Gå til innhold

Velgbare lov-sett


Anbefalte innlegg

Hvorfor kan man ikke innføre velgbare lov-sett? Slik at man har ulike sett med lovskrifter (og praksis) en kan velge å forholde seg til. For hvert sett følger det med ulike rettigheter.

 

Det blir som ved ulike private forpliktelser, eller yrkesmessige kontraksmessige. Hvorfor ikke gjøre det samme for norsk lovverk?

 

Det bør selvsagt være ulike lover for mindreårige enn voksne. Man skal kunne kreve mer av voksne. De voksne har også andre rettigheter enn mindreårige, som trygder og alkoholkjøpsrett.

 

Og ulike lover er det jo allerede for kvinner enn menn, selv om det står i samme lovverk. Se bare på likestillings- og diskrimingeringsloven paragraf 1: "Loven tar særlig sikte på å bedre kvinners og minoriteters stilling." Er det ikke litt dumt at man i samme lovverk skal måtte velge ut en gruppe som loven gjelder mer for enn andre (og motsatt)? (Det er vel slik at diskrimineringsloven diskriminerer, men det er en annen sak...)

 

Det er allerede ulike rettigheter og forpliktelser for norske statsborgere og asylanter, og utenlandske med arbeidsvisum.

 

En kan tenke seg at enhver kan oppnå høyere rettigheter om man forplikter seg til et strengere regelverk.

 

En tidligere straffedømt kan signere et lavnivå regelverk, slik at vedkommende får det enklere med å unngå å gjøre noe kriminelt. Rettighetene blir kanskje dårligere, f.eks. økomomisk, men det kan være slik at man kan søke om å bytte hvilket regelverk man skal forholde seg til til enhver tid.

 

Eller om man i stedet for å tenke ulike diskrete lovsett, at man har et hierarki med grupper av lover. Slik at det i bunn er et sett som alle har, f.eks. det helt grunnleggende som omfatter mord og slike ting. Og så velger man sub-lovsett etter hva som passer en best.

 

Det må i tilfelle være offentlig informasjon. Slik at man vet hvordan man skal forholde seg til ulike mennesker. Det kan være et offentlig register, som man kan få tilgang til gjennom brikken en har implantert i hjernen, basert på f.eks. ansiktsgjenkjennelse. Eller om det er en slags kontaktlinse hvor man har interface, selvsagt ikke bare til dette offentlige registeret, men til alle de registerene man har tilgang til, og internett.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vi har allerede et slik system. Det kalles nasjoner. Du står nesten fritt (I hvert fall som nordmann) til å bosette deg der du liker lovene best.

 

Men det er ikke bare lovene som betyr noe, det er jo mange ting ved en nasjon, f.eks. Norge, som gjør at det kan hende man vil bo der. Og da kan det hende man ikke vil flytte til et annet land, selv om lovene der er bedre, pga. andre ting.

Lenke til kommentar

Vi har allerede et slik system. Det kalles nasjoner. Du står nesten fritt (I hvert fall som nordmann) til å bosette deg der du liker lovene best.

Nei. Det er du faktisk ikke. Det finnes en rekke hindre for å forhindre dette. Og uansett om du fikk lov til å flytte hvor som helst, hadde ikke det utgjort en spesielt stor forskjell. Idag er det jo slik at de fleste land, om de skal tvinges med krig, skal bli så like som mulig, og ha så like lover som mulig. USA har jo et stort prosjekt gående hvor de ønsker å diktere at andre land skal formes i USA sitt bilde og bli like som USA.

 

Det du snakker om er en god idè i et globalt samfunn som faktisk fungerer. Istedenfor at man skal sitte i samme land og krangle, kan man ha rett til å flytte hvor som helst, og alle land kan ha helt forskjellige lover, såfrem de er innenfor noe felles regler. I et slikt system kan land ha totalt forskjellige lover og levemåter, og man vil kunne flytte til land hvor lovene er etter egne preferanser.

 

Slik er det dog ikke idag, det er for mye overformynderi og press mot at alle land skal bli så like som mulig. Og i alle landene skal man sitte å krangle om hvilke løsninger som er best, og kjempe mot hverande og herske og diktere over hverandre for å få det slik man vil, selv om det selvsagt er umulig når ønskene er så forskjellige og man ikke kan flytte til andre land som har svært forskjellige system som eventuelt passer bedre til individuelle ønsker om det type samfunnet man ønsker å leve i. Uansett er en forutsetning for en slik verden ikke bare at land er mer frie og individuelle i valg av sine modeller, men også at de store hindringene for å flytte mellom land blir fjernet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Men hva menes med begrepet normer om lover kan velges slik? Hvis en person har lov til noe en annen ikke har, hva er da det normale?

 

Skal menneskeheten da forkaste normene? Altså bortsett fra det mest grunnleggende settet lover og regler, som gjelder alle, som f.eks. det som omfatter de groveste formene for kriminalitet.

 

Da ville lov og rett reduseres til fordeler og ulemper for enkeltindividet. Og slik er vel ikke meningen? Eller mening og mening, det er ingen mening med noe, men vil vi ha det slik?

Lenke til kommentar

Hvorfor kan man ikke innføre velgbare lov-sett? Slik at man har ulike sett med lovskrifter (og praksis) en kan velge å forholde seg til. For hvert sett følger det med ulike rettigheter.

Da er jo poenget med lover borte. Velge selv hvilke lover man ønsker å følge? Tåpelig.

 

Derimot er lovverket i dag lagt opp slik at samme lov kan påvirke ulike grupper på forskjellige måter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...