Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

hva er årsaken til gravitasjonskraften?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hva som er årsaken til gravitasjonskraften er et spørsmål man kan forsøke å besvare på mange nivåer, og antakelig ikke kommet til bunns uansett. Foreløpig velger jeg å unngå å i det hele tatt svare på det spørsmålet og bare beskrive hvordan gravitasjonskraften virker, og dermed svare på det andre spørsmålet ditt. Hvis du virkelig vil ha svar på hva som er årsaken til gravitasjonskraften får du heller spørre litt videre etterpå.

Det virker gravitasjonskraft mellom alt som har masse*. Kraften er sterkere, jo større massene er - den er proporsjonal med produktet av de to massene. Det vil si at hvis du dobler den ene massen dobles kraften. Dobler du begge massene firedobles kraften. Men størrelsen på kraften er også avhengig av hvor langt det er mellom objektene. Hvis du dobler avstanden reduseres kraften til en fjerdedel; hvis du tredobler avstanden reduseres kraften til en niendedel.

Svaret på det andre spørsmålet ditt er altså: Ja du blir altså mer tiltrukket av store personer, i hvert fall så lenge avstanden til de store personene og de små personene er like stor. Men å tenke på gravitasjonell tiltrekning mellom personer er en temmelig teoretisk øvelse. Gravitasjonskraften er nemlig en veldig svak kraft så minst én av massene som er involvert må være virkelig stor for at gravitasjonskraften skal være involvert. Massen til jorden er stor, derfor føler vi en sterk gravitasjonskraft nedover. I denne sammenhengen er massen til enhver person liten, så gravitasjonskraften mellom to personer er så liten at du i praksis kan se bort fra at den finnes i det hele tatt.

* Strengt tatt mellom alt som har energi, men da har vi plutselig beveget oss opp på et detaljnivå som sjelden er nødvendig å forholde seg til så jeg fortsetter å late som om det bare er masse som er relevant.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...