Gå til innhold

Statkraft mener havvind ikke er noe å satse på i Norge


Anbefalte innlegg

Proton1 skrev (22 minutter siden):

Sturle S:

Nei, vi bør byggje flytande vindturbinar og eksportere straumen til land der prisen er høg nok til at dei løner seg.

Proton svarer:

For en glitrende forretningside. Og hvilke land mener du har en så høy strømpris at eksport av norsk, flytende vindkraft vil lønne seg? Det er ingen tilfeldighet at landene med Europas høyeste strømpriser er nettopp de land som driver med offshore vindkraft - jeg trenger neppe å fortelle deg hvorfor det er slik. Jeg tviler på at de vil betale mer for vår vindkraft, enn de betaler for sin egen. Om du mener vi skal selge til land med enda høyere priser som Singapore, Samoa og Hawaii så blir det fryktelig lange kabler. Å bygge ut flytende vindkraft på NKS for å selge til Europa med fortjeneste er en absolutt og totalt dødfødt ide. Det er betryggende å vite at ihvertfall Rynning-Tønnesen og Statkraft innser realitetene.

"Det er ingen tilfeldighet at landene med Europas høyeste strømpriser er nettopp de land som driver med offshore vindkraft - jeg trenger neppe å fortelle deg hvorfor det er slik."

En form for "Fake news" slik du fremstiller fakta, da det er strømprisen i markedet som burde sammenlignes.

Jeg regner med at det er Tyskland og Danmark du sikter til, og rett nok har de subsidiert vindkraftutbyggingen de senere årene og forbrukerne har betalt subsidiene. Egentlig ikke så forskjellig fra vår måte å gjøre det på da vi bygget ut vannkraften.

Om noen år er lånene nedbetalt og subsidiene kan fjernes, og en sitter igjen med svært billig strøm noe du selv kan se ved å gå inn på Nord Pool. Markedsprisen i Tyskland var -8 øre/kWh 16.02, som vil si at kraftverkene betalt forbruker for strømmen. 09.02 var strømprisen 2 øre. I Danmark var strømprisen henholdsvis 2 øre, og 7 øre disse dagene.

Vi har kranglet om dette mange ganger før, og jeg forventer ikke at vi blir enige.

Jeg bruker prisene på Nord Pool og du prisen til forbruker, hvor skattepolitikken i de forskjellige landene er en vesentlig faktor.

Skattepolitikk er etter min mening en debatt på siden av markedsprisen for strøm, og markedsprisen passer ikke inn i argumentasjonen din.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

"Ta den 2,3 MW Hywind Karmøy som eksempel. Sylinderen var 165 m høy. Hele systemet veide 5300 tonn hvorav 3500 tonn ballast. Den var beregnet av Technip i Frankrike, var bygget av Technip i Finnland og kablingen kom fra franske Nexan i Rognan. Turbinen var tyske Siemens, mens det norske bidraget var innstallasjonen, og det viktigste av alt, vi betalte regningen på 400 millioner hvorav 60 millioner var Enova støtte. Bare for morro skyld: Om du optimistisk regner 4000 driftstimer/år, kraftpris på 35 øre/KWh og null driftskostnader vil det ta 135 år før Hywind har betalt seg selv. De som mener at flytende vindkraft kan erstatte inntektene fra vår olje- og gassindustri, lever i en drømmeverden."

Svar til Proton1:

Her er du en smule usaklig. 2,3 MW Hywind Karmøy er forsøksanlegg/prototype.

Nye anlegg vil selvfølgelig være mye større og bestå av mange enheter. Kunnskapen og erfaring vi sitter inne med , er verdifull. Imidlertid ikke så veldig interessant å investere på norsk sokkel. Japan og noen andre nasjoner kan være aktuelle, norske ingeniører kan hoppe over Syd-Korea og reise til Japan!

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
13 hours ago, Proton1 said:

For en glitrende forretningside. Og hvilke land mener du har en så høy strømpris at eksport av norsk, flytende vindkraft vil lønne seg?

Sidan EU skal avkarboniserast innan 2050 og vi kan rekne med at teknologisk utvikling i samband med utbyggingar kan få ned prisen på flytande havvind på same måte som for botnfast,vil eg tru det gjeld ganske mange land.  Sidan vi har vasskraft i tillegg, kan vi bruke vindkrafta sjølv når det bles og selje vasskraft når det er mindre vind både i Noreg og i landa rundt.  No har vi minimalt med kraftoverskot å eksportere, men det vil vi få med vindkraft.  Norsk krafteksport er på topp når prisane i utlandet er høgast.

13 hours ago, Proton1 said:

Det er ingen tilfeldighet at landene med Europas høyeste strømpriser er nettopp de land som driver med offshore vindkraft - jeg trenger neppe å fortelle deg hvorfor det er slik.

Nei, det er logisk at det løner seg mest å byggje ut der dei får mest betalt for krafta.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...