Gå til innhold

OL 2018: Langrenn


Latias

Anbefalte innlegg

Er det noen som har noen formening om forskjellen på å ligge fremst i feltet og lenger bak/bakerst i et felt med tanke på bruk av krefter? 

 

Det blir ofte sagt at det er tyngst å ligge fremst i felt og dra. Jeg antar at det kan være enklere å ligge bak på grunn av mindre luftmotstand og bedre gli i sporet? Samtidig kan det være negativt om man selv ikke får styre farten hvis farten er ujevn. 

 

Northug ble vel ofte kritisert for å ligge bakerst i feltet og 'spare krefter' mens konkurrentene 'gjorde jobben' og så rykket han til slutt. 

 

Noen som vet noe konkret om dette? Blir alltid omdiskutert av kommentatorene, men har aldri forstått det fullt ut, så jeg spør. :) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg skjønner at det er en fordel. Men det er ikke umiddelbart tydelig for min del hvor stor denne fordelen er. :) 

 

Alt annet likt (form, ski, fysikk, osv.) - hvor stor forskjell er det på å ligge fremst og bakerst? Marginalt? Betydelig? 

 

Er det i tillegg en psykologisk komponent inne i bildet? 

Endret av DukeRichelieu
Lenke til kommentar

Definitivt en psykisk bit og, ja. Som syklist kjører man veldig fort over veldig lang tid. Man tar mye vind om man ligger foran. En grei måte å se det på i ski er farten de som ligger bak får i utforkjøringene.

 

Det er ikke nødvendigvis så bra å ligge bakerst. Det er bra å ikke ligge først.

Endret av Sexylubb1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vind spiller en vesentlig større rolle i sykling enn i langrenn, da vindmotstand er lik kvadrat av farten mener jeg å huske. En viss rolle spiller det likevel, men på ski kan glid spille en enda større rolle, men det påvirkes veldig av været og føret. Niskanen hadde slitt en del mer med det løpsopplegget sitt dersom det hadde vært tett snøvær f.eks. Da må førstemann tråkke ned litt nysnø i sporet, som bremser mer enn for de som kommer bak.

 

Men synes flere av løpene dette mesterskapet har vært preget av hardkjør fra front, så en taktikk ala Northug hadde ikke nødvendigvis funka så godt tror jeg. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...