Gå til innhold

Mindretallsregjering, jeg trenger en forklaring.


Anbefalte innlegg

Sikkert det dummeste spørsmålet som er stilt her inne noen gang, men la gå;

Hvordan kan en mindretallsregjering bli til?

Rundt omkring på nettet så står det at dét eller de partiene som får over 50 % av mandatene kan danne regjering. Noe som forsåvidt er logisk; «flertallet bestemmer». Men hele denne logikken raser jo sammen når man så snakker om mindretallsregjering!

Hvis jeg har skjønt det rett da, så går altså ett eller flere partiet sammen og danner en regjering, selvom de fikk UNDER halvparten av mandatene? Hvem er det som på en måte sier at det er greit, og har siste ordet i saken? 

Hvis den sosialistiske blokken feks fikk flest mandater til sammen, kunne allikevel den borgerlige blokken dannet en «mindretallsregjering», bare fordi det faktisk er lov å danne regjering uten å ha vunnet?

 

takk på forhånd til den/de som forklarer meg dette. 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En mindretallsregjering eksisterer når det flere enn to blokker slik det er i dag hvor det er tre blokker (ser bort fra Rødt og MDG): de rødgrønne, de borgerlige og FrP. Siden FrP foretrekker de borgerlige over de rødgrønne så forblir de borgerlige i regjering. Hvis de rødgrønne som er større enn de borgerlige fremmer et mistillitsforslag så vil det bli nedstemt av FrP (og dermed er det flertallet som har bestemt hvilken regjering det blir).

 

Lenke til kommentar

Etter et valg skyper kongen med partilederen for det største partiet eller den største blokken og hører om h*n vil bli statsminster og danne regjering. Det er kongen som oppnevner statsminister og statsråder.
En mindretallsregjering er mulig fordi regjeringen ikke behøver å ha Stortingets støtte, men den kan ikke ha Stortinget mot seg.

Endret av jallajall
Lenke til kommentar

En flertallsregjering er et relativt nytt fenomen i Norge. Tidligere har det vært vanlig at det partiet som ble enig med flertallet på Stortinget dannet regjering. Det vekslet dermed som regel mellom Høyre og Arbeiderpartiet. De hadde ingen regjeringspartnere, men regjerte alene og måtte samarbeide med de andre partiene på stortinget fra sak til sak.

De aller fleste regjeringene i Norge har vært mindretallsregjeringer. Unntakene er

  • Kåre Willochs regjering fra 1983-1985
  • Jens Stoltenberg sin andre regjering (de rødgrønne)
  • Erna Solberg sin regjering fra 22 jan. 2019 til 24 jan. 2020

 

Det handler ikke om hvem som har "vunnet", men hvilke(t) parti(er) som har mest støtte på Stortinget.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...