Gå til innhold

hjelp til å forstå aksjer.


skrujern123

Anbefalte innlegg

Hei, tenkte her en dag at jeg skulle prøve å sette meg litt inn i Aksjer, og prøve å forstå hvordan det fungerer. 

Jeg startet en konto hos Nordnet, satt inn noen kroner og begynte å fikle litt.

 

sånn jeg forstår det så handler jeg kurtasjefritt (1kr..) den første måneden hos nordnet, og jeg begynte da smått å kjøpe/selge litt for å se hvordan det fungerer, jeg kjøpte en aksje hvor kursen var på  16.05USD og i dag ligger den på 16.5USD, men likevel ligger avkastningen min på den aksjen på -79kroner, kan noen forklare meg dette? har det noe med valutaen og gjøre?

 

legger ved ett bilde av porteføljen så dere kan se,

 

har dere noen andre tips for en som er helt fersk hadde det også vært behjelpelig :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
har dere noen andre tips for en som er helt fersk hadde det også vært behjelpelig :)

 

Ja. Kjøp aksjer i lokal valuta! Ellers må du i tillegg til å kunne om aksjer også ha god peiling på valuta. Du gjør en 'dobbel investering' med dobbel risiko hver gang du kjøper aksjer i en fremmed valuta. To produkter i samme kjøp er vanligvis noe som er forbeholdt eksperter.

 

Hvis du absolutt har lyst å kjøpe aksjer i en annen valuta vil jeg anbefale å åpne en konto i den valutaen og spare penger i den valutaen. Så må du for all del kjøpe aksjene med den valutaen direkte. Helst må du ha denne kontoen i et land hvor den valutaen er hovedvaluta, alternativt har du en valutakonto i Norge og kjøper direkte med den.

 

Jeg vil anbefale å begrense deg i første omgang til Svenske kroner, og deretter eventuelt utvide til Danske kroner og Euro, og deretter eventuelt dollar.

Lenke til kommentar

Jeg tipper kampanjen med 1 kr første måneden kun gjelder for norske aksjer på Oslo børs.

 

Edit:

 

 

Nye kunder
 
  Kurtasje i Norden
 
  0,035 %
 
  Minstekurtasje
 
  1 NOK
 
  Kurtasje utenfor Norden
 
  0,09 %
 
  Minstekurtasje
 
  89 NOK
Endret av Brulejus
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Takker for svar:-)

 

Men hvis jeg absolutt vil ha aksjer i Diamond offshore, så må jeg handle med dollar? Er det selskapets lokasjon som bestemmer hvilken valutta aksjen handles i?

 

Det er hvor selskapet er børsnotert som bestemmer valuta. Skal du handle en aksje i en fremmed valuta bør du skaffe deg valutakonto slik at du selv har kontroll over veksling av valuta og kan kjøpe aksjer direkte i den opprinnelige valutaen til aksjen.

 

I så tilfellet har du iallefall valgfrihet til å separere de to produktene du kjøper samtidig, valuta og aksje, heller enn å blande de i samme produkt på en måte som kan være ugunstig og uoversiktlig.

 

Glem heller ikke at dollaren er rimelig sterk for øyeblikket, så selv om aksjen, la oss si, stiger 25% de neste 2 årene, så kan det også hende at kronen styrker seg 25% i forhold til dollaren i samme tidsperiode. Det er det som er poenget mitt med at du investerer i to produkter samtidig. Det er en betydelig høyere risiko.

 

Glem heller ikke som de siste poster har diskutert, at kurtasje for kjøp av aksjer i USA ofte er mye høyere enn kjøp i Norden og Europa. Da må du sammenlikne prisene de forskjellige meklerne tar for kjøp/salg av Amerikanske aksjer, og ta hensyn til det når du kjøper aksje. Høy pris for kjøp/salg relativt til investeringen er ugunstig.

Endret av zeebra
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...