Gå til innhold

Utradisjonell linux-software


Anbefalte innlegg

Fant endelig et norsk fakturaprogram på linux, Fryktelig Fin Faktura, siden gnucash o.l er beregnet på amerikanere og dermed ikke så aktuelt her:

 

https://sourceforge.net/projects/finfaktura/

 

Et program som er fin til å lage alle slags visittkort, CD-cover osv er gLabels, som nesten er et must:

 

http://glabels.org/

 

Det er drøssevis med videoeditorer på linux nå som utvikles lynraskt og var totalt fraværende for bare noen få år siden. Du har helt enkle som pitivi og openshot til veldig avanserte som lightworks og blender video editor. De fleste vil kanskje ha noe midt på treet som er oversiktlig og enkelt men et kraftig verktøy. Kdenlive har vært den folk har valgt da. Nyeste skudd på stammen er Flowblade som ser ut til å gå i fotsporene til Kdenlive som linuxbrukere vet fortrinnsvis kjører på KDE desktoper:

 

 

Alle kjenner til gimp, men hvor mange vet om alternativet Krita (KDE) som faktisk har sitt opphav i gimp (men er mer orientert mot tegning)?

 

 

Inkscape for vektortegning kjenner de fleste til, men det finnes også et alternativ her som heter xara xtreme, jeg synes inkscape er veldig bra og holder meg til det men hvis du av en eller annen grunn missliker det har du et godt alternativ her:

 

http://www.xaraxtreme.org/

 

Musikk og lydbehandling nevnes skjeldent her så vi kan ta en runde på det, da dette kanskje er linux sitt sterkeste felt ved siden av video/filmredigering, og alt er selvfølgelig gratis:

 

MIXXX 2.0 (ny utgave)

LMMS

Ardour

Hydrogen

Rosegarden

Muse

Jackbeat

Audacity (med plugins)

 

En etterlikning av dreamweaver og lager websider som er bra på linux mangler, men det finnes et som gjør en tålig grei jobb:
 
 
Google web designer er og gratis men mer retta mot html5:
 
 
Du får ikke presentert noe av disse her når du er ny linuxbruker, noe av dette kommer du kanskje ikke over før etter å ha brukt linux i flere år. Derfor tenkte jeg det var på sin plass å nevne de, for det er faktisk mye bra programvare på linux.
Endret av marius77
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

SeaMonkey.

 

En nettleser som rett og slett inneholder GUI-koden fra Netscape (så denne er så tradisjonell at det er utradisjonelt :p). Og motoren fra Firefox. Hvis du er lei av nettlesere som endrer på alt hele tiden, og er fulle av animasjoner er dette midt i blinken. Med GNOMERunner/GTK Revived-temaet bruker den GTK-temaet så den passer perfekt inn på desktopen. Støtter adblock (uBlock Origin).

 

Inneholder også epost og sånt.

Lenke til kommentar

tenkte mer på nyttige ting, gode alternativer til bra programmer som er almenn kjent. Hva mangler egentlig linux, hvis noe mangler?

 

vel, det er jo dreamweaver da, når jeg migrerte fra windows var det hardt å gå fra den, men det er og det eneste på programvare bortsett fra spill..

 

men siden du nevnte nettlesere kom jeg på en ting til, netflix lever jo av å ta seg betalt, og når du ser på netflix bruker du DRM. DRM er lukket kildekode og fyfy i nettlesere på linux. Derfor er linuxbrukere som ser netflix avhengige av å installere google chrome (ikke chromium for den er åpen kildekode). Du kan mao. bruke kun google chrome til å se netflix, men jeg bruker det uansett som standard nettleseren min. dessuten har den innebygd flash (som er dårlig støttet ellers da adobe ga seg med flash på linux for et par år tilbake) og jeg slår mao. 2 fluer i en smekk sånn sett. Du merker ikke noe forskjell fra windows med chrome på noen ting, men det gjør at du kan være litt begrenset mht nettlesere på linux.

 

ellers syns jeg igrunn ikke nettlesere, irc klienter osv er så interessant. mer programvare som løser problemer folk har, som fakturaprogram, eller kan lage ting, som f.eks musikk eller fin grafikk. andre ting er jo dekket i mente, vet ikke hvor mange tekstbehandlere, chatteklienter, servere osv det finnes for linux men er garantert tusenvis, og ikke noe vits å nevne. libreoffice er og eneste kontorpakkeløsningen som er verdt å nevne. Om du har en veldig gammel pc kan det jo være verdt å vurdere abiword og gnumeric, men det er langt unna libreoffice i funksjonalitet som er eneste verdige konkurrenten til MS office.

 

men calibre for e-bøker er fin da:

 

https://calibre-ebook.com/

Endret av marius77
Lenke til kommentar

Xiphos bibelstudier på linux:

 

http://xiphos.org/

 

Darktable for pynting på fotografier:

 

https://www.darktable.org/

 

safecopy for å hente data fra ødelagte disker eller cd'er:

 

https://sourceforge.net/projects/safecopy/

 

aircrack-ng som du forhåpentligvis ikke bruker til å hacke naboens nett:

 

http://aircrack-ng.org/

Endret av marius77
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det slår meg ikke helt hva du mener med utradisjonell programvare, men slenger inn en liten forhåndsvisning av Rapid Photo Downloaders kommende versjon 0.9.0. Håper det passer inn her! :)

 

 

software som er utenfor det vanlige folk installerer.. gimp følger jo f.eks med mange distroer, så få kjenner til krita. Rapid photo downloaders hører hjemme her. poenget er å vise at det er bra utvalg med linux software og at det er alternativ om de er missfornøyd med de vanlige appene folk forbinder med linux.

 

libreoffice kjenner vel alle til, og det jeg hadde valgt å bruke, men det finnes gode alternativ som WPS office som endel foretrekker:

 

https://www.wps.com/linux

 

trenger du bare noe veldig enkelt, har du calligra office som er QT og kjører best under KDE, og hvis du har en veldig gammel PC eller en av disse micropc'ene som raspberry pi kan du velge abiword (nå på norsk) + gnumeric (veldig enkelt regnearkprogram) om den er såpass treg at den har problemer med tyngre kontorpakker. Abiword er ivertfall bra, og gnumeric burde holde for de fleste.

Endret av marius77
Lenke til kommentar

Det slår meg ikke helt hva du mener med utradisjonell programvare. ...

 

poenget er å vise at det er bra utvalg med linux software og at det er alternativ om de er missfornøyd med de vanlige appene folk forbinