Gå til innhold

Arbeidslamper som fotolys?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hva ønsker du å fotografere nå og hva om noen år? Årsaken til spørsmålet er at hvis du skal fotografere "døde" ting, så vil "enhver" lyskilde være tilstrekkelig for å sette det på spissen siden du da vil ha kamera på et stativ og kan ha så lang lukkertid som du trenger for å fange nok lys. Er det mennesker eller dyr derimot, så må du ha en viss lysmengde for å få rask nok lukkertid til at små bevegelser fra de du fotografer ikke fører til såkalt bevegelsesuskarphet. Hva som er "rask nok" lukkertid vil variere, men 200/sek kan være greit sted å starte i et hjemmestudio, mens man i sport gjerne vil ha godt over 1000/sek i lukkertid.

 

Når det gjelder lyskilden i innlegget, så kan det være nok hvis det/de kan stå nærme nok. Husk at hvis du dobler avstand fra lys til objektet du tar bilde av, så må du firedoble lysmengden (altså hvis én av disse er nok 1,5 meter fra objektet, så må du ha fire tre meter fra objektet). Husk også at hvis du trenger flere lyskilder etter hvert, ulike merker og t.o.m. ulike wattstyrker høyst sannsynlig vil ha ulike fargetemperaturer. Nå kan du "jukse" litt med å heve ISO, men man bør som et utgangspunkt ha den så lav som mulig. Og uansett hvor flink du er i etterbehandlingen av bildene, er det veldig vanskelig å fikse et bilde med flere lyskilder med ulik fargetemperatur. Vel å merke hvis bilde skal se ut som om alle lyskildene har samme fargetemperatur, det kan jo være at man ønsker at de skal være forskjellig med f.eks bruke fargefilter foran lyskildene.

 

Selv har jeg en rekke vanlige kamerablitser som jeg kan plassere rundt og som trigges fra kamera, samt et par softbokser med flere sparepærer i hver for å nok lys (de har bryter for hver pære for å juster effekten og hvis jeg husker riktig så er den ene med 4x50 watt og den andre på 5x50 watt). 

 

Det beste er kanskje LED med justerbar fargetemperatur, spesielt laget for foto og video, men de er fortsatt veldig dyre.

 

Fortell gjerne litt om egen erfaring og hva du har og hva du kan, litt vanskelig å svare når man ikke vet på hvilket nivå den andre parten er på.

 

PS, velkommen til forumet, det dessverre litt dødt her de senere årene etter at "alle" synes mobiltelefon er mer enn bra nok som fotoapparat, men prøver å kikke innom et par ganger daglig.

Lenke til kommentar

Det er ingenting i veien for å bruke arbeidslamper, har gjort det selv, men husk at arbeidslamper er optimalisert for masse lys til lav pris og ikke "godt lys" som sedsberg også er inne på i forrige innlegg. Ser du på Pdf'en som det er linket til på Biltemas sider så er Ra oppgitt til minst 80, mens godt lys bør minst ha over 90, gjerne opp mot 100 for at alle frekvenser skal være til stede.

 

Så ja, de kan brukes hvis de gir nok lys om andre er inne på (avhenger av motivtyper), men du kan få problem med rare farger som er vanskelige å korrigere pga "kvaliteten" på lyset er dårlig. For noen sammenhenger vil dette være superviktig, for andre helt uvesentlig. 

 

https://www.biltema.no/BiltemaDocuments/EnergyDeclaration/463174_ed.pdf

 

Edit: Det er mulig gamle halogen arbeidslys gir vel så godt lys, men finner ikke spesifikasjoner for disse lenger.

Endret av se#
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...