Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

September 1715

På månedens første dag dør kong Louis XIV av Frankrike fire dager før sin 77 års dag, på Versailles palasset utenfor Paris. Dødsårsaken var koldbrann. Dette markere slutten på hans 72 år på den franske tronen. Dette er fortsatt den lengste regjeringstiden til en monark i historien, andreplassen er den nylig avdøde dronning Elisabeth av Storbritannia, som regjerte litt over 70 år. Solkongen, som han er blitt kalt, ble etterfulgt av sitt oldebarn, som også het Louis. Den nye kongen kommer til å regjere i hele 59 år.

undefined

Maleri av blant annet kong Louis XIV (han som sitter på bildet) og den nye kongen Louis XIV (han er det lille barnet på bildet). 

https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_XIV#Health_and_death

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Oktober 1715:

George den første av Storbritannia er fortsatt hertug av Hannover og prøver å holde en balanse i den store nordiske krigen som herjer i nord-Tyskland og i nærheten av hans hertugdømme. Den 28.oktober uindertenger hertug Georg(som han er i sitt gamle hjemland) Gerifswald-traktaten med Russland som garanterer for russisk nøytralitet  i annekteringen av det svenske maktområdet Bremen-Verden samtidig som han anerkjenner den russiske anekteringen av tidligere svenske områder i Baltikum og Karelia.

https://web.archive.org/web/20110722015456/http://www.ieg-mainz.de/likecms/index.php?site=comment.htm&dir=&treaty=121&comment=410&notrans=1

stock-vector-high-five-hand-1133767271.j

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

November 1715

Som nevnt har jacobitter (altså adelsmenn som vil ha James Francis Edward Stuart som konge av Storbritannia) gjort opprør mot kong George I av Storbritannia. Det var opprør i både England og Skottland. En jacobitterstyrke inntar, 4.november, byen Preston i Lancaster. 12.november ankommer en engelsk styrke, ledet av general Charles Wills, for å re-erobre byen, og enda en styrke ankommer 13.november. Jakobittene skjønner at de ikke kan vinne mot den overlegne styrken og overgir seg 14.november. Dette markere på mange måter slutten for dette jakobitter opprøret i England, men vil fortsette litt til i Skottland. Slaget regnes av flere historikere som det siste slaget kjempet på engelsk jord, men den siste påstanden er blitt stilt i tvil av flere andre historikere.

 undefined

Et kart fra 1774 av byen Preston.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Preston_(1715)#Last_battle_on_English_soil

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Desember 1715:

Jacobittene er nedkjempet i England men deler av bevegelsen holder fortsatt stand i Skottland som er Stuart-tilhengernes høyborg. Men også der har de gått på nederlag på omtrent samme tid som i England som i slaget ved Sheriffmuir. Den 22.desember går James Edward Stuart i land i Skottland ved Peterhead på østkysten for å slutte seg til opprørerne, men både på grunn av dårlig organisering hos opprørshæren uten nederlagene og at han selv blir utsatt for sykdom må han nok en gang flykte tilbake til kontinentet.

https://archive.org/details/cassellschronolo0000will/page/294/mode/2up

The_Old_Pretender_lands_in_Scotland,_171

Endret av Morromann
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Januar 1716

Tilbake til indianerkrigene i dagens USA, selv om Tuscarora krigen er over, så betyr ikke dette at det er fred mellom de ulike stammene og kolonistene. I april 1715 brøt det det ut krig mellom kolonister i dagens Sør-Carolina og Yamasee indianerne (kalt Yamasee-krigen), og disse indianerne var opprinnelig støttet av flere andre indianerstammer slik som; Cherokee indianerne og Creek indianerne. Dette forandret seg 27.januar da kolonister, Cherokee indianere, og Creek indianere skulle møtes i indanerlandsbyen Tugaloo. Men da kolonistene ankom landsbyen, så oppdaget de at delegasjonen til Creek indianerne hadde blitt myrdet av Cherokee indianerne. De sistnevnte hevdet at Creek indianere hadde planlagt et bakholdsangrep på kolonistene og at drapene var for å stoppe dette. Enden på visa ble at Cherokee indianerne gikk over til kolonistene sin side i Yamasee-krigen.

