Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Oktober 1980:

Et brutalt jordskjelv rammer det nordlige Algerie den 10.oktober med episenter i byen El Asnam med styrke 7,1 og med en intensivitet på X(ekstremt)på Mercalliskalaen. Det verste jordskjelvet i Algeries historie varer i 35 sekunder og føles 550 kilometer fra episenteret. Et etterskjelv følger også tre timer senere med styrke 6,2. Mindre tsunamier oppstår også langs kysten. Jordskjelvet har funnet sted i en veldig befolket del av Algerie og kommer til å påvirke 900 000 mennesker. 25 000 hus blir ødelagt og 300 000 hjemløse. Kritisk infrastruktur inkludert et sentralsykehus blir tatt av skjelvet. Minst 2633 mennesker omkommer og 8369 blir skadet. Kostnadene på skadene blir på hele 5,2 milliarder dollar som er 22% av Algeries BNP på denne tiden.

https://en.wikipedia.org/wiki/1980_El_Asnam_earthquake

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Desember 1980:

Den 8.desember blir John Lennon skutt og drept utenfor inngangen til sitt hjem i Dakota-bygningen i New York etter at han har kommet tilbake fra platestudioet sammen med Yoko Ono på kvelden. Drapsmannen er en sinnsorvirret mann med navn Mark David Chapman som hevder å ha blitt innspirert til å utføre drapet av romanen The Catcher in The Rye. Lennon hadde kort tid før drapet gjort comeback som musiker etter 5 års pause og utgitt en LP-platen Double Fantasy sammen med Yoko Ono, men på grunn av den tragiske hendelsen ble det kortvarig. Et vindu til en tidsperiode lukkes for alltid og forskjellige rykter som har gått gjennom hele 1970-tallet og frem til dette tidspunktet om en gjenforening av The Beatles tar slutt.

https://www.foxnews.com/story/john-lennons-death-lingers-for-witnesses

https://www.crimeandinvestigation.co.uk/crime-files/mark-chapman-the-assassination-of-john-lennon

 

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Februar 1981:

Det forrige året så en positiv utvikling i Polen med etableringen og annerkjennelsen av den frie fagforeningen Solidaritet. Dette kommer imidlertidig til å ta slutt når statsminister Josef Pinkowski går den 11.februar og erstattes av den autoritære og Moskva-lojale generalen Wojciech Jaruzelski, som er fast bestemt på å finne et påskudd til å slå ned på Solidaritet og ethvert forsøk på etablering av demokratiske bevegelser som kan være en trussel mot kommunistregimet. Jaruzelski mener også at påskudd til å innføre unntakstilstand vil være nødvendig for å forhindre en sovjetisk innvasjon slik man så i Ungarn i 1956 og Tsjekkoslovakia i 1968. Så den positive utviklingen man så i Polen året før kommer snart til å settes tilbake - for en stund.

https://www.britannica.com/biography/Wojciech-Jaruzelski

Gen._Wojciech_Jaruzelski_13_grudnia_1981
Wojciech Jaruzelski

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1981

Den amerikanske presidenten Ronald Reagan blir utsatt for et attentatforsøk, 30. mars 1981. Reagan er i ferd med å forlate et hotell i Washington DC, sammen med stabsansatte, livvakter, journalister og andre når flere skudd flerrer gjennom luften. Gjerningsmannen, John Hinckley Jr. ble raskt overmannet, men ikke uten å ha påført skader. Presidenten ble truffet i brystet, og en av kulene punkterte hans venstre lunge. Tre andre personer ble også truffet i angrepet, inkludert pressetalsmann James Brady, som ble hardt skadet og senere lammet. En lokal politimann blir også påført store skader.

I skyhøyt tempo ble Reagan transportert til George Washington University Hospital, der han gjennomgikk en vellykket operasjon.

John Hinckley Jr. skjøt Reagan i et forsøk på å imponere skuespilleren Jodie Foster, som han hadde en besettelse for.

Får ikke lov til å vise video tydeligvis, og klarer ikke å fjerne Youtube-varselet.

