.wikipedia.org/wiki/Voltaire

https://en.wikipedia.org/wiki/Oedipus_(Voltaire_play)

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...