Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Har kjøpt inn hyller og bilder å ha på veggen, men da jeg startet å drille oppdaget jeg til min fortvilelse at bak tapeten var det en murvegg (det er liksom sånn at hver gang jeg prøver å gjøre noe nytt, trenger jeg en haug med nytt utstyr). Jeg mener jeg har kjøpt alt jeg trenger, men hadde vært veldig takknemlig for tips fra noen som kan dette her. Det er som sagt kun snakk om å henge opp hyller (som bærer under 10kg) og bilder.

 

Første dagen kjøpte jeg denne pakken med murbor fra Clas Ohlson:

http://www.clasohlson.com/no/Bosch-murbor/40-9236

Jeg prøvde å bruke denne i en drill jeg har fra Ikea, men det ser egentlig ikke ut som det skjer noe, og den skrur seg av etterhvert (aldri opplevd det før, men har kun brukt den til å skru og drille i tre). Googlet litt, og leste et sted at jeg trengte en slagdrill. Kjøpte derfor denne, på Clas Ohlson:

http://www.clasohlson.com/no/Cocraft-HI-850-T-slagboremaskin/40-7964

Pluggene og skruene jeg har tenkt å bruke vil gå 30mm inn i veggen og er av størrelse 6mm. 

 

Høres dette OK ut? Jeg bor i en leilighet, så teoretisk sett om jeg borer for mye vil jeg ende opp hos naboen. Hvor tykke er vanligvis veggene i et borettslag? Jeg kan egentlig ikke høre naboene mine, så regner med det ikke er noe problem, men aner egentlig ikke :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det var ikke så dumt. Takk :D
 

Ser ut som drillen fra Ikea var tom for strøm, derfor den sluttet å funke innimellom. Har prøvd den igjen nå, men er usikker på om jeg ser noe progresjon når jeg borer. Tror du det vil funke med denne drillen (bare at det tar lang tid), eller trenger jeg den andre saken jeg kjøpte fra Clas Ohlson? I et annet forum er det en kar som har brukt drill, og stått i nesten en halvtime, men det var boret som ble mindre og ikke hullet som ble dypere - redd for å gå i samme fella :p 

Lenke til kommentar

Sett boret i drillen, og mål med pluggen opp mot boret hvor dypt du skal bore. Sett en liten teipbit f.eks på boret så ser du når du har kommet dypt nok når du borer i veggen. Du trenger ikke å være redd for å komme gjennom til naboen ;)

 

Det er ett bra tips som jeg bruker selv, men strengt tatt så har maskinen han linket til en målepinne som sitter fast i det fremste handtaket og går parallelt med maskinen.

 

Det er akkurat dette denne er til.

Lenke til kommentar

Dere var så flinke til å svare i går, så har et siste spørsmål. Er helt paranoid for å treffe et rør eller en ledning som ødelegger for naboene rundt, og ikke minst en stor regning på flere tusen (som jeg ikke har). Jeg har naboer på hver side av meg og både over og under. Finnes det noen form for detektor som klarer å sjekke rett over 30mm inn i en murvegg? Eller er det kort nok til at det "nesten garantert" ikke kommer til å treffe noe? 

 

Ga det et kort forsøk ista, men fant ut at jeg trengte hørselsvern. Blir pinebenken en times tid til :) 

Lenke til kommentar

Du trenger også støvsuger for å rydde opp etterpå.

 

Det neppe støpt inn noe røranlegg/kabler i veggene. Du kan jo sjekke hvor kablene til stikkontaktene dine på den veggen går og tenke hvor rørene til og fra ditt og naboens kjøkken/bad er for å være på den sikre siden.

 

Normal veggtykkelse er fra 10 cm og opp avhengig av diverse.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Hmm, den boligmappa skulle jeg veldig gjerne ha visst hvor jeg gjorde av.. Er det noe man alltid får med når man kjøper leilighet? Jeg husker jeg fikk en haug med papirer, men tok noen måneder å flytte inn + at det også er noen måneder siden nå. Første gang :) 

Finnes disse papirene noen andre steder?

 

Jeg kommer til å bore hull et stykke unna alt av stikkontakter :)

Lenke til kommentar

Du må både bruke slagborfunksjonen og riktig type bor (altså, som du har, murbor).

 

Med en slik liten drill må du bruke en del kraft.

 

Skal du feste med 2 eller 4 skruer i veggen er det selvsagt viktig å bruke vater og måle opp riktig for å få ting rett og til å passe. Det er ikke alltid bare bare, iallefall ikke hvis f.eks bildet har to hull bak i to metallfester. Da må du være nøyaktig, ellers kan det gå riktig ille i form av både skjevheter og vanskeligheter med å faktisk treffe riktig, slik at skruene kan brukes til å treffe de to hullene. Da må du både måle riktig, beregne riktig, og få ting i vater med "simulering".

 

Med en hylle er det mye enklere, er bare å holde den opp og vatre den, for så å tegne markeringer gjennom hullene. Her er det viktig å få markeringen riktig, slik at ting ikke blir skjevt. Best å ha noen til å hjelpe å holde her, slik at du ikke beveger hyllen når du tegner markeringene.

 

Så må du selvsagt bruke riktig drillstørrelse i forhold til plastikkpluggene du skal ha inn i hullene.

 

Du må bore rett inn, borer du skjevt eller beveger boret for mye til sidene kan hullet bli for stort eller pluggen sitte løst, noe som kan føre til at ytre del av hullet "flasser".

 

Egentlig er det ganske enkelt. Men ta komfortabelt med tid til beregning og planelegging heller enn å måtte korrigere.

Lenke til kommentar

Jeg kommer til å bore hull et stykke unna alt av stikkontakter :)

Det går an å bruke et måleinstrument for å sjekke veggen. Det finnes regulering når det gjelder ledninger som går i vegger, men de har variert over tid og er forskjellig fra land til land. Jeg er ikke sikker på Norge.

 

Jeg traff en strømledning i en murvegg engang fordi jeg trodde strømledningene i landet jeg bodde i gikk horisontalt. Men det viste seg at bygningen var fra før et eller annet årstall når reguleringen ble endret til at de gikk vertikalt.

 

Siden jeg ikke gidder å sette meg inn i alt slags byråkrati kjøpte jeg heller et måleinstrument som kan finne rør og elektrisitet inne i vegger.

 

Det er forøvrig ikke farlig å treffe strømledning fant jeg ut. Det bare gnisset litt i boret og laget en lyd som skremte meg.

Lenke til kommentar

På en måte så må det jo være utrolig upraktisk å ha både rør og ledninger inne i denne veggen jeg skal bore i - om noe galt skjer inni der må jo i så fall en stor murvegg ødelegges for å komme til. 

Men et sånt måleinstrument du snakker om er egentlig det jeg tenkte på. Kan jeg få en brukbar for under 800,- som funker gjennom mur?

Lenke til kommentar

Hmm, den boligmappa skulle jeg veldig gjerne ha visst hvor jeg gjorde av.. Er det noe man alltid får med når man kjøper leilighet? Jeg husker jeg fikk en haug med papirer, men tok noen måneder å flytte inn + at det også er noen måneder siden nå. Første gang :) 

Finnes disse papirene noen andre steder?

Den boligmappa skal følge boligen, dvs. at du må ha den tilgjengelig når du skal selge, så du kan likegodt grave den frem og legge den på et trygt sted med en gang. Dersom du har flyttet inn i en nyere leilighet er den relativt detaljert.

 

Dersom det er en leilighet har muligens styret en kopi.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...