Gå til innhold

Sliter om morran. Koffeintabletter - erfaringer?


Anbefalte innlegg

Har slitt veldig om morgenen egentlig siden puberteten slo inn. Tenkte mens jeg lå og halvsov på skolepulten på vgs at dette ble bedre når jeg ble eldre men nå er jeg 27 og jeg føler bare det blir verre og verre å stå opp.

Jeg har prøvd å lære meg å like kaffe, jeg har prøvd å lære meg å like energydrikker og jeg har selvføglelig lagt meg tidlig. Jeg har brukt fitbit for å tracke søvnmønsteret mitt og jaggu er jeg ikke en sånn en som sover hyperlett om natta. Jeg sover kanskje 30 min dypt og resten er lett. Jeg kan ifølge Fitbit - våkne flere titalls ganger ila natta og jeg sover veldig urolig. Dette kan sengepartner bekrefte...

 

Jeg har vært så idiot at jeg har valgt ett yrke som innebærer at jeg stort sett står opp kl 05:00 eller 06:00. Når klokka ringer går det en liten evighet før hjernen fungerer noenlunde og jeg må konse for å røre armer og "vekke" kroppen. Jeg er helt blåst når klokka ringer. Kroppen føles død.

Jeg må som regel støtte meg på vasken på badet for ikke å falle overende og jeg pleier slappe meg selv i trynet for å bli våken nok til å kjøre bil. Busstilbudene er dårlige men jeg benytter hver sjanse til å samkjøre med sambo så jeg slipper å kjøre selv. (Jeg har sovna bak rattet før) Jeg har hodepine og er kvalm og Jeg kommer på jobb og føler ikke jeg at "jeg er helt med" før klokka 8-9.

Jeg legger meg mellom 22 og 23 men opplever egentlig ingen forskjell når jeg legger meg 20:30 heller. For meg er klokka 6 rett og slett umennesklig tidlig.

På helg - når jeg sover ut våkner jeg som regel 9-10. Så jeg er ikke slik at jeg sover helt til neste kveld.

 

Jobben min er fysisk og jeg er fysisk aktiv utendørs og med litt trening på fritida.

Perioder med fysisk trening på kvelden gjør at jeg sover tyngre, men jeg ligger fortsatt å vrenger meg når klokka ringer.

 

Hadde jeg ikke hatt huslån hadde jeg seriøst vurdert å si opp og heller NAVE... men da hadde jeg blitt rastløs på dagtid igjen..

Sambo (A-menneske) mener dette er noe jeg skal ta opp med legen min, men jeg føler meg som en idiot som lager ett problem av at jeg sliter med å stå opp om morran og unngår det for enhver pris. Jeg føler meg som en grinete tenåring.. men det er egentlig blitt ett problem som går utover livskvaliteten.

 

Jeg vurderer nå sterkt koffeintabletter for det er kommet til ett punkt hvor jeg ikke vet om jeg greier dette særlig mye lenger.

 

Er det noen med lignende problemer med råd?

Prøvd koffeintabletter? Hvilke anbefaler du?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du er absolutt ikke en idiot som lager en ting ut av det her. Du er tvert imot intelligent. Hvor lenge skal du la det gå før det kanskje skjer noe større?

 

Først vil jeg spørre spørsmålet jeg spør til alle med slike problemer, og husk det er rent hypotetisk: Hva ville du gjort i morgen om du vant 200 millioner i vikinglotto? Og hva ville du gjort om 20 år om du vant den samme summen?

 

Så vil jeg spørre om du har en detaljért livsplan? Har du skrevet et livsbudsjett? Dette kan være avgjørende for å fininstille motivasjonen din i livet. Når man har en klar oversikt over livet, så er det lettere å slappe mer av og ikke stresse så veldig, generelt.

 

Det er fullt lov å ta seg en sykedag av og til, for å hente seg inn. En byggmester jeg jobbet sammen med et par dager, for lenge siden, sa til og med at det er fullt lov å ta seg en 3-dagers, hvis man var veldig nedkjørt og sliten! Det er opp til arbeidsgiveren å bry seg om de ansatte. Men jeg skal jo også nevne at det er opp til deg selv å også bry deg om deg selv. Men jeg dømmer ingen for å ha havnet i et hull.

 

Hva som er mest relevant for deg av det jeg har skrevet her, får bli opp til deg selv. Men har også hørt av en terapeut en gang at de fleste problemer i livet er ikke et penge- eller tids-problem, men et -visjonsproblem-! Man mangler altså en klar og tydelig visjon over hva man skal gjøre med livet sitt. Hvis du hadde hatt dét, så hadde du ikke vært i denne situasjonen, vet du.

