Gå til innhold

"Lydløs" spill-PC (GTX1080, Intel)(~25'000 kr) - HK og CPU?


Anbefalte innlegg

På tide med ny PC! Tenker alt fra 15-25’000 kroner for selve maskineriet. Skjermer kommer utenom. Har ikke bygget PC siden 2010, så er litt rusten. Håper dermed det finnes litt mer oppdaterte hoder her inne som kan gi litt input på bygget, spesielt HK og CPU :)

 

##Introduksjon

 

Mål:

  • Stillegående, vannkjølt, gaming-rigg. Har hentet inspirasjon fra nylige tråder her på forumet.

  • Må kunne kjøre med viftene av under normal last (via HK selvstyring). Altså mer eller mindre null vifte helt til jeg starter Witcher 3, eller tilsvarende, på full pupp. Dermed er god viftestyring viktig.

  • Skal ha en «liten» PC. Har et Define R5 som skal brukes.

 

Bruk:

  • HotS, WoW, RTS, singleplayer RPG (Witcher 3, DA:I, ME:A(!))/eventyr/action, litt RTS.

  • Tidvis faffing i Owerwatch o.l. Spiller generelt lite FPS, og enda mindre online-FPS.

  • Vanlig PC-bruk. Spill, Internett og regneark. Dill og dall. Ingen videoredigering og eller 3D-modellering.

 

Ytelse:

  • Witcher 3, DA:I (forhåpentligvis ME:A) og lignende på Ultra.

  • Skal spilles på UW 1440p, ~144 Hz.

 

OS:

 Planen er Linux eller OSX (Hackintosh) som hoved-OS. Har lenge ønsket meg dette, men har vært ganske begrenset av gammel hardware. Windows 7/8.1 kan til nød brukes ved kranglete spill. Kommentarer på kompatibilitet er dermed hjertelig velkomne  :w00t:

 

Budsjett:

Nja, ikke noe spesielt, egentlig. Vil ha ny PC. Men ikke noe SLi 1080TI ExtremeX2 MegaUltra-bygg ;) Men la oss si rundt 25'000 kroner., pluss en del tusenlapper i skjermer (2 normale + 1 UW).

 

##Bygget

 

Kabinett:

Define R5

 

Hovedkort:

Alternativ 1: ASUS ROG MAXIMUS VIII GENE (mATX)

Alternativ 2: Gigabyte GA-Z170MX-Gaming 5 (mATX)

Har kommet frem til disse to. Spørsmålet her er da hvor god viftestyring Gigabyte har (Asus sin skal visst være ganske bra), og hvor god kompatibilitet Asus/Gigabyte har med Linux og OSX.

Wifi og blåtann er uviktig. Bruker kabel.

tonymacx86 lister opp Gigabyte-kortet for sitt CustoMax mATX-bygg, men har også Asus VIII Gene på lista over kompatible hovedkort. Dermed blir jeg enda mer usikker på hvilket som vil bli best :p

 

CPU:

Intel Core i7-6700(K?) Skylake

Har også vurdert i5 6600(K) pga lavere strømforbruk, og derav mindre varmeutvikling. Tanker?

Altså [i5 6600] vs [i5 6600K] vs [i7 6700] vs [ i7 6700K]. Varme etc er hovedbekymringen min her.

 

GPU:

Nvidia GTX 1080

Nvidia GeForce GTX 1080

Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming OC 

MSI GeForce GTX 1080 Gaming X

Da AMD ikke har noen high-end-kort på markedet atm, går jeg for én stykk 1080. Angående produsent, er det et punkt jeg alltid sliter med. Jeg har ikke bruk for kjøleren som medfølger, men referansedesign er en fordel når man skal finne kjøleblokk. Er det noe forskjell utover klistremerker og kjøler på disse?

 

RAM:

2x Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4-3000 Memory (C15) = 32 GB

Eventuelt 2x Corsair Vengeance LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4-3000 Memory (C15) = 64 GB

Ok RAM? Overkill med 64 GB?

