Gå til innhold

Oppgradere 8 år gammel stasjonær: Hvor bør jeg begynne?


Avstemning  

17 stemmer

  1. 1. Hva ville du gjort?

    • Oppgrader mannskiten ordentlig med de beste komponentene!
      4
    • Kjøp ny maskin. #rip
      11
    • Kjøp rimelige deler og oppgrader stykkevis og delt for the fun of it!
      2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jupp, du nevner jo selv at den slår seg av når den selv vil ;) men det kan også være et shoddy hovedkort.

Anbefaler deg å få nytt kabinett og strømforsyning.

 

Jo ja, sant. Men den var værre for sju år siden. Da gikk den av og på i ett sett. Nå er den relativt stabil, ETTER at jeg faktisk har fått den på vel og merk. Litt seig oppstart, som minner om noe sånn som det her.

 

I en periode kunne jeg ikke gjøre en eneste installasjon eller oppdatering, fordi det trigga kortslutning. Men det ga seg egentlig etter at jeg fikk tvunget i den litt windows 10. 

 

Liker å tro at denne røveren har mye personlighet og sjel <3 

Lenke til kommentar

Jeg har sagt det før og sier det igjen: Skal du ha nytt hovedkort støtter dette mest sannsynlig M2. Det er mye raskere enn SSD (forutsatt at du velger riktig M2) så anbefaler M2 som systemdisk fremfor SSD.

 

Hvilken ville du anbefalt? Og hvor mye plass burde det være på en systemdisk? :)

Lenke til kommentar

Hvilken ville du anbefalt? Og hvor mye plass burde det være på en systemdisk? :)

 

Litt avhengig av bruken din vil alt mellom 200GB og 500GB anbefales. her tar jeg forbehold om at du beholder harddisken du har som datadisk eller skaffer en ny datadisk. De raskeste diskene har 3400/2500MB/s i hastighet på les/skriv mens de tregeste har 550/520MB/s i hastighet på les/skriv. Du kan se en liste her hos Komplett. Samsung sine har fått veldig positiv omtale. 

Lenke til kommentar

Altså la meg forklare hva "M.2" er:

 

M.2 er en kontakt. Det er det. På linje med at USB er en kontakt. En M.2 SSD er bare en SSD med denne kontakten og det er ikke noe spesielt. Hjelper lite.

 

Det som er viktig å vite er at M.2 kontakt støtter 2 grensesnitt. Både SATA og PCIe. SATA er begrenset til ca 500 MB/s, mens PCIe støtter langt høyere overføringshastighet. Harddisker er alle koblet til over SATA. I tillegg har du 2 grensesnitt som opererer på disse to. AHCI er den gamle laget for harddiske, NVMe er den nye laget for SSDer. SATA støtter kun AHCI såvidt jeg vet, mens PCIe støtter både NVMe og SATA. Så utover at PCIe støtter høyere hastigheter har du noen ekstra fordeler for SSDer som latency ved bruk av NVMe.

 

 

Kan være lurt å ha et hovedkort som har M.2 OG støtter PCIe over M.2 (dette er viktig, ellers litt ubrukelig). Så i tilfelle du vil ha noe skikkelig raskt så kan du kjøpe og sette inn. Du virker jo glad i oppgradering.

 

Jeg ser derimot ikke hvorfor du skal kjøpe inn en rask PCIe NVMe SSD til systemdisk i denne prisklassen. Er det bedre? Ja, men det er mye annet du kan bruke pengene på. Det er det vanskeligste med å bygge PC. Balansere alle delene i forhold til hverandre slik at du får utnyttet alle mest mulig optimalt.

 

Det vil hjelpe på videoredigering helt klart, men da snakker vi jo filer med litt størrelse og gjerne. Og da snakker vi raskt 5000 kr for 1 TB. Ser du på MX500 serien finnes den både tradisjonell versjon med SATA kontakt og en med M.2 kontakt, men da går data over SATA grensesnitt fortsatt. Koster ca det samme. Likevel ville jeg heller valgt å kjøpe SATA over M.2. For hva om du vil kjøpe en rask SSD i fremtiden? Du har sikkert 6+ SATA kontakter, men kun en M.2 slot. Hvorfor bruke den til noe du bare kan plugge inn i siden av hovedkortet?

 

Så uenig i rådet om å finne en M.2 SSD, men mindre du vet du trenger en veldig rask SSD.

Lenke til kommentar

PSUen er den viktigste delen i maskina di. Bytt den.

Ikke uenig i det du sier, men la meg legge til en grunn. Jeg er rimelig sikker på at du vet hvorfor, men for folk som ikke vet er det jo greit å vite hvorfor det er viktig, ikke bare at  folk sier det er.

 

 

Elektroniske kretser i dag opererer ofte med lave spenningsverdier. De får en spenning inn i kretsen, og de har jord. Om de har 1V inn, så er 1V logisk "1" og jord er logisk "0". Det er jo det PCen er basert på. Transistorer som enten er "1" eller "0". Nå si at PSUen din ikke er så bra. Da gir den varierende spenning og diverse feil i spenningen. Dette er komponentene veldig følsomme ovenfor, og hvis spenningen den leverer ikke er god nok begynner de elektroniske kretsene å tulle. Du får småfeil, og kanskje klarer systemet å fikse, kanskje ikke. Generelt er ikke produkter for forbrukere laget for å behandle feil i stor grad. Så det fører lett til at de bare resetter, du får feil og mister data. 

 

To faktorer som forsterker viktigheten av god PSU er hvordan er strømforsyning fra leverandør der du bor? Tror det er rimelig bra i hele Norge. Den andre er overklokking. Jeg har alltid brukt billige PSUer, men fra kjente merker. Endel folk mener det ikke bør gjøres og poster skrekkbilder, men jeg tror det stort sett kommer av at de har dårlig forsyningsspenning fra veggen. Hatt PSU som har tatt sikring når den går på og skal fylle kondensatorer..... , men ingen problemer med PC pga PSU i alle disse årene. Skulle jeg overklokket derimot ville jeg ikke brukt nåværende PSU.

 

Et annet problem med dårlig PSU er at den kan føre til ekstra slitasje på komponenter, men tror ikke det er stort problem.

 

Med maks uflaks kan den sende så mye spenning inn på komponenter, eller skape kortslutning som brenner koplinger på hovedkortet.

 

 

Og uansett om din PSU ikke er skyld i problemer du opplever vil det ikke være bortkastede penger å kjøpe ny. All elektronikk inneholder kondensatorer. Kondensator er hovedfeilkilde til elektronikk som bare "ryker". Hvis du driver å planlegger at elektronikken din skal feile etter X antall år, så bestiller du inn kondensatorer som typisk feiler etter 3-4 år under de forholdene den vil typisk utsettes for. Selv om de ikke feiler derimot så slites de og blir dårligere. De har et relativ kort levetid (i forhold til de fleste andre komponenter på PSU). Og igjen selv om de ikke har røket så vil de påvirke spenningen som gis ut og PSUen vil yte langt dårligere etter 8 år enn som ny. Hvor mye dårligere avhenger av kvalitet.

 

Din PSU virker ganske god. Ser den er ratet til en typisk 11.5 år før det forekommer feil (MTBF = Mean Time Before Failure). I snitt har du altså 3 år igjen av dens levetid.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...