Gå til innhold

Tips for bedre batterilevetid, ytelse og mindre støy


Anbefalte innlegg

Tenkte å lage en liten guide for laptopfolket med utgangspunkt i diverse tweaking etc jeg har gjort på mine egne maskiner. Dette er ikke for nybegynnere, men for de som har satt seg litt inn i hvordan maskinene fungerer og kan litt om komponentene etc. Flere av disse tiltakene krever litt tolmodighet, men kan virkelig anbefales da gevinsten kan være stor :) Disse tiltakene vil bl.a innebære undervolting av prosessoren og skjermkortet.

 

DISCLAIMER: Alt gjøres på eget ansvar. Jeg fraråder overklokking\overvolting da det omtrent aldri lar seg gjøre pga kjøleløsninger samt øker risikoen for skade på maskina. Ved korrekt undervolting skal det meg bekjent ikke gå an å skade maskina, men ikke aktiver undervolt på boot før du vet det er stabilt så du slipper boot-looper, sikkerhetsmodus etc. Bytte av kjølepasta bør bare gjøres av de som er litt datatekniske av seg og har bygga litt selv etc, om man er uheldig er det lett å ødelegge ting og siden mye er integrert i bærbare medfører ofte en skade på f.eks GPU at du må bytte hele hovedkortet inkl CPU og en rekke komponenter, noe som ofte koster mange tusen.

 

Kan si litt om potensiell gevinst på maskiner hvor jeg har gjort dette:

Bærbar med i7 6700HQ og Geforce 1070-grafikk: Spill under last lå tidligere opp til 87C på CPU og 78C på GPU. Etter diverse tiltak inkl undervolting av GPU og CPU ligger CPU på 62C og GPU på 62C. Støy er betraktelig lavere og batteriet varer ca 30 min lengre under spilling. I spill ligger forbruk med standardinnstillinger på 150-160W målt med måleplugg i veggen. Med undervolt og de andre tweaksene ligger forbruket på 100-110W, over 30% lavere med andre ord :)

 

Billig tiltak som alle kan bruke:

- Laptopkjøler med vifte. Selv bruker jeg denne: https://www.netonnet.no/art/data-og-nettbrett/laptop/tilbehor/kjoling/targus-awe55eu/125137.11001/ temp på CPU og GPU gikk ned med 3C under last på hver sammenligna med plata jeg hadde tidligere uten vifter og luftehull. Finnes sikkert bedre kjølere der uten som kan gi noen grader ekstra :)

- Framecap: Spesielt på gaminglaptopper kan dette senke temp, bedre støy og batterilevetid kraftig. Spiller du spill som krever lite ala Starcraft 2, DOTA etc kan en framecap være lurt. En kan og vurdere det i spill som CS:GO, men er vil mange like litt flere fps. I mange bilspill, strategispill etc kan en cap på 60 fps funke bra. Om CPU og GPU kjører på for fullt hele tiden kan de kanskje lage 150 fps i et spill hvor mange knapt nok merker forskjell på 60 og 100. Å kjøre på 150 fps hele tiden vil da føre til mye merarbeid for CPU og GPU som igjen gir betrakelig mer varme, støy og kortere batterilevetid. https://www.guru3d.com/files-details/nvidia-inspector-download.html funker greit til å framecappe om du har et Nvidia-kort.

 

Hva er undervolting?

Undervolting går kort fortalt ut på at du ber CPU eller GPU om å forsøke å kjøre på en lavere spenning enn den gjør som standard. En mye brukt CPU i bærbare, i7 7700HQ, kjører som standard i ei maskin på 1.05V under last. Med undervolt kan du få den til å kjøre på 0.9V under last. Dette medfører betydelig lavere temp og dermed støy i tillegg til at batterilevetiden blir bedre. Hva er risikoen? Ustabilitet. Om du kjører en CPU på en spenning som er lavere enn hva den trenger for en gitt klokkefrekvens så vil PCen krasje, som regel i form av en blåskjerm\BSOD med ymse feilmeldinger. Dette er ikke farlig, men kan være irriterende, derav bør man alltid teste seg fram når man har undervolta og se om maskina er stabil. CPUene er ulike, noen har sikkert hørt om det såkalte silikonlotteriet, mest omtalt i forbindelse med overklokking, dette gjelder og for undervolting. Om vi har 2 identiske maskiner som begge har en i7 7700HQ så kan det hende at den ene kan undervoltes stabilt til 0,95V mens den andre greier 0,85V. Dette vet vi aldri på forhånd og derfor er det lurt å teste stabilitet.