 

SSD, OS:

Samsung SM951 MZVPV512HDGL 512GB

Eventuelt Samsung 950 PRO 512GB M.2-2280 Solid State Drive

Vurderer en slik, om det har noe for seg over vanlig SSD. Alternativt blir det en 512 GB / 1 TB vanlig SSD.

 

SSD 2:

Samsung SSD 850 Pro 1TB

Vurderer. Spill og stuff. Har fra noen 120 GB og et par 256 GB SSD-er fra Intel, Corsair og Samsung fra før.

 

PSU

Seasonic 520FL (520 W, fan-less)

Stille. Alternativt, om denne ikke strekker til, tenkte jeg Seasonic 660 XP2 (660 W).

 

Kjøling:

Planlegger å bygge custom vannkjøling. Har gjort dette i tidligere bygg, og så langt har det fungert fint, etter mye banning og steiking.

 

Skjerm:

To stykk: 27’’ | 1440p | IPS | >100 Hz | sekundærskjermer

Én stykk: 34’’ UW | 1440p | IPS | >100 Hz | primærskjerm

 

Kan godt vente litt med UW-skjermen, til produsentene gidder å føre QC på produksjonen...

  • 1440p, 144 Hz (minimum 100 Hz).

  • IPS

  • Rent og pent design.

  • Ikke noe gloss *grøss*

  • Solid byggekvalitet.

  • Minimalt med ramme.

  • UW bør klare 100 Hz uten overklokking.

Igjen, setter stor pris på om noen tar en titt på oppsettet :) Budsjettet kan justeres begge veier. I følge Prisjakt har jeg faktisk ikke runda 25k engang  :w00t:

 

Her er lista på Prisguide. Merka at den inneholder begge hovedkortene.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du har virkelig gjort forarbeidet  :thumbup:

 

Jeg har jo noen tanker rundt dette iallefall, så får du ta de med en klype salt eller sukker :p

 

- For det første hvis du skal spille på denne, så bør jo Windows være OS. Du kan jo selvfølgelig ha MacOS og Linux på andre partisjoner, og bruke dem til alt annet enn gaming. Til gaming er jo Win10 best. Enkelt og greit.

 

- Asus hovedkort er det jeg har mest erfaring med, så vil vel også da anbefale deg det. Bra det du har satt opp.

 

- 6700K er et bra valg, og du trenger egentlig ikke vannkjøling hvis du skal kjøre den stock da. En Noctua U14S kjøler kan anbefales (sjekk reviews av den). Eventuellt lillebror, U12S. Overklokking er ikke akkurat noe man bør gjøre heller hvis stillhet er prioritet.

 

- MSI 1080 Gaming X er det mest stillegående 1080 kortet. Viftene er av ved idle (forutsetter vel at du har litt airflow i kabinettet). Skal du vurdere vannkjøling, så er vel skjermkortet det som du i denne riggen har mest behov for å ha det på. Skal du ha vannblokk på skjermkortet, så kan du like gjerne gå for et Founders Edition kort.

 

- Den Seasonic PSU'n er bra og burde holde, men Corsair AX860 kan også vurderes. Fordelen med AX860 er at vifta er av ved lav last. Som regel er det skjermkortet man hører når man spiller, og ikke vifta i AX860 (jeg har den). Men opp til deg.

 

- Skal du ha deg NVMe SSD, så bør du ta en titt på Samsung SM961. Ellers får du jo mer for pengene ved å velge Samsung 850 EVO da.

 

- 64GB RAM er overkill i en gaming rigg iallefall. 32GB kan jo vurderes, men 16GB holder til det meste. Kjøp noen raske brikker da. 3200 Mhz CL14 er en bra sweetspot. (sjekk Proshop.no)

 

- Siden du skal ha deg ett 1080 kort, så bør du vel sikte deg på 2560x1440p 144/165 Hz på gaming skjermen din. 3440x1440p krever jo mer. Igjen opp til deg.