 

Virker som du har godt med overskudd til å takle det her. Ikke ofte jeg skriver det, og vet det blir motstridende mot det jeg skrev tidligere i innlegget, men tror nesten ikke det er nødvendig av deg å nevne dette for fastlege en gang. Virker sånn på måten du skriver, at dette er noe du kan takle med egeninnsats. Prøv å legg noen planer utenom jobb som gir deg overskudd til å føle mer glede over livet, sånn at jobben blir mer levelig. Prøv også å finne mer lidenskap for jobben, lese litt mer, så du forstår litt mer. Jobb er ikke en "dead-end", en blindgate, jobb skal være noe man har lidenskap for og ønsker å utvikle seg i. Kanskje du har glemt dette bort litt? Dét henger også sammen med arbeidsgiver. Det er viktig å legge opp kurs sånn at arbeidstakere forblir motivérte og lidenskapelige. En bryløs arbeidsgiver overlater alt til tilfeldighetene.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Driver å tester ut faste (innta kun vann) og 16-timers spisefri (kun spise innenfor 8 timer). Faste gjør utrolig mye bra med kroppen som en kickstart og en beholder mye av egenskapene ved å gå over til riktig spisemønster etterpå. Har kuttet ut belastende mat som sukker, mel, rødt kjøtt og melkeprodukter og det har ført til en god del forbedringer. Normalt skulle en tro at å avstå helt fra næringsinntak skulle tilsi at det blir problemer, men det fungerer faktisk overraskende bra. Det nedjusterer ikke basalmetabolismen på samme måte som å spise lavkalori, men du får en overgansperiode før kroppen er god på å lage og forbrenne ketonlegemer og å fettforbrenne (kroppsfett består av 1 del sukker (glykogen) som binder 3 deler fett) og du vil bryte ned dårlig protein som kroppen ikke trenger og gjenbruke aminosyrene du trenger når du ikke spiser protein. Det er også en masse positive biokjemiske effekter som bremser betennelser og øker veksthormon som viker foryngende og du får også en oppvekst i BDNF på 400% som f.eks er veldig bra for å styrke hjernen din. Mitt søvnbehov reduserte seg med 2-3 timer etter at jeg begynte med dette og spister mer sunt og samlet slik at man får fettforbrenning og redusert insulin i omløp). Har også fått en super reduksjon i blodtrykk, som er bra helsemessig i det lange løp.

 

Dette er ting en kan prøve diettmessig for å fjerne belastninger som kroppen har og se om det gjør at du trenger mindre søvn slik at du føler deg mer våken når du må stå opp. Ellers må du se på hvilke andre belastninger som gjør deg sliten. Virker ikke som det er særlig holdbart å fortsette slik du holder på, så ett eller annet må du gjøre for å komme ut av gjørma.

 

Kjøp også en flaske tran, så du får nok Omega-3 som hjelper deg å dempe betennelser og oppsøk helst lege for å få en helsesjekk for å avdekke om det er noe alvorlig underliggende.

 

Edit:

Koffein kan du prøve å kutte ut da det gir deg bedre søvnkvallitet. I alle fall prøv å kun drikke det på morgenen da halveringstiden er lang slik at det påvirker søvnen din.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Vil bare legge til at gnagerstudier har vist at koffein forkortet livet deres,mens kaffe ikke hadde samme effekt! Muligens på grunn av alle de gode, beskyttende stoffene som finnes i kaffe, i tillegg til koffein. Hvis du ikke liker kaffe, hvorfor ikke prøve deg på cold brew med mandel,- eller kokosmelk? :)

Lenke til kommentar

Vil bare legge til at gnagerstudier har vist at koffein forkortet livet deres,mens kaffe ikke hadde samme effekt! Muligens på grunn av alle de gode, beskyttende stoffene som finnes i kaffe, i tillegg til koffein. Hvis du ikke liker kaffe, hvorfor ikke prøve deg på cold brew med mandel,- eller kokosmelk? :)

Cold brew? Hva er det og hvor får man kjøpt det?

Lenke til kommentar

Jeg tror ikke koffein er svaret på problemet ditt.  

 

Du har funnet ut at du sover veldig lett, og der bør du nok starte jobben med å finne grunnen.  En vanlig årsak til dårlig/for lett søvn, er søvnapnè.

 

Det er veldig bra at du tar tak i dette.  Vi er så heldige at vi lever i legevitenskapens gullalder. Det er gode sjanser for at du finner en årsak sammen med legen din, og at du, når årsaken er klarlagt, finner en løsning.

Endret av Kalevala
Lenke til kommentar

Cold brew er bare rett og slett kaffe som er brygget uten varme. Isteden for å koke kaffebønner og vann, eller sende varmt vann igjennom et kaffefilter, grovkverner du kaffe og har det sammen med vann på et glass et par dager. Gjør seg  best i kjøleskapet da kaffe inneholder en del fett som vil harskne(derfor gammel kaffe smaker hogg), men kan fint stå på kjøkkenbenken også ei stund, hvis du har dårlig plass i kjøleskapet. I alle fall så får du en kaffedrikk som er langt mindre bitter enn ordinær kaffe!

 

Koffein blir nok bare et plaster på såret ja. I god vestlig medisin tradisjon  :rofl:

Lenke til kommentar

En mulighet er jo å kutte ut kaffe/koffein. Mange blir faktisk bedre av det. Eller du kan ta en pen overgang over tid med å til slutt bare drikke morgenkoffein. Målet er å ikke ha rester av koffein sirkulerende i kroppen rundt kl 2100 for å maksimere søvnkvalitet.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...