 

Du bør alltid laste ned HWMonitor: https://download.cnet.com/HWMonitor/3000-2094_4-10793486.html for å få oversikt over temperaturer og spenninger.

For å teste stabilitet kan du bruke Unigine heaven for kombo CPU og GPU: https://benchmark.unigine.com/heaven

For bare CPU kan du bruke Prime95: https://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=205

 

Del 1: For maskiner med integrert grafikk:

Undervolting av prosessor og integrert grafikk trenger du enten å laste ned Intel XTU:

https://downloadcenter.intel.com/download/24075/Intel-Extreme-Tuning-Utility-Intel-XTU

eller Throttlestop:

https://www.softpedia.com/get/System/Benchmarks/ThrottleStop.shtml hvor du bør lese guiden for bl.a å aktivere på boot etc: http://forum.notebookreview.com/threads/the-throttlestop-guide.531329/

Personlig anbefaler jeg Throttlestop, hvorfor? Jo, fordi du kan endre flere verdier, programmet i seg selv er mindre ressurskrevende enn Intel XTU og det er mer stabilt. Intel XTU har en tendens til å resette verdiene selv av seg selv selv om du kjører stabil undervolt. Intel XTU er dog litt mer brukervennlig.

Om du har f.eks Asus, MSI etc har de ofte programmer som du kan justere ytelse til TURBO, ENTERTAINMENT etc, disse må noen ganger slås av da de overstyrer evt undervolting, dvs du kan undervolte, får opp riktige verdier, men temperaturer og støy forblir lik helt til du slår av programmet eller kjører det i egendefinert profil.

- Verdiene du er ute etter å forandre er hovedsaklig CPU core og CPU cache. I Intel XTU var disse låst sammen sist jeg brukte det selv så endrer du en følger den andre med. I Throttlestop kan de justeres separat. I tillegg kan du undervolte iGPU\integrert grafikk. Gevinsten ved å undervolte I\O er svært liten så ikke rot med den, gir lett ustabilitet. Husk at du alltid skal lage en negativ verdi, aldri positiv ala overvolt, det kan potensielt skade maskina di.

- Start alltid med små endringer, f.eks -50mv og så legg på 10-20mv til du møter ustabilitet, kutt så ned f.eks 10 og test igjen, går det bra så reduser videre. Du kan justere CPU core og CPU cache annenhver gang når du justerer. Om du har en gamingpc med dedikert grafikkort så kan du ofte redusere CPU cache mer enn core. På et par maskiner jeg har gjort det på enten core på -164 på den ene og -145 på den andre, mens cache stoppa på -192 på den første og -175 på den andre. På maskiner med kun integrert grafikk kan det noen ganger være motstatt.

- Når du har funnet stabil core\cache kan du gå løst på iGPU, den kan ofte ikke undervoltes så mye, men -50mv til -100mv har funka på de maskinene jeg har prøvd, spesielt om du spiller noen lette spill kan dette hjelpe bra på batterilevetiden.

 

Del 2: For maskiner med dedikert grafikkort\gaming-bærbare:

Last ned MSI Afterburner: https://www.msi.com/page/afterburner her inne kan du ofte ikke forandre så mye, bare underklokke\overklokke, men voltslideren er som regel låst på de fleste bærbare. Det du må gjøre istedet er å trykke CTRL + F og du får opp volt\klokkehastighetskurven. Den kan f.eks se slik ut:

iQ2.png

Den viser hva slags volt klokkefrekvensen kjører på. Tweakinga vil ligge i å endre på kurven. De aller fleste bærbare sliter med at de ikke greier å holde maks turbohastighet over lengre tid. Spiller du i 5 minutter så kan du kanskje se at GPU kjører på 1850MHz med 65C, etter 20 minutter så kjører den plutselig på 1600MHz og temp er 75C. Temp har da blitt for høy og ytelsa er redusert til man når target-temp satt av produsenten. Hva kan du så gjøre med kurven? Jo, et forslag kan være å heve hele kurven ved å holde inn ALT mens du tar musa og drar opp eller ned, samtidig som du kjører en flat linje fra f.eks 900mV. La oss si at den bærbare du har nå har et Geforce 1060-kort hvor 900mV tilsvarer 1650MHz, om du heve hele kurven opp ca 150MHz og så lager ei flat linje etter 900mV\1800MHz så kan du teste og se hva som skjer. Er det stabilt? Hvordan er temp kontra vanlig kurve? Holder den klokkehastigheta over tid?