 

Hva med å sette denne opp med luftkjøling først, se om du kan sette opp en tilfredstillende vifte løsning. Så heller gå for vann senere? 

Lenke til kommentar

Vær obs på at gigabyte hovedkortet du har stående ikke har pwm styring på de to fan headers som er til kabinettet, mens Asusen har det på alle. Generellt lønner det seg å finlese manualen om du bryr deg om viftekontroll fra hovedkortets side, fordi det er en (lott ufin) vane til hovedkortprpdusentene å bygge inn 4-pin headere uten pwm signal.

 

Om du ikke er kjent med begrepet, så betyr det enkelt sagt at vifter som har pwm (pulse width modulasjon) styring kan kjøres med langt lavere hastigheter som minste hastighet. Dessuten er Asus sin bios implementasjon av viftestyring veldig utfyllende og enkelt å bruke (har ikke brukt gigabyte, og kan ikke uttale meg om det)...

Lenke til kommentar

Vær obs på at gigabyte hovedkortet du har stående ikke har pwm styring på de to fan headers som er til kabinettet, mens Asusen har det på alle. Generellt lønner det seg å finlese manualen om du bryr deg om viftekontroll fra hovedkortets side, fordi det er en (lott ufin) vane til hovedkortprpdusentene å bygge inn 4-pin headere uten pwm signal.

 

Om du ikke er kjent med begrepet, så betyr det enkelt sagt at vifter som har pwm (pulse width modulasjon) styring kan kjøres med langt lavere hastigheter som minste hastighet. Dessuten er Asus sin bios implementasjon av viftestyring veldig utfyllende og enkelt å bruke (har ikke brukt gigabyte, og kan ikke uttale meg om det)...

Stort sett ganske irriterende med vifter som går opp og ned i fart hele tiden. Jeg ville ikke lagt mye vekt på akkurat dette.

Det beste er nok en egen viftestyring der man har full kontroll over alt og kan styre som man vil, gjerne med andre sensorer i tillegg.

Lenke til kommentar

Du har virkelig gjort forarbeidet  :thumbup:

 

Jeg har jo noen tanker rundt dette iallefall, så får du ta de med en klype salt eller sukker :p

 

(mye bra)

 

Takker så meget for svar!

 

 

- Windows 10 blir nok aldri igjen installert på min PC i sin nåværende form ;) Microsoft må først fjerne all den malwaren de har bakt inn, før det i det hele tatt blir vurdert. Men blir nok å ha en disk med W7 (kanskje 8.1) til kranglete spill.

 

- Like greit å få for Nvidia sitt eget kort da altså, hvis eneste forskjell vil være om det er overklokket ut av boksen, samt kjøler.

 

- PSU, så var Corsair første stopp, nettopp av grunnen du nevner. Men landet egentlig på Seasonic sin når jeg så jeg kunne komme unna med ~380 Watt, men har ikke helt bestemt meg her enda. Skulle gjerne hatt nyeste versjon (FL2), men ser ikke ut til å være tilgjengelig her på berget.

 

- M.2: det er nye storebroren til den jeg listet som alternativ (som sikkert er lillebror til den jeg listet som hoved)? M.2 er fortsatt opp til vurdering, da det er veeldig mye penger å slippe ned i lagring. Den du linket lurer seg i alle fall inn på lista.

 

- Angående skjerm har jeg dessverre allerede testet en 3440x1440p, og alt jeg kan si er «sykt!» x) Så ofrer heller et par FPS for denne opplevelsen ;) Skal jo ha to «vanlige» 1440p-skjermer, som jeg eventuelt kan bruke som main ved anledninger hvor UW vil gimpe ytelsen nevneverdig. Men kan ikke tro at 1080 vil ha problemer med dette? Jeg klarte å dra det rundt brukbart på min 5 år gamle rigg med et R9 290.

