Gå til innhold

Kan det bli krig mellom de to kinesiske statene?


  

8 stemmer

  1. 1. Kan det bli krig mellom Folkerepublikken Kina og Republikken Kina?

    • Ja
      2
    • Nei
      6


Anbefalte innlegg

Kom over denne artikkelen:

 

Taiwan øvde seg på å avverge invasjon

 

Taiwanske styrker holdt tirsdag en militærøvelse der de simulerte motstand mot invasjon. Øvelsen ble holdt mens forholdet til Kina er blitt mer anstrengt.
 

Tirsdag sendte forsvaret opp overvåkingsfly for å holde øye med en simulert flåteforflytning mot kysten av Taiwan. Stridsvogner skjøt mot en fiktiv landsetting ved havnebyen Hualien øst på øya.

 

Også angrepshelikoptre og F-16 jagerfly bidro som luftstøtte for bakkestyrkene som kjempet mot fiendtlige styrker – som i øvelsen bar røde hjelmer.

 

Kina gjør krav på Taiwan, som ble opprettet av nasjonalistene som ble drevet ut av fastlandet under borgerkrigen som endte med at kommunistene tok kontroll over Kina i midten av forrige århundre. Taiwan avviser at den selvstyrte øya er en del av «ett Kina».

 

https://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2018/01/30/195367510/taiwan-ovde-seg-pa-avverge-invasjon

 

Om Kina og de to forskjellige, kinesiske statene:

 

Kina

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Kina

 

Folkerepublikken Kina

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Folkerepublikken_Kina

 

Republikken Kina

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Republikken_Kina

 

Så hva betyr den økte spenningen mellom de to kinesiske statene? Kan det virkelig bli krig? Og om det skulle bli krig, vil noen andre land gripe inn?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

Kina gjør krav på Taiwan, som ble opprettet av nasjonalistene som ble drevet ut av fastlandet under borgerkrigen som endte med at kommunistene tok kontroll over Kina i midten av forrige århundre. Taiwan avviser at den selvstyrte øya er en del av «ett Kina».

 

Vel, Taiwan avviser ikke at øya er en del av kina, i deres grunnlov står også et forent kina inkludert fastland og Taiwan - som Taiwan/ROC hevder styre over. Dette er dog ikke en politikk de fronter veldig aktivt om dagen.

Begge regjeringene hevder altså krav på hele landet, fastland og øyer.

Lenke til kommentar

Begge regjeringene hevder altså krav på hele landet, fastland og øyer.

 

Og grunnen til at Republikken Kina/Taiwan fortsatt hevder å være "Kina" er at Folkerepublikken Kina har gjort det klart at formell (i motsetning til de facto) uavhengighet vil lede til åpen krig. Folkerepublikken Kina har til og med lovfestet trusselen, i den såkalte (på engelsk) Anti-Secession Law.

 

Hvis Taiwan anerkjenner de kommunistiske opprørerne på fastlandet som en separat stat så tar det ikke lang tid før rakettene og bombene begynner å regne over Taiwan.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Folkerepublikken Kinas president Xi Jinping er i alle fall klar til å bruke militær makt:
 
Kinas president: Klar for «blodig kamp»
 
Kina er i stand til å kjempe en «blodig kamp» mot sine fiender, advarer president Xi Jinping.
 
Foran nesten 3.000 delegater understreket Xi også at ethvert forsøk på å skille Taiwan fra Kina vil være «dømt til å feile».
 
– Selvstyret Taiwan vil stå overfor en historisk straff i ethvert forsøk på separatisme, sa Xi i Folkets store hall i Beijing.
 

Selv om Taiwan i praksis er selvstyrt, regner Kina øya som del av sitt territorium. Regjeringen i Beijing insisterer på at Taiwan er en del av «ett Kina» og har truet med invasjon hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

 

https://www.nrk.no/urix/kinas-president_-klar-for-_blodig-kamp_-1.13971028

Lenke til kommentar
  • 9 måneder senere...

Gjennoppliver tråden med følgende:

 

Kina truer med krig
 
Kinas president Xi Jinping sier en gjenforening mellom Taiwan og Folkerepublikken på det kinesiske fastlandet er «uunngåelig». Xi advarer og utelukker ikke bruk av militær makt.
 
Xi kom onsdag med en advarsel mot å fremme uavhengighet for Taiwan. Kina regner fortsatt øya som en del av sitt territorium som kan og bør gjenforenes. Dette til tross for at øya og fastlandet har vært styrt hver for seg siden borgerkrigen i Kina tok slutt i 1949.
 
Den kinesiske avisen South China Morning Post skriver onsdag at de kinesiske militære styrkene i løpet av 2019 skal trappe opp treningen. Det er av høyeste prioritet å forberede avdelingene på krig.
 

https://www.nrk.no/urix/kina-truer-med-krig-1.14362492

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...