Gå til innhold

Dette pannebåndet skal sørge for mer effektiv søvn


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Shit. Dette blir et must. Har gjort søvnmålinger over noen år og det er forbausende hvor kort den dypeste søvnen er for min del. Om dette kan bidra er det vel verdt pengene. Og om dette bidrar ren placeboeffekt så vil det fortsatt være verdt pengene om det gjør meg mer våken og opplagt og gir meg mer overskudd i hverdagen.

Om jeg kan sove samme timetall som idag men bli mer produktiv og ha mer overskudd så blåser jeg i om jeg må drive å kjøpe disse klistrelappene en gang i måneden.

Hvordan måler du søvnkvalitet?

 

Hvis du og andre vil ha tips til å sove skikkelig har jeg tre:

 

1) Kjøp silikonørepropper fra Clas Ohlson. Merker nesten ikke at du har dem i ørene og demper lyd veldig effektivt. Mack's earplugs, gul og blå boks. Koster bare 50 kr. De kan vaskes, har hatt mine i 3 år nå. Hvis du dusjer om kvelden og ikke om morgenen, anbefaler jeg å kjøpe en øreskylleballong på apotek til å rense øra med. Virker genialt, hører bedre og tar kort tid når man lærer kunsten.

 

2) Øyemaske (har på CO også). Total mørke bedrer søvnkvaliteten.

 

3) Luftkvalitet. Luftrenser og avfukter. Luftrenser Electrolux Z9124 fra cdon.com er genial. Kjør den på max en time før søvn, ha den på styrke 1 gjennom natten. Øreproppene sørger for at du ikke hører den.

 

Tilgang til frisk luft er viktig. Heng opp insektsnetting så du slipper å bekymre deg for insekter, veps og fluer. De har det også på CO ^^

 

Avfukter: Det kan være en fordel å kjøpe hygrometer/termometer fra CO, 129 kr, og måle luftfuktighet først før man investerer i en avfukter til 2000-3000 kr. Har en Anslut 20 l fra Jula som var på tilbud til 1800 kr. Den bråker litt mye til å ha på om natten, men for høy luftfuktighet gjør at du føler deg fuktig, og puster tyngre. Man drukner nesten ^^ Luftfuktighet skal ligge mellom 20% og 60%. Jeg har funnet at ved 20-35% blir jeg tørr i halsen og det er ubehagelig. 40-50% er optimalt. La den stå og gå når du skal ut eller driver med andre ting som støyer.

 

Eller jeg antar luftfukter hvis du har lav luftfuktighet.

 

Sover mye bedre etter å ha gjort disse grepene i soverommet og leiligheten.

 

Ett siste bonustips er å ikke spise eller drikke sukkerholdig mat og drikke noen timer før sengetid. Hver gang jeg gjør det, blir det som om hjernen blir mye mer aktiv og ikke slapper av. Ender alltid opp med mareritt.

 

En brødskive med makrell i tomat og et glass vann eller saft en time eller to før seng virker for meg. Eller noe varmt, en varm lapskaus med litt fisk. Kalorifattig mat er viktig, spiser man mye før leggetid driver hjertet og jobber og pumper, kroppen roer seg ikke med.

 

Alkohol og rus er også fint å holde seg unna. Det blir ikke en naturlig avstressingsprosess.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Måler med smartklokke når jeg husker å lade ellers med app på mobil. Det gir brukbare indikasjoner men er jo ikke entydige. Har også hatt flere hjemmetester der jeg har blitt testet for søvnapne. Da er det flere sensorer som festes som registrer alt som skjer om natten. Og vært på søvnlaboratorium. Ingen pustestopp og ingen søvnapne. Grei O2 om morningen.  Men dårlig søvn og mange oppvåkninger. Altså lite dyp søvn. 

 

Tror jeg har forsøkt alt du nevner og endel andre ting. Mer aktivitet på dagen. Mindre aktivitet på kvelden. Så prøvde jeg å jogge på kvelden. Når ikke det virket forsøkte jeg rolige gåturer.  Null skjerm etter kl 20. Temperaturregulert soverom. Forsøkt utsatt søvn. Redusert søvn. Diverse medikamenter. Melatonin. Hypnose. Mindfullness. Forsøkt "sove-maskiner" som spiller av forskjellige lyder.  Har forsøkt et halvår helt uten koffein. Null karbohydrater. Vegetarkost. LCHF. Er så lei av å prøve nye ting nå at jeg har ikke hoppet på denne her ennå. Men det blir nok til at den blir kjøpt inn og testet. 