 

- Blir vannkjøl på hele sulamitten, okke som :) Passiv kjøleeffekt av vannsirkulasjonen når viftene er av, og jeg liker det ;)

 

Bra du kommenterte på RAM forresten! Har funnet frem til disse RAM-brikkene i stedet, som så vidt jeg kunne myse så ut til å være bedre:

G.Skill Trident Z DDR4 PC25600/3200MHz CL14 2x16GB

 

[(14/3200)*1000 = 4,375 ns] vs. [(15/3000)*1000 = 5 ns]

 

Litt usikker på hvor disse gjemte seg ved tidligere søk :p

Endret av Lutra
Lenke til kommentar

Vær obs på at gigabyte hovedkortet du har stående ikke har pwm styring på de to fan headers som er til kabinettet, mens Asusen har det på alle. Generellt lønner det seg å finlese manualen om du bryr deg om viftekontroll fra hovedkortets side, fordi det er en (lott ufin) vane til hovedkortprpdusentene å bygge inn 4-pin headere uten pwm signal.

 

Om du ikke er kjent med begrepet, så betyr det enkelt sagt at vifter som har pwm (pulse width modulasjon) styring kan kjøres med langt lavere hastigheter som minste hastighet. Dessuten er Asus sin bios implementasjon av viftestyring veldig utfyllende og enkelt å bruke (har ikke brukt gigabyte, og kan ikke uttale meg om det)...

 

 

 

^...

Stort sett ganske irriterende med vifter som går opp og ned i fart hele tiden. Jeg ville ikke lagt mye vekt på akkurat dette.

Det beste er nok en egen viftestyring der man har full kontroll over alt og kan styre som man vil, gjerne med andre sensorer i tillegg.

 

 

 

Tenkte i alle fall å ha vannpumpa på PWM, slik at denne kan justere seg automatisk etter temperatur. Vet andre som har gjort det slik, og da er vel PWM ganske kritisk for oppsettet. Kan man få samme effekten ved å sette dette opp via software eller frontpanel? Ser for meg det er "sikrere" å ha pumpa plugget direkte i hovedkortets eget styresystem, om det gir mening.

Lenke til kommentar

Jeg har fortsatt til gode å finne en frontpanel med temperatursensor som funker like bra som ombordstyring. Dessuten har gigabytes bare to ekstra vifteheadere, så om du skal ha pumpe må du nok uansett ha noe frontpanelstyrt viftekontroller eller noe slikt. På Asusen har du tre case plus en dedikert pumpe header i tillegg til cpu.

 

Du nevnte jo at du ikke vil ha noe viftelyd i idle (noe som jeg også har satt som prioritet sist jeg bygde PC). Og da satt jeg iallefall veldig pris på hovedkortstyrt (altså temperaturstyrt) viftehastighet. Setter du en fornuftig kurve på viftene så funker de akkurat som du vil forvente fra eg en psu, hvor du kan slå av deler av viftene og har en kjørende på lav hastighet ved idle, og alle kjørende på 25-30% ved last. Eventuelt kan du lage et andre plateau for bruk ved veldig høye temperatur, men det er jo opp til deg. Asusen har også muligheten å koble viftehastighet mot en egen tilkoblet temp sensor, som du kan plassere hvor du vil i kabinettet.

 

Jeg vil aldri helt skjønne hvorfor folk er så voldsomt interessert i manuell viftekontroll... Kan jeg automatisere noe, så gjør jeg det. Jeg er jo heller ikke interessert i å manuelt sette hastigheten på viftene på grafikkort eller psu. Men så er jeg sikkert også i overkant opptatt av lyden fra pcen min da...

Lenke til kommentar

- Windows 10 blir nok aldri igjen installert på min PC i sin nåværende form ;) Microsoft må først fjerne all den malwaren de har bakt inn, før det i det hele tatt blir vurdert. Men blir nok å ha en disk med W7 (kanskje 8.1) til kranglete spill.

 

- Like greit å få for Nvidia sitt eget kort da altså, hvis eneste forskjell vil være om det er overklokket ut av boksen, samt kjøler.