undefined

På dette kartet kan man se hvor indanerlandsbyen Tugaloo lå.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Yamasee_War#Tugaloo_Massacre

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Februar 1716:

Den 3.februar rammes Algerie av et voldsomt jordskjelv med styrke 7,0 på Ritchers skala. Skjelvet som har episenter i området rundt hovedstaden Alger er på nivå IX(destruktivt)på den makroseismiske skalaen og rundt 20 000 mennesker blir drept. Det meste av Alger blir fullstendig ødelagt og omfatter 204 dokumenterte hjem og 4 moskeer og palasser. Det kraftige skjelvet blir også merket på Sicilia. Dette er det første og kraftigste av en serie jordskjelv som rammer Algerie i de tidlige månedene av 1716 frem til mai.

https://www.ngdc.noaa.gov/hazel/view/hazards/earthquake/event-more-info/1203

image555202x.jpg?v=8f9acb0830ce2ef2593f1
Som vanlig vanskelig å finne illustrasjoner fra jordskjelv for flere århundrer siden, men her er et fotografi fra ruinene etter et skjelv som rammet Alger i 2003.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1716

Fra Afrikas nordkyst, så skal vil tilbake til hjemlige trakter. Kong Karl XII er tilbake i Sverige. Her planlegger han en invasjon av Norge, og denne invasjonen skjer 8.mars, da en svensk styrke under hans ledelse krysser grensen ved Basmo i dagens Marker kommune i Østfold. Invasjonens første slag (eller tetning) skjer dagen etter, i slaget ved Høland. Her taper nordmennene mot svenskene, og 164 menn av en styrke på 300 menn blir drept i slaget. Svenskene på sin side mistet 28 menn av 650 menn. Etter slaget oppholder de svenske troppene seg noen dager i Høland på grunn av en snøstorm. Men etter dette forsetter invasjonen, og troppene tar over Christiania (som Oslo het da), men ikke Akershus festning, måneden etter.

undefined

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Høland

https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_during_the_Great_Northern_War#The_1716_Campaign_in_Norway 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

April 1716:

Det har vært nevnt her tidligere at det pågår(nok en gang)en krig mellom det osmanske riket og republikken Venezia.  Og som nevnt ønsker osmanerne havn for sine enorme tap i den store tyrkiske krigen mot både Venezia og Østerrike. Etter et felttog på Balkan hvor venetianerne riktignok har lyktes i å begrense fremgangen begynner keiser Karl den sjette å føle de østerrikske områdene i Dalmatia truet og fornyer derfor den gamle alliansen med Venezia og erklærer det osmanske riket krig den 13.april.

https://en.wikipedia.org/wiki/Austro-Turkish_War_(1716–1718)

Workshop_of_Jacob_van_Schuppen_-_Portrai

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mai  1716 

Etter at jacobittene overgav seg etter stormingen av Preston, så ble flere av lederne deres fengslet. En av disse var iren Henry Oxburgh. 14.mai ble han ført til Tyburn i Middlesex. Her ble han henrettet ved hengning, trekking og kvartering. Etter henrettelsen ble hans kropp begravet ved St.Giles kirke i London. Hans hode ble satt på påle i byen til skrekk og advarsel. Henrettelsen av han og flere jacobitter førte til misnøye blant den britiske befolkningen, og førte til tidligere jacobitter ble benådet i juli året etter Oxburgh sin henrettelse.

undefined

https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Oxburgh#Execution

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juni 1716:

Brutale henrettelser mot de som taper opprør mok makthaverne er en vanlig skjebne opprørere blir utsatt for både i Europa og i andre deler av verden. I India blir 600 tilfangetatte sikher som har deltatt i et opprør mot Mogulriket henrettet på ordre fra keiser Farrukhsiyar. Banda Singh Bahadur som har ledet opprørshæren Dal Khalsa blir brutalt torturert og lemlestet før han blir drept.

https://archive.org/details/BandaSinghBahadurAndSikhSovereignty/mode/2up

https://archive.org/details/LifeOfBandaSinghBahadurBasedOnContemporaryAndOriginalRecordsDr.GandaSingh/mode/2up

https://archive.org/details/TheEncyclopediaOfSikhism-VolumeIA-d/page/274/mode/2up

https://books.google.no/books?id=fa6B20l9AeQC&pg=PA9&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

800px-Banda_Singh_Bahadur.jpg
Banda Singh Bahadur.