 

Nå er jeg litt der at jeg ikke bryr meg. Tar det som det kommer. Har fleksi nå så er jeg trøtt på morningen så sover jeg litt lengre. Kjenner jeg ikke orker mer stress rundt dette med søvn akkurat nå. Det blir som det blir. 

Endret av bojangles
Lenke til kommentar

Ah, Jebus ^^ Du har jo virkelig vært igjennom mølla. Da bør det være noe psykologisk da.

 

Et tåpelig spørsmål kanskje, men hva om du hadde vunnet, arvet eller fått en anselig sum penger, så du kunne slippe ansvar i det minste for en lang tidsperiode? Er ansvar og livsstress årsaken? Psykososiale forhold i nære relasjoner eller ellers?

 

Kanskje manglende livserfaringer- eller inspirasjon er problemet? Ville reiser til nye steder og ukjente land "løst opp" i ting?

Lenke til kommentar

Mer reising, det var et morsomt forslag. Skal nevne det for sjefen ved en passelig anledning.;-)

Gikk en stund til psykolog faktisk, der jeg ble utredet for å finne ut av om det var psykiske årsaker men det ble nå ikke noen konklusjon på problemet der heller. Det er vel bare slik det er kanskje? At noen sover dårligere en andre? Det er jo kjipt selvsagt at en får en time eller to på dagen der en blir så trøtt at det nesten er vanskelig å fungere i jobb men det går heldigvis bedre nå med fleksi, nå kan jeg styre dagen og tiden litt bedre selv. 

 

Hehe om jeg plutselig fikk en bråte penger i fanget så skulle jeg nok tatt meg et år som backpacker. Uansett om det hadde endret søvnmønster eller ikke, så ville det jo vært minner for livet, samt gitt mange fantastiske opplevelser av for meg ukjente kulturer og mange nye møter med folk jeg ennå ikke kjenner. Men dette er vel strengt tatt ting en bare skulle hoppet på når en var typ 19 år, helt uten å trenge å tenke langsiktig eller vurdere økonomi. Nå blir det nok gjerne med drømmen. Men slik er det vel egentlig for alle kanskje? At alle har noen ting de gjerne skulle gjort som de aldri prioriterte, også blir det ikke til at det topper prioriteringslisten senere heller? Det er vel nesten essensen i livet, siden vi ikke kan få alt må vi velge ut de ting vi ønsker oss mest?

Endret av bojangles
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg sier bare at hvis placebo fugnerer på deg så er det nok en del andre trekk med deg som kan gjettes til. Som f.eks at du kan bli "hypnotisert".

Godtroende..

Nei, placebo fungerer. Du er enten ganske naiv, eller bare uvitende.

 

Placebo er faktisk så anerkjent og kraftig at det er ansett som beste praksis å inkludere når det gjøres medisinske studier. Da ved at en gruppe får liksom-medisin mens en annen får faktisk medisin, samt ofte en kontrollgruppe som ikke får medisin.

 

Hva tror du gruppen som får liksom-medisin testes for? Nettop, for å ekskludere placebo.

 

Til sammenligning, hvor mange blir hypnotisert...?

Lenke til kommentar

Nei, placebo fungerer. Du er enten ganske naiv, eller bare uvitende.

 

Placebo er faktisk så anerkjent og kraftig at det er ansett som beste praksis å inkludere når det gjøres medisinske studier. Da ved at en gruppe får liksom-medisin mens en annen får faktisk medisin, samt ofte en kontrollgruppe som ikke får medisin.

 

Hva tror du gruppen som får liksom-medisin testes for? Nettop, for å ekskludere placebo.

 

Til sammenligning, hvor mange blir hypnotisert...?

Placeboeffekten er den viktigste komponenten i nesten all medisin og behandling. Poenget med vitenskapsbasert medisin er imidlertid at det skal fungere bedre enn placebo. 

 

Du kan ikke selge et produkt som hevdes å gi deg bedre søvn, dersom effekten utelukkende er basert på placebo.

 

Det ble gjort et interessant studie for noen år tilbake hvor folk med et bestemt kne-problem gjennomgikk en placebo-operasjon, hvor de ble lagt i narkose og fortalt at de ble kneoperert, noe de ikke ble. I ettertid var resultatene bedre hos de som fikk placebo-operasjon enn hos de som fikk en reell operasjon. Sistnevnte opplevde større grad av komplikasjoner, noe placebo-opererte ikke gjorde.

Endret av coffeee
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...