 

- M.2: det er nye storebroren til den jeg listet som alternativ (som sikkert er lillebror til den jeg listet som hoved)? M.2 er fortsatt opp til vurdering, da det er veeldig mye penger å slippe ned i lagring. Den du linket lurer seg i alle fall inn på lista.

 

- Angående skjerm har jeg dessverre allerede testet en 3440x1440p, og alt jeg kan si er «sykt!» x) Så ofrer heller et par FPS for denne opplevelsen ;) Skal jo ha to «vanlige» 1440p-skjermer, som jeg eventuelt kan bruke som main ved anledninger hvor UW vil gimpe ytelsen nevneverdig. Men kan ikke tro at 1080 vil ha problemer med dette? Jeg klarte å dra det rundt brukbart på min 5 år gamle rigg med et R9 290.

 

- Blir vannkjøl på hele sulamitten, okke som :) Passiv kjøleeffekt av vannsirkulasjonen når viftene er av, og jeg liker det ;)

 

Bra du kommenterte på RAM forresten! Har funnet frem til disse RAM-brikkene i stedet, som så vidt jeg kunne myse så ut til å være bedre:

G.Skill Trident Z DDR4 PC25600/3200MHz CL14 2x16GB

 

- Ja enig med deg om det som Microsoft har gjort med Win10 angående privacy/innebygd malware. Ikke bra! Saken er fortsatt det er det er bedre til gaming. DX12 er ên grunn. Så har jo Microsoft gjorde andre tweaker til Windows som gir litt bedre ytelse vs det man får i Win7 (Win8.1 har de fleste av disse tweakene). En annen grunn til å gå for Win10 er at du vil ikke få sikkerhetsfixer engang for Win7 med din Skylake prosessor etter 2017...! Ja du leste riktig. Om dette er noe du bryr deg om, er jo noe annet. Dessuten hva er problemet når du uansett skal bruke mest Linux eller MacOS som primær OS?

 

- Ja, som sagt hvis du skal ha vannblokk på GPU kan du like gjerne gå for 1080FE. EVGA Classified vil muligens overklokke litt bedre på vann, men om det er verdt det...

 

- Hvis du vil spare penger, så kan du som jeg nevnte bare gå for en vanlig Samsung 850 EVO SSD (eller flere av den). Så heller gå for M.2 NVMe senere når prisene har sunket litt og det er flere alternativer, som Samsung 960 PRO som kommer etterhvert.

 

- Joda GTX 1080 burde holde til ditt skjerm oppsett. Kommer bare an på spilla du spiller og hvor høy FPS du kan leve med.

 

- Ja de RAM brikkene du fant er bra nok :)

Lenke til kommentar

Siden du skal ha custom vannkjøling, så finnes det muligens bedre alternativer til kabinett enn Fractal R5 da. Iallefall med tanke på plass til alt sammen. Men akkurat her er det sikkert andre på forumet som har mer peiling enn meg.

 

 

Bedre, som i mer plass, eller som i bedre egnet? Størrelsesmessig er det planlagt med et lite kabinett. Krever litt ekstra planlegging og måling i forhold til et større, men skal ikke være noe problem å få til god vannkjøl inni R5 :) R5 skal visst også være tiltenkt vannkjøl, i følge Fractal selv.

Lenke til kommentar

 

Siden du skal ha custom vannkjøling, så finnes det muligens bedre alternativer til kabinett enn Fractal R5 da. Iallefall med tanke på plass til alt sammen. Men akkurat her er det sikkert andre på forumet som har mer peiling enn meg.

 

 

Bedre, som i mer plass, eller som i bedre egnet? Størrelsesmessig er det planlagt med et lite kabinett. Krever litt ekstra planlegging og måling i forhold til et større, men skal ikke være noe problem å få til god vannkjøl inni R5 :) R5 skal visst også være tiltenkt vannkjøl, i følge Fractal selv.

 

 

Ja man kan vel få plass til en rad i toppen og en i front om man tar ut begge harddisk bura. Kjøre bare med SSD'er. Men har man en rad i toppen vil jo ikke kabinettet være like støydempende lenger da, og man er avhengig av å ha viftene på lav rpm.

Lenke til kommentar

Hei folkens, sorry hvis dette er frekt siden det er en egen tråd men jeg ville ikke starte en ny tråd er bare et fort spørsmål: Hvis en skal kjøpe en pc i denne prisklassen, har man veldig mye å spare på å kjøpe komponenter selv istedenfor en ferdigbygget?

Lenke til kommentar

Hei folkens, sorry hvis dette er frekt siden det er en egen tråd men jeg ville ikke starte en ny tråd er bare et fort spørsmål: Hvis en skal kjøpe en pc i denne prisklassen, har man veldig mye å spare på å kjøpe komponenter selv istedenfor en ferdigbygget?

 

Nøyaktig forskjell i antall kroner blir vanskelig å svare på. Skal du få en PC som er akkurat slik du ønsker den, så er det best å bygge selv. Slike gaming PC'er som f.eks Komplett selger har som regel kun fokus på CPU og skjermkort. I sin markedsføring skriver dem da at dette er det råeste i hele universet...bla bla bla og masse tull. Ofte velger dem da andre komponenter som ikke er så bra. Man kan få med ting man ikke trenger også. Beste er å bygge selv, men om du ikke kan eller vil det, så finnes det ferdige maskiner som er allright da, bare ta deg god tid å sett deg inn i det før du kjøper.

Endret av Betroz
Lenke til kommentar

 

 

Siden du skal ha custom vannkjøling, så finnes det muligens bedre alternativer til kabinett enn Fractal R5 da. Iallefall med tanke på plass til alt sammen. Men akkurat her er det sikkert andre på forumet som har mer peiling enn meg.

 

 

Bedre, som i mer plass, eller som i bedre egnet? Størrelsesmessig er det planlagt med et lite kabinett. Krever litt ekstra planlegging og måling i forhold til et større, men skal ikke være noe problem å få til god vannkjøl inni R5 :) R5 skal visst også være tiltenkt vannkjøl, i følge Fractal selv.

 

 

Ja man kan vel få plass til en rad i toppen og en i front om man tar ut begge harddisk bura. Kjøre bare med SSD'er. Men har man en rad i toppen vil jo ikke kabinettet være like støydempende lenger da, og man er avhengig av å ha viftene på lav rpm.

 

 

Blir ut med alle bura, ja. Har jo egne holdere for SSD på baksiden av mobo-veggen, så skal gå fint det. Planlegger ikke mer enn to store SSD inni der uansett. Tanken er en rad i topp, og muligens en i front, med veldig støysvake vifter med temperaturstyring.

 

Tror forresten jeg hopper over M.2 i denne omgang, og heller bruker den pengene i skjermavdelingen og noen svindyre vifter. Får heller snuse på dem når de faller litt mer i pris :) Er litt "kjekt å ha" vs. "må ha" :p

Lenke til kommentar

Blir ut med alle bura, ja. Har jo egne holdere for SSD på baksiden av mobo-veggen, så skal gå fint det. Planlegger ikke mer enn to store SSD inni der uansett. Tanken er en rad i topp, og muligens en i front, med veldig støysvake vifter med temperaturstyring.

 

Tror forresten jeg hopper over M.2 i denne omgang, og heller bruker den pengene i skjermavdelingen og noen svindyre vifter. Får heller snuse på dem når de faller litt mer i pris :) Er litt "kjekt å ha" vs. "må ha" :p

 

Ja 2 stk Samsung 850 EVO 1TB f.eks burde holde.

 

2 stk 280mm radiatorer burde holde i massevis for 6700K + GTX 1080. Er jo skjermkortet som produserer mest varme av disse to, så det er jo her fokus på kjølingen bør være tror jeg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...