 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juli 1716

Kong Karl XII av Sverige er enda i Norge, men har skjønt at han må sikre området mellom Christiania (Oslo) og området sørover til svenskegrensen hvis han skal ha muligheten til å innta Akershus. Han forlater dermed Christiania og setter kursen mot Fredrikshald (Halden), og festningen der, Fredriksten festning. Svenskekongen og hans hær forsøker å innta byen 4.juli, men byens innbyggere brenner ned byen, slik at den ikke falder i svenske hender, og svenske måtte trekke seg tilbake for å vente på en flåte med forsyninger. Denne flåten ankommer aldri Haldens-området fordi en dansk-norsk flåte ledet av trønderen Peter Jansen Wessel Tordenskiold beseirer flåte i slaget ved Dynekilen, 8 juli, utenfor kysten av Strømstad. Svenskenes tap av dette sjøslaget førte til at kong Karl XII måtte oppgi sin invasjon av Norge for denne gang, men han vil komme tilbake både til Norge og Fredrikshald i 1718. En liten funfact er at brenningen av Fredrikshald er nevnt i den norske nasjonalsangen "Ja, vi elsker." Fjerde vers lyder slik "Visstnok var vi ikke mange; men vi strakk dog til, da vi prøvdes noen gange, og det stod på spill; ti vi heller landet brente enn det kom til fall; husker bare hva som hendte ned på Fredrikshald!". Tordenskjold er nok en av få personer som er nevnt i to nasjonalsanger. Han er nevnt både i "Ja, vi elsker" og den danske nasjonalsangen "Kong Christian stod ved højen mast".

File:Tordenskjold i Dynekilen.jpg

Slaget ved Dynekilen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_during_the_Great_Northern_War#The_1716_Campaign_in_Norway

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Dynekilen

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Tordenskjold

https://no.wikipedia.org/wiki/Ja,_vi_elsker_dette_landet

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

September 1716

Tsar Peter den store av Russland og hans eneste sønn Alexei Petrovich har mildt sagt et dårlig forhold. Spesielt det at sønnen har fått en finsk elskerinne er dårlig likt av pappa Peter. 26.august 1716 gir tsaren sin sønn et ultimatum. Enten blir han med å kjemper i hæren eller så mister han tittelen "Tsarevich" (tittelen på sønner av tsarer). Petrovich vil ikke bli med i hæren og flykter 26.september med sin finske elskerinne, hennes bror og tre tjenere fra Russland til Wien i Østeriket. Her får han beskyttelse av keiser Karl VI av det hellige romerske riket. Alexei Petrovich forblir ikke i evig eksil, og drar tilbake til Russland og ankommer Moskva i januar 1718 etter løfte om benådning fra tsar Peter den store. Men isteden blir han fenglset ved sin ankomst, og dør etter tortur i fangenskap samme år.

undefined

Tsarevich Alexei Petrovich.

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexei_Petrovich,_Tsarevich_of_Russia#Flight

https://en.wikipedia.org/wiki/1716#July–September

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Oktober 1716:

Den østerriksk-tyrkiske krigen: etter en beleiring som har var i 6 uker overgir osmanerne den sterkt befestede byen Temesvar; deres siste sterke punkt i Ungarn til østerrikerne. Osmanerne får tillatelse til å forlate byen men blir pålagt å la artilleriet ligge igjen samtidig som de oppgir kravet på byen til Ungarn. Timisoara forblir deretter under østerriksk-ungarsk herredeømme frem til 1919 da området blir innlemmet i Romania etter første verdenskrig og bytter navn til Timisoara.

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Temeşvar_(1716)

Die_Eroberung_Themeswar_1716.jpg

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

November 1716

For å forhindre et nytt jakobitt-opprør i det skotske høylandet, så innfører det britiske parlamentet " The Highlands Services Act", på månedens første dag. I denne lovgivingen ble det forbudt å bære våpen i denne delen av Skottland. Våpen som ble forbust å bære var; sverd, kniver, pistol og musketter, samt andre krigslignende våpen. Loven vedvarte frem til 1725, da en strengere våpenlov ble innført. Dette stoppet ikke et nytt jakobitt-opprør i høylandet, og et nytt opprør brøt ut i 1745. 

undefined

Musketter.

https://en.wikipedia.org/wiki/Disarming_Act_1715

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Desember 1716:

Hvordan jacobittene skal håndteres er ikke det eneste man er opptatt av i britisk politikk. Med den unionen som nå er inngått med det tyske fyrstedømmet Hannover er det også stridigheter innenfor Whig-partiet og den regjeringen om den britiske hæren skal bidra til krigføringen mot Sverige i den store nordiske krigen hvor Hannover er en alliert av Russland og Danmark-Norge. Det er også inføkte konflikter mellom George den første og hans tronearving George, prinsen av Wales(senere George den andre)som også virker inn på denne splittelsen. Charles Townshend, som er Secretary of State for the Northern Deprartment, et departement som har hovedansvar for diverse utenrikssaker tvunget til å gå av den 12.desember og blir erstattet av James Stanhope. For å være helt ærlig skjønner jeg ikke helt hvem som støttet hva siden det er litt komplisert.

https://en.wikipedia.org/wiki/James_Stanhope,_1st_Earl_Stanhope

Charles_Townshend,_2nd_Viscount_Townshen
Charles Townshend.

Endret av Morromann
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Januar 1717

Etter den spanske arvefølgekrigen mistet Spania flere landområder, og den nye kongen, Phillip V vil gjerne ha disse landområdene. For å stå imot spanskekongens ambisjoner, så grunnlegger de europeiske stormaktene Nederland, Frankrike og Storbritannia trippelalliansen. Dette var en forsvarsallianse mot Spania og landets ambisjoner. 4.januar signerer landene traktaten i Haag i Nederland. Neste år blir også det hellige romerske riket med i alliansen, og det bryter ut krig mellom alliansen og Spania.

image.png.5e12e78fe824438f9c9b057aafa48190.png

Flaggene til Storbritannia, Frankrike og Nederland fra samtiden. Som man kan se, så ser ikke flaggene til landene slik ut  i dag.

https://en.wikipedia.org/wiki/Triple_Alliance_(1717)

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Februar 1717:

Etter det mislykkede jacobittopprøret i 1715 dro James Edward Stuart tilbake til Frankrike som har vært hans faste base og hjemsted, men i kjølvannet av dødsfallet til Ludvig den fjortende som var hans viktigste støttespiller og de freden i Utrecht har han ikke følt seg helt trygg i Paris og søkt dekning i den pavelige byen Avignon. Og med den nye britisk-franske alliansen innser han at Frankrike ikke lenger er noen nødhavn og flykter til Italia hvor han for noen måneder slår seg ned i Pesaro ved kysten av Adriaterhavet som en av flere stopp før han etterhvert etablerer Roma som sin nye base for sitt eksil.

https://en.wikipedia.org/wiki/James_Francis_Edward_Stuart

ISSIMO-a-guide-to-pesaro-and-fano-qadje1

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1717

2.mars har balletten "The Loves of Mars and Venus"  av John Weaver urpremiere på Drury Lane teateret i London. Dette regnes som verdens første moderne balettstykke, siden stykket bare brukte dans, gester og musikk for å fortelle stykkets historie. Før dette ble balletter bare brukt som en del av en opera eller teaterstykke, og ikke brukt som en egen uttrykksform. Etter dette ble flere moderne balletter skrevet og fremført, og slike stykker blir både skrevet og fremført den dag i dag.

undefined

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Loves_of_Mars_and_Venus

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...