Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Oktober 1710:

Etter å ha overgitt Livland måneden før kapitulerer de siste svenske styrkene i Estland og den estiske adelen for russerne i Reval(Tallinn) den 10.oktober. Dermed er det slutt på nærmere 90 års svensk herredømme i Baltikum og området blir innlemmet i det russiske imperiet. Baltikum kommer til å bli under russisk dominans helt frem til begynnelsen av 1990-tallet med unntak av mellomkrigsårene på 1900-tallet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Capitulation_of_Estonia_and_Livonia

russia-expansion-1300-1796.jpg

 

Lenke til kommentar

November 1710

Europeerne har besøkt de fleste øyene i Stillehavet på denne tiden. Men det finnes unntak, og et av disse er Palau øyene. De ble trolig oppdaget så tidlig som 1522, men er enda ikke besøkt. Dette endret seg 30.november dette året, da en spansk jesuitt ekspedisjon ledet Francisco Padilla besøker øyene. Ekspedisjonen ender med at prestene Jacques Du Beron og Joseph Cortyl blir strandet på øya Sonsorol. En ekspedisjon ble sendt for å redde prestene i 1711, men dette mislyktes. 

undefined

Det vil bli flere besøk av europeerne til øygruppen utover 1700-tallet. Dette er en illustrasjon fra 1788 av en landsby på Palau. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Palau#Spanish_era

 https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Palau#European_contact_and_discovery_in_1696

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Januar 1711

Vi skal tilbake til Danmark-Norge.  14.janaur blir bondesønnen Poul Thomsen adlet av kong Frederik IV av Danmark-Norge. Han fikk adelsnavnet Løvenørn. Tidligere hadde Thomsen jobbet som lærer i Russland, og vervet seg til det russiske militæret. Her steg han i gradene, og ble general og en av Peter den stores fremste militære rådgivere. Dette var dermed en mann kong Frederik ville knytte sterke bånd til, og dermed ble Thomsen adlet ved sin retur til Danmark. Poul Vendelbo Løvenørn (som han het etter adlingen) vil bli en viktig leder av den dansk-norske militærstyrken, og var overkrigssekretær for alle militærstyrkene i Danmark-Norge på 1730-tallet (altså han var øverste sjef for alle militærstyrkene). Adelsslekten Løvenørn vil ha flere sektmedlemmer med fremtredenen roller i Danmark-Norge, og senere også bare i Danmark, frem til adelsslekten dør ut i 1922.

undefined

Poul Vendelbo Løvenørn.

https://en.wikipedia.org/wiki/Poul_Vendelbo_Løvenørn

https://no.wikipedia.org/wiki/Løvenørn

https://en.wikipedia.org/wiki/Løvenørn_(noble_family)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1711:

Den 24.februar er det urpremiere på Rinaldo, som er Georg Friedrichs Händels første italiensk-språkelige opera laget for London-scenen på Queen`s Theatre. Stykket er lagt til korsfarertiden og er basert på det italienske dikter Det befridde Jerusalem fra 1581. Den mest kjente arien fra stykket er Lascia chio pianga. Suksessen motiverer muligens Händel til å senere gjøre England til sitt permanente hjem, men muligens også fordi han har vært kapellmester for kurfyrste Georg Ludwig av Hannover som noen år senere kommer til å bli Storbritannias første konge og de har et godt forhold fra før av.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rinaldo_(opera)

 

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mars 1711

I dagens Ukraina har kosakkene gjort opprør mot sine russiske overherrer. Kosakklederen Pylyp Orlyk har alliert seg med lokale tatarer og polakker som støttet Kong Stanislav I av Polen-Litauen. Til sammen var opprørshæren på mellom 20.000 og 30.000 menn. I februar dette året startet opprøreren sitt hærtog for å drive russerne fra Øst-Ukraina. Opprøret har i begynnelsen stor suksess, og beleirer byen Bila Tserkva, 25.mars. Beleiringen vedvarer bare i tre dager, fordi tatarene forrådte kosakkene, og forlot beleiringen. Dette var begynnelsen på slutten for opprøret, som etter den mislykkede beleiringen faller sammen. Pylyp Orlyk for sin del flykter til Sverige, og forblir i landet frem til 1720.

undefined

Portrett fra 2021 av Pylyp Orlyk.

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Bila_Tserkva_(1711)

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

April 1711:

Den 5.april, som også er første påskedag dette året kollapser hovedtårnet i den gamle katedralen i Elgin, nordøst-Skottland. Den gamle katedralen som stod ferdig i 1224 har forøvrig vært i forfall helt siden den ble forlatt etter den skotske reformasjonen. Den gamle ruinen blir først restaurert på begynnelsen av 1800-tallet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Elgin_Cathedral

Elgin_Cathedral_view_from_rear.jpg

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mai 1711

29.apil blir Szatmár-traktaten signert mellom keiser Karl VI av det hellige romerske riket og ungarske opprørere som har kjempet mot hverandre siden 1703. Traktaten ble signert i den romanske byen Satu Mare, som på denne tiden het Szatmár. Men den endelige overgivelsen skjedde 1.mai. I den nærliggende landsbyen Moftin legger 12.000 opprørere ned sine våpen og sverger troskap til keiser Karl VI, og dermed var sluttet på opprøret et faktum.

File:Friede von Sathmar 1711 01.jpg

Szatmár-traktaten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Szatmár

https://en.wikipedia.org/wiki/Moftin#History

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juni 1711:

Den 18.juni blir Ludvig den fjorende av Frankrike verdens lengstlevende monark etter å ha regjert i 68 år og 34 dager. Frem til da har den lengstlevende kjente monark i historien vært mayakongen Kinich Janaab Pakal som regjerte over kongedømmet Palenque i dagens sørøstlige Mexico i 68 år og 33 dager mellom 614-683. Siden denne måneden har flere moderne monarker regjert lenger enn mayakongen på 600-tallet, men ingen har til nå slått den franske solkongen. På andreplass over lengstlevende monarker er dronning Elisabeth den andre av Storbritannia som regjerte i 70 år og 214 dager, men ingen har til dags dato slått den franske solkongen som kommer til å ha regjert i 72 år og 110 dager når han dør i 1715.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest-reigning_monarchs

1200px-PacalII.svg.png
Kinich Janaab Pakal, mayakonge i Mexico på 600-tallet.

 

Endret av Morromann
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juli 1711

I 1554 ble landsbyen São Paulo grunnlagt i den portugisiske kolonien Brazil. I landsbyens første århundre var og forble São Paulo en fattig og isolert landsby. Men landsbyen vil på slutten av 1600-tallet bli viktig på grunn av funn av gull i området, og mange søkte seg dermed til landsbyen for å finne lykken. Disse folkene som kom til São Paulo på denne tiden kalles Bandeirantes, som på norsk betyr flaggbærere. 11.juli dette året får landsbyen bystatus, og dette skyldtes nok gullrushet og den økte befolkningen. I dag er byen den største byen i verden utenfor Asia, med en befolkning på over tolv millioner.  

undefined

Bandeirantes-mounumentet i São Paulo er til minne om innflytterne til São Paulo og området rundt.

https://en.wikipedia.org/wiki/São_Paulo#The_Bandeirantes

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

August 1711:

Fra Brasil skal vi lenger nord på det samme kontinentet og til dronning Annes krig mellom Storbritannia og Frankrike. Et britisk forsøk på å angripe franskmennene i Quebec fra sjøen ender i katastrofe den 22.august når 7 transportskip og et lagerskip forliser i Saint Lawrence-elven og 850 soldater drukner. Ekspedisjonen var fra starten av dømt til å mislyktes da det var mangel på forsyninger samt mangel på erfarne sjømenn og nøyaktige og oppdaterte sjøkart for den nedre delen av Saint Lawrence. Den havarerte Quebec-ekspedisjonen er en av de alvorligste sjøulykkene i britisk historie på denne tiden.

https://archive.org/details/franceandenglan17parkgoog/page/n2/mode/2up

https://en.wikipedia.org/wiki/Quebec_expedition_(1711)

6206422f-7a2e-4576-abe6-c6c9e8cb75da.jpg

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

September 1711

Det har vært en økt spenning mellom Tuscarora-indianerene og britiske kolonister i det som i dag er staten North Carolina i USA. 22.september bryter det ut full krig mellom partene, fordi en gruppe Tuscarora-indianere angripere britiske kolonister, som bodde ved elevene i North Carolina, samt byen Bath. I angrepet ble flere hundre kolonister drept og tatt til fange. Dette var begynnelsen på den blodigste indianerkrigen i North Carolina sin historie, og den vil vedvare frem til 1715, og ende med seier for kolonistene. 

undefined

Illustrasjon som viser en gruppe Tuscarora-indianere som har tatt til fange to britiske kolonister og en afrikansk slave.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tuscarora_War#Outbreak_of_War

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Oktober 1711:

Britene forsøker fortsatt å angripe Quebec via sjøveien men har fortsatt uflaks med seg, dog ikke like dramatisk som i august; men dramatisk nok når skipet HMS Feversham som har lagt ut fra Virginia går på grunn ved Scateria Island i Nova Scotia den 7.oktober. 90 medlemmer av mannskapet inkludert kapteinen omkommer mens 45 overlever. Forsøk på å identifisere vraket de neste årene mislykkes og det blir først gjenoppdaget i 1996. Flere mynter og sølv blir funnet i vraket. Restene av vraket med gjenstander er i dag utstilt i Halifax på Nova Scotia.

https://web.archive.org/web/20070713191143/http://museum.gov.ns.ca/mma/wrecks/wrecks/shipwrecks.asp?ID=1625

file.png

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

November 1711

Dette er tydeligvis året for store skipsforlis. 7.november forliser skipet Liefde ved øya Housay, en av de østlige øyene på Shetland. Skipet tilhørte VOC (det nederlandske øst-indiske handelskompaniet) og var på vei fra dagens Indonesia til Nederland, da det kom inn i en storm i Nordsjøen og forliste. Av et mannskap på 300 menn, så overlevde bare en mann. Skipet var også fullastede med mynter, gull og sølv. Noe av dette skyldte i land på Shetlandsøyene. Vraket av skipet ble oppdaget i 1968.

undefined

https://en.wikipedia.org/wiki/Liefde_(East_Indiaman)

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Desember 1711:

Danmark-Norge har begynt å komme i siget i den store nordiske krigen hvor Sverige sliter etter nederlagene i Russland samtidig som Karl den tolvte befinner seg i eksil i Tyrkia. I slaget ved Wismar, en nordtysk by som er underlagt det svenske imperiet seirer dansk-norske styrker den 5.desember over en underlegen svensk styrke som har gjennomført et mislykket overraskelsesangrep. Som et resultat av seieren innleder Danmark-Norge sammen med russiske og saksiske styrker en beleiring av Stralsund i Svensk Pommern som kommer til å vare i 4 år og utgjøre en avgjørende front i den store nordiske krigen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Wismar_(1711)

Wismar_Georgenkirche_Blick_auf_Nikolaiki
Wismar.

Endret av Morromann
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Januar 1712

St.Stephen katedralen i Wien har fått en ny kirkeklokke. Klokken ble støpt i 1705. Den ble laget av 208 omsmeltede kanoner som østerrikerne tok fra osmanerne etter beleiringen av Wien i 1683. Klokken hadde en diameter på 3.16 meter. Den ble montert i katedralens kirketårn i desember 1711. Men første gang klokken ble ringt var 26.januar, for å markere keiser Karl Vi av det hellige romerske rikets entre inn til byen etter at han ble kronet til keiser i byen Frankfurt, 22 desember 1711. Kirkeklokken ble ødelagt under andre verdenskrig, og en ny klokke ble satt inn i 1957.

undefined

Illustrasjon som viser transporten av kirkeklokken gjennom Wiens gater i 1711. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Pummerin

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Februar 1712:

I Sør-Amerika er huilliche-folket en innfødt gruppe som flere ganger har satt seg sterkt i mot den spanske kolonomakten og den 10.februar innleder de et 8 dager langt opprør mot spanjolene i Chile. Opprøret retter seg mot det encomienda-systemet; en ordning som tillater "encomenderos", altså spanske forpaktere med tillatelse fra kronen å fordele innfødte mellom seg etter en geografisk avgrensning og som påbyr de innfødte å å drive med pliktarbeide og å konvertere til kristendommen mpt beskyttelse. Opprøret blir slått brutalt ned av kolonimakten. mYe av nåtidens sosiale strukturer i Latin-Amerika har sin bakgrunn i encomenderos-systemet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Huilliche_uprising_of_1712

Rebeli%C3%B3n_huilliche_de_1712.PNG

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1712

I  den spanske arvefølgekrigen setter en fransk flåte bestående av åtte skip, 3000 sjømenn og 1200 soldater, seil fra byen Toulon i Frankrike. i begynnelsen av denne måneden. Flåten var ledet av kaptein Jacques Cassard, og flåten kommer til å plyndre flere engelske, nederlandske og portugisiske kolonier de neste 27 månedene. Noen av koloniene som ble plyndret var; Cape Verde, Surinam, Montserrat og Antigua.

undefined

Jacques Cassard.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cassard_expedition

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...