Assassination Attempt | Ronald Reagan (reaganlibrary.gov)

Endret av Scarvo
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

April 1981:

Et slags symbol på at kulturrevolusjonen er et for lengst tilbakelagt stadium og at Kina er inne i en ny tidsperiode er når Coca-Cola åpner sitt første tappeanlegg i landet den 15.april. Etter at Mao døde i 1976 har amerikanske filmer kommet til Kina og de mange innbyggerne i verdens mest folkerike land er nysjerrig på drikken de bare har kjent fra film.

https://www.economist.com/leaders/2014/01/23/china-loses-its-allure

coke-in-china-26-1984.jpg?w=840

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Mai 1981:

Bare havannen måned etter attentatsforsøket mot Reagan blir pave Johannes Paul den andre skutt på den 13.mai mens han kjører rundt i en åpen bil på Petersplassen for å møte folket.  Paven blir fraktet til sykehuset og tilstanden erklært kritisk, men i likhet med Reagan overlever han og er tilbake i embetet i begynnelsen av juni.  Attentatsmannen er den tyrkiske nasjonalisten Mehmet Ali Agca som er knyttet til den høyreekstreme organisasjonen De grå ulvene .  Hva motivet for handlingen var har forblitt uklart da Agca som blir dømt til livsvarig fengsel stadig har endret forklaring. En italiensk kommisjon har senere hevdet at sovjetisk etteretning var innblandet grunnet pavens støtte til den polske Solidaritet-bevegelsen, mens Agca selv har hevdet i en selvbiografi at han handet på oppdrag fra Irans leder ayatollah Khomeini. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Attempted_assassination_of_Pope_John_Paul_II

 

Endret av Morromann
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juni 1981

5. juni melder the Centers for Disease Control and Prevention i USA om at fem homofile menn i San Francisco er bekreftet smittet med en sjelden form for lungebetennelse, bare funnet i pasienter med svekket immunsystem.

Disse funnene blir senere bekreftet som de aller første bekreftede tilfellene av AIDS. 40 år senere har ikke forskere lykkes med å finne en vaksine, og i dag er det antatt at antallet AIDS-smittede på verdensbasis ligger på omtrent 40 millioner mennesker.

40 Years of AIDS in SF | UC San Francisco (ucsf.edu)

Aids-epidemien - Hele historien - NRK Radio

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juli 1981:

I Polen fortsetter misnøyen under den omfattende økonomiske krisen og matmangelen som landet går igjennom. En serie med fredelige og ikke-voldelige sultedemonstrasjoner over hele landet bryter ut den 25.juli og den største av disse finner sted i Lodz den 30.juli. Mellom 30 000 og 50 0000 mennesker deltar i demonstrasjonene, de fleste kvinner og barn. Man har nå kommet til det punktet hvor det er matrasjonering og de eneste tilgjengelige matvarene er smør og mel. Demonstrasjonene som vekker internasjonal oppsikt avslører at den kommunistiske østblokken nå befinner seg i en dyp krise.

https://en.wikipedia.org/wiki/1981_Polish_hunger_demonstrations

FUJ03YnXoAES4sk?format=jpg&name=large

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Oktober 1981:

I vår tid har Sverige nylig tatt farvel med sin langvarige tradisjon som et nøytralt land i Europa, men på 1980-tallet står de fast i sin nøytralitetspolitikk som de også setter stor prestisje internasjonalt på å opprettholde. Likevel skjer det også spente situasjoner der i en av den kalde krigens mørkeste perioder som når ubåten S-363 fra den sovjetiske østersjøflåten går på grunn i den svenske skjærgården utenfor Karlskrona i sørøst-Sverige den 27.oktober. Undersøkelser kommer til å vise at det var atomvåpen ombord i ubåten og blir trukket frem som bevis på at Sovjetunionen har operert ulovlig med ubåter i den svensk farvann. Den svenske regjeringen avviser også anmodninger fra sovjeterne om å berge ubåten selv og insisterer på at kun svenske fartøy skal delta i bergingen og at sovjetiske fartøy vil bli nektet adgang til svensk territoralfarvann. Sovjetunionen sender båter til det svenske teritoralfarvannets grense men gjør holdt innen den tid. Etter noen dagers forhandlinger blir den bergede ubåten overlevert til sovjeterne. Men dramaet i skjærgården har utløst et mer spent forhold mellom Sverige og Sovjetunionen.

https://books.google.com.mx/books?id=mtvdxS_nzTYC&pg=PA269&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Desember 1981:

General Jaruzelski har fått nok av streikene og demonstrasjonene i Polen og den 13.desember innfører han derfor militær unntakstilstand samtidig som han erstatter den eksisterende regjeringen med en militærjunta med påskudd at det er for å beskytte kommuniststaten fra å kollapse og også å komme Sovjetunionen i forkjøpet da de tidligere har reagert med invasjoner for å stanse opprør i Warszawapakt-land. Militære styrker og tanks blir utplassert i gatene for å demotivere demonstranter, regelmessige kontroller og innenlands reiserestriksjoner, økt pressesensur samt portforbud blir også innført. Men unntakstilstanden kommer også til å forverre matmangelen som allerede var kritisk i landet og som folk har demonstrert mot. Det hemmelige politiet kommer til å avlytte telefonsamtaler og flere politiske motstandere av regimet blir fengslet uten lov og dom. Unntakstilstanden kommer til å vare til sommeren 1983 men blir møtt med fordømmelse i Vesten. USA innfører sanksjoner mot Polen og ytterligere flere mot deres allierte Sovjetunionen som de allerede sanksjonerer mot grunnet krigen i Afghanistan, noe som dermed ytterligere forverrer den økonomiske krisen i østblokken utover 1980-tallet.

https://web.archive.org/web/20080105033603/http://www.tenetour.com/history9.php

https://www.pbase.com/zyziza/martial_law_in_poland

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Mars 1982:

Starten på en ganske merkelig konflikt, den nærmeste væpnede konflikten man har hatt Antarktis i historien(tror jeg)finner sted når en gruppe argentinske skraphandlere planter Argentinas flagget på den hovedsaklig ubebodde britiske øya Sør-Georgia i Sør-Atlanteren sørøst for kysten av Sør-Amerika. I virkeligheten er skraphandlerne infiltrert av den argentinske marinen og stuntet er et ledd i et propagandaprosjekt initiert av den argentinske militærjuntaen som ønsker å få fokus vekk fra den elendige økonomiske situasjonen i Argentina ved å vekke patriotiske stemninger rundt spørsmålet om Falklandsøyene og Sør-Georgia som de hevder rettmessig har vært argentinsk teritorium siden den argentinske uavhengigheten i 1816 da øyene var spansk teritorium som britene holdt okkupert på den tiden og at de dermed georgrafisk har rett på området. Stuntet på den ubebodde øya langt sør i Atlanterhavet. Argentinerne oppfatter handlingen som en opptrapping av det britiske militære nærværet i regionen og forbereder seg på innvasjon.

https://en.wikipedia.org/wiki/Falklands_War

1300x820.1672864833.webp
Gammel hvalfangstbebyggelse på Sør-Georgia hvor det også i sin tid var mange norske hvalfangere.

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mai 1982:

Nyhetsbildet denne måneden domineres av krigen om Falklandsøyene. Argentina hadde sannsynligvis regnet med at britene ikke ville gjøre bryet verdt med å sette inn militære ressurser på å forsvare noen isolerte øyer i Sør-Atlanteren, men Margareth Thatcher, som har slitt på meningsmålingene og vært veldig upopulær under arbeidsledighetskrisen i Storbritannia setter sin prestisje inn på å forsvare britisk teritorie og de under 5000 britiske innbyggerne på Falklandsøyene mot utenlandsk aggresjon. Britene seirer over de langt svakere argentinske styrkene til både i luften og havet og den 21.mai går de første britiske troppene i land på Falkland ved San Carlos Water og beseirer en langt overlegen argentinsk styrke i slaget ved Goose Green den 29.mai. Britene har også vært nøye på å sette inn elitesoldater i kampene som også foregår på en lite trivelig tid på året da det er sent på høsten på den sørlige halvkule og rett før den beryktede antarktiske vinteren setter inn, noe Argentinga muligens hadde gamblet på at britene ikke ville utsette seg for. Den militære suksessen og Thatchers kompromisløshet gir henne en boost på meningsmålingene og patriotismen er for en kort stund på et nivå i Strobritannia som man ikke har sett før eller vil se igjen i tidsperioden etter andre verdenskrig. Og selv om det meste av koloniimperiet etter andre verdenskrig er borte er Storbritannia bestemt på å holde på et av de få oversjøiske teritoriene de har igjen, selv om det er noen forblåste kalde øyer i Sør-Atlanteren.

https://en.wikipedia.org/wiki/Falklands_War

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...