 

Her er en video med info: https://www.youtube.com/watch?v=qeQUs4Wtyfs

 

Pr nå kjører jeg f.eks flat kurve på min laptop, jeg har dratt hele kurva ned slik at øverste verdi kommer under 1700MHz, så drar jeg første verdi på 800mV opp til 1750MHz og trykker aktiver, hele kurva blir da en flat linje på 1750MHz. Dette medfører noe lavere ytelse de første minuttene da max hastighet alltid er 1750MHz. Med standardopplegget kjører maskina på godt over 1800MHz noen minutter først, MEN etter en stund når tempen når 70C på GPU klokker den mer og mer ned. Pr nå et ytelsa med flat linje på 1750MHZ ca 10% lavere enn stock, men etter å ha spilt en stund så blir forskjellen 5-10% lavere, men med 30-40% mindre strømtrekk og dertil støy\varme. En annen kurve jeg bruker er heva med ca 200MHz og så flat linje fra 900mv @ 1800MHz, den gir ca samme ytelse som stock, ca 5C høyere temp, ca 10-15% høyere strømforbruk enn flat linje på 1750MHz og noe mer støy.

Eks på flat linje ala det jeg kjører mest:

pl5Jrhf.png

 

Mest kompliserte tweak, bytte kjørepasta:

Dette er ikke så lett å få til på alle bærbare, men om du kan få av bakdekselet kan du skru løs kjøleren til CPU og GPU, rense med f.eks isopropanol og legge på ny kjølepasta. Jeg bytta til https://www.komplett.no/product/946012/datautstyr/pc-komponenter/vifterkjoelingvannkjoeling/kjoelepastalim/thermal-grizzly-kryonaut og det gav 4C lavere CPU-temp og 2C lavere GPU-temp under last.

Om du er modigere enn mer kan du vurdere flytende metall: https://www.komplett.no/product/946011/datautstyr/pc-komponenter/vifterkjoelingvannkjoeling/kjoelepastalim/thermal-grizzly-conductonaut-liquid men husk at den leder strøm og kan skade annen elektronikk på hovedkortet så viktig at du f.eks legger elektrikertape eller annen form for beskyttelse rundt DIEen på CPU\GPU før du prøver det. Gevinsten i form av lavere temp kan være stor, noen opplever over 10C lavere temp, men risken er der og, må kun brukes med kobberkjølere, ikke aluminium. Personlig styrer jeg unna flytende metall og det er ikke noe jeg anbefaler, men om man vil ta sjansen så er det en mulighet.

 

Tar med glede imot innspill, tips, korrigeringer etc og håper denne kan bli sticky etterhvert :)

Endret av Cowboystrekk
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kunne håpet noen lager guide her:

 

For det er lite hjelp å få hvis batteriet er død, hvorfor de lager så dårlig batterier.

For virker ut på youtube det er flere som har problemer med kontrolleren enn batteriet.

 

Problemet med bios er vel på laptoper har man ikke mulighet å sette volt etc.

På lik måte som overklokking på stasjonær. Man vet lite resulatet før de er godt lengere tid.

Frysninger og bluescreen kan oppstå.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Kunne håpet noen lager guide her:

 

For det er lite hjelp å få hvis batteriet er død, hvorfor de lager så dårlig batterier.

For virker ut på youtube det er flere som har problemer med kontrolleren enn batteriet.

 

Problemet med bios er vel på laptoper har man ikke mulighet å sette volt etc.

På lik måte som overklokking på stasjonær. Man vet lite resulatet før de er godt lengere tid.

Frysninger og bluescreen kan oppstå.

Noen laptopper kan sette volt, men ikke mange. For batterilevetid har flere produsenter programvare som f.eks lar batteriene lade til max 60 eller 80%, det bruker jeg på min.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...