Jump to content
Ubestridelige fakta

Aksistensialismen

Recommended Posts

http://faktasiden.no/index.php/aksistensialismen

 

Hva er filosofi? 
Det viktigste av alle fag er filosofi, fordi dette faget er læren om alt grunnleggende. Ordet filosofi kommer språklig sett fra «kjærlighet til visdom», men dette er ordets historie og ikke hva det er definert som. Kjærlighet har utelukkende med omtanke for andre personer å gjøre, noe som behandles under emnet etikk. Hva visdom betyr er svært tåkete da det ikke eksisterer noen allment kjent definisjon på dette. 

Ordet filosof brukes i to forskjellige betydninger. Den ene typen filosof er de som selv utvikler nye filosofiske systemer, den andre typen er bare de som har studert hva den første typen har funnet ut, og evt. retter kritikk og sammenlikner disse. Å ha studert filosofi gjør ingen til en tenker av den grunn. 

Enhver religion eller vitenskap bygger på grunnleggende filosofiske ideer. Faget filosofi kan deles opp i 5 grunnleggende grener, hvor denne filosofi behandler de 4 mest grunnleggende

  1. Epistemologi er læren om kunnskap (kunnskapsteori), f.eks. begrepsteori og logikk.
  2. Metafysikk er læren om den grunnleggende natur som eksisterer i dette eller andre universer. Dette besvarer slike spørsmål som om det eksisterer minstepartikler. Er forflytning mulig eller en illusjon? Er den verden en sanser avhengig av en persons følelser, deler av bevisstheten eller helt uavhengig av denne? Når en snur seg vekk fra et objekt, er det fortsatt der da, eller forsvinner det og dukker opp igjen når en snur seg tilbake? Er det et liv etter døden?
  3. Etikk er læren om hva som er grunnleggende rette eller gale handlinger, og besvarer f.eks. om en skal en ofre seg for andres ønsker, ofre andre for seg selv, eller ikke ofre noen for andre i det hele tatt. Hvem eier de produktene en lager? Hvem eier ens egen kropp?
  4. Metapolitikk er læren om samfunnssystemer og tar opp problemer som hva slags samfunn en skal ha (sosialisme, kapitalisme osv.). Har noen, f.eks. en stat rett til å ta penger fra enkeltpersoner mot deres vilje? Er økonomisk sikkerhetsnett en statlig oppgave?
  5. Estetikk er læren om kunst hvor en besvarer hva kunsten skal vise. Er kunst en selektiv gjenskaping (representasjon) av virkeligheten basert på kunstnerens oppfatning av hva som er av verdi (der uvesentligheter er mer eller mindre utelatt)?. Er kunst alt som mennesket skaper? Er kunst det som en autoritet sier er kunst?

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...