Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

April 1722:

Den 5.april, som forøvrig er første påskedag dette året oppdager den nederlandske oppdageren Jacob Roggeveen Påskeøya vest for Chile ved en tilfedlighet og øya får selvølgelig det navnet fordi den er oppdaget på nettopp den dagen. Roggeveen er på oppdrag for å finne et mytisk kontinent man antar finnes rundt Sydpolen kjent som Terra Australis og for å finne en raskere og vestlig sjøvei til krydderøyene; det vil si Molukkene i Indonesia som Nederland har tatt i sin besittelse. Øya med de mystiske steinhodene blir i stor grad glemt av europeerne igjen til en spansk ekspedisjon ankommer i 1770.

https://www.chauvet-translation.com/easterisland.htm

220px-Arent_Roggeveen.png

Endret av Morromann
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mai 1722

2.mai blir Gerhard Schøning født i Lofoten. Senere i livet vil han bli en anerkjent historiker, og han kommer til å skrive mange verk om historie og geografi slik som; Forsøg til de nordiske landes, særdeles Norges, gamle Geografi, Om de norskes og en Del andre nordiske Folks Oprindelse og Om de gamle Grækeres og Romeres Kundskab om de nordiske Lande. I dag er nok Schøning den mest kjente norske historikeren som levde på 1700-tallet.

undefined

https://no.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Schøning

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juni 1722:

Det er piratenes gullalder og de fortsetter å spre frykt ute på verdenshavene men spesielt på det amerikanske kontinentet. Den beryktede engelske piraten Edward Low styrer det kaprede skipet Rebecca mot Shelburn på Nova Scotia hvor 13 fiskebåter fra Massachussetts ligger ankret og tar de som bytte i flåten sin. Low konfiskerer en skonnert og gir den navnet Fancy; et fartøy som blir flaggskip i flåten hans. Han senker de andre fartøyene og forlater Rebecca mens 8 amerikanske fiskere som har blitt tatt til fange i hendelsen blir med som gisler.

https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Low

Edwardlowepicture.jpg

 

Endret av Morromann
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juli 1722

Vi har ført skrevet om kriger mellom britiske kolonister og indianere i Amerika, og denne måneden bryter det ut enda en krig. Denne gangene er det de britiske kolonistene og Wabanaki konfederasjonen som skal til pers. Krigen vil foregå primært i området New England og Nova Scotia. Etter at indianeren hadde angrepet og brent mange britiske bosetninger i området, så erklærer guvernør Samuel Shute av Massachusetts og New Hampshire krig mot Wabanaki konfederasjonen, 25.juli. Krigen vil føre til populasjonsnedgang blant indianerne i området, og britene får en sterke kontroll over vestlige deler av det som i dag er den amerikanske staten Maine. 

undefined

Guvernør Samuel Shute erklærte krig mot Wabanaki konfederasjonen denne måneden. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Dummer's_War#Undeclared_war

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

August 1722:

Francis Atterbury, den anglikanske biskopen av Rochester blir arrestert den 24.august og plassert i Tower of London med anklager om å stå i spissen for et jakobittisk kuppforsøk for å avsette kong George og innsette James Edward Stuart på tronen. Atterbury hadde tjent lojalt under dronning Anne og hadde vært negativ til Act of Settlement og hadde håpet på at man kunne få til en forsoning som kunne innsette James som konge etter Annes død og opprettholde Stuart-slekten på tronen. Han var sterkt negativ til å la et tyrsk fyrstehus ta over den britiske tronen og ble møtt med utfrysing i parlamentet for sin holdning. Til tross for at han har hatt omfattende brevkorrespondanse med James Stuart er det ingen beviser som knytter ham til selve plottet, så i mangelen på bevis blir han snart løslatt men fratatt alle offentlige embeter før han reiser i eksil til kontinentet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Atterbury_Plot

standard_francis-atterbury.jpg
Francis Atterbury.

Endret av Morromann
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

September 1722

25.september 1722 har komedien "Den politiske kannestøper" av den norske forfatteren Ludvig Holberg premiere på Lille Grønnegade teater i København. Dette var den første av fem komedier som Holberg skrev denne høsten, og disse inkludere blant annet det kjente stykket "Jeppe på Berget". Stykket "Den politiske kannestøper" har blitt satt opp flere ganger i både Norge og Danmark.

undefined

En plakat fra et oppsett av stykket fra 2015, fra Danmark. 

https://no.wikipedia.org/wiki/Den_politiske_kannestøper

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Political_Tinker

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

November 1722

Peter den Store oppretter 15.november den kaspiske flotiljen. En flotilje er en del av en større flåte, altså en slags underflåte. Som navnet på denne flotiljen skulle tilsi, så var dens oppgave å seile i det Kaspiske hav. Grunnen til grunnleggelsen var for å kjempe mot perserne om kontroll over innsjøen. Byen Astrakhan var og er flotiljen sin hovedbase, fordi denne marineavdelingen eksisterer den dag i dag i Russland over 300 år senere. 

undefined

 

 Den kaspiske flotiljen sitt emblem. 

https://en.wikipedia.org/wiki/1722#October–December

https://no.wikipedia.org/wiki/Den_kaspiske_flotiljen

https://en.wikipedia.org/wiki/Caspian_Flotilla

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Desember 1722:

Den 20.desember dør Kangxi-keiseren etter 61 år på tronen; den lengst regjerende keiser i Kinas historie. Keisertronen tas da over av hans sønn Yongzheng den 27.desember, en uke senere. I løpet av sin regjeringstid kommer Yonghzeng-keiseren til å føre en streng sparepolitikk for å få orden på de kaotiske statsutgiftene. Han kommer også til å bli den første keiseren til å forby opium og kommer i motsetning til sine forgjerngere å ha et dårligere forhold til kristne misjonærer og føre en anti-kristen politikk som også går så langt som å innføre forbud mot kristen virksomhet i riket.

https://en.wikisource.org/wiki/Eminent_Chinese_of_the_Ch'ing_Period/Hsüan-yeh

https://en.wikipedia.org/wiki/Yongzheng_Emperor

Portrait_of_the_Yongzheng_Emperor_in_Cou
Yonghzeng-keiseren.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Januar 1723

Denne måneden ankommer misjonæren Thomas von Westen Nærøy i Namdalen i Trøndelag. Her inviterer han, sammen med den lokale sognepresten Johan Randulf, alle samene i området til den lokale kirken, til både intervjuer og misjonering. Arbeidet de gjorde førte til at Randulf skrev Nærøymanuskriptet. En avhandling om hvordan samenes religion var på 1700-tallet. Dette manuskriptet er i dag et av de viktigste kildene man har til den gamle samiske regionen. 

undefined

Thomas von Westen.

https://www.ntnu.no/blogger/ub-spesialsamlinger/2017/02/09/naeroymanuskriptet-og-om-et-mysterium-om-proveniens/

https://en.wikipedia.org/wiki/Nærøy_manuscript

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Februar 1723:

Den 15.februar feirer Ludvig den femtende sin 13-årsdag som er myndighetsalderen i det franske hoffet. Dette innebærer også at hans fetter Filip den andre av Orleans som har vært regent siden Ludvig den femtende ble konge 8 år tidligere ved sin oldefar Ludvig den fjortendes død(hans far og bestefar hadde begge død før de kunna arve tronen) fratrer sin posisjon og kongen tar makten. Som sin oldefar er han en eneveldekonge og vil styre lenge(i 59 år); i år som også kommer til å bety krise for det franske imperiet og store tap i syvårskrigen som vi ikke kommer tilbake til senere i tråden(men som er nevnt i oppfølgertråden).

https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_XV

Louis_XV,_King_of_France_(1710-1774)_edi
Ludvig den femtende av Frankrike.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1723

Selv om Safavid-Iran har mistet sin hovedstad til afghanerne, så er det ikke helt slutt for dem enda, og sønnen til avsatte shaen Husayn, Tahmasp II styrer fra byen Qazvin, helt vest i dagens Iran. Men afghanerne er ikke hans eneste problem. Russerne er også lystige på å erobre persiske områder, og har beleiret havnebyen Rasht siden desember. 28.mars inntar russerne byen, og den vil bli under russisk kontroll i nesten ti år. Tapet av byen førte til at Tahmasp II skjønner at han må søke fred, og det blir det også noen måneder senere.

undefined

Havnebyen Rasht i dag. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_the_Great's_capture_of_Rasht

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

April 1723:

Den sveitsiske majoren Abraham Davel som sammen med 600 mann har iverksatt et opprør for å erklære Vaud som en selvstendig stat blir arrestert den 1.april, dagen etter at han sammen med opprørerne tok kontroll over Lausanne, hovedstaden i den vestlige kantonen og hæren har gjeninntatt kontrollen. Han blir stilt for retten og dømt til døden for høyforræderi og halshugget den 24.april.

https://en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Davel

800px-Major_davel_ag1.JPG

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mai 1723

Den kjente komponisten Johann Sebastian Bach får stillingen som Thomaskantor i Leipzig, 30.mai. Kort fortalt var dette direktøren for kirkemusikken i Leipzig. Denne stillingen hadde han frem til sin død i 1750. Hans prestige som komponist steg i hans tid i denne stillingen. Hvis man noen gang har ikke vært førstevalget til en stilling, så kan man jo trøste seg med at selveste Bach var tredjevalget for stillingen. Samme dag som han får stillingen fremfører han sin nyeste kantate (et kristent sangstykke med instrumenter), Die Elenden sollen essen, oversatt til norsk betyr dette; "De elendige skal spise" (hvis jeg husker skoletysken min rett). 

undefined

Statue av Bach utenfor Thomaskirken i Leipzig. Bildet er tatt av wikipediabrukeren Zarafa,

https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Sebastian_Bach#Appointment_in_Leipzig

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juli 1723

Flere stater i USA har dødsstraff, andre stater har hatt. En slik stat som er det sistnevnte er Rhode Island, som er den minste staten i areal i USA. Både kolonien og den senere staten Rhode Island har bare hatt 53 henrettelser fra 1670 til 1845, da den siste personen ble henrettet. Halvparten av de som ble henrettet ble faktisk henrettet på samme dag. 19.juli ble 26 sjømenn hengt for piratvirksomhet i kolonien. 

undefined

https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment_in_Rhode_Island

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_executed_in_Rhode_Island

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1723

Som nevnt har russerne tatt over flere persiske områder, og 23.september blir det fred i St.Petersburg-traktaten. Traktaten viste at Russland var den klare vinneren av krigen. Persia anerkjente at de persiske områdene i Kaukasus, samt dagens Nord-Iran skulle tilhøre Russland, og russerne kunne sende "fredstyrker" til Persia. Den tapende parten kommer om rundt 12 år til å erobre tilbake områdene, men dette kommer vi nok tilbake til.

The Russian Army of Peter the Great

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Saint_Petersburg_(1723)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1723:

Den 31.oktober dør storhertug Cosimo den tredje de Medici av Toscana og hans sønn Gian Gastone de Medici tar over embetet. Som nevnt har stormaktene allerede bestemt at Gian Gastone skal bli den siste fra Medici-slekten til å sitte på den toscanske tronen. Den siste Medici-fyrsten i Toscana kommer til å utmerke seg positivt med å gjøre om den reaksjonære politikken til sin far ved å fjerne skatt for fattige mennesker, avskaffe antisemittiske lover og forby offentlige henrettelser. Mindre positivt er at han kommer til å utføre omfattende sløsing av statsfinansene som til slutt gjør Toscana til et av de fattigste landene i Europa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gian_Gastone_de'_Medici

Volterrano,_Cosimo_III_de'_Medici_in_gra
Cosimo den tredje de Medici.

Lenke til kommentar

November 1723

Keiser Peter den store grunnlegger 23.november byen Yekaterinburg. Byen oppkalte han etter sin kone Ekaterína Alekséyevna Mikháylova. Byen vil utvikle seg til å bli en viktig industriby, og er i dag Russland fjerde største by, med et innbyggertall på ,1,3 millioner innbyggere, og hovedstaden i Sverdlovsk Oblast.

undefined

 Yekaterinburg i 1789. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Yekaterinburg#Imperial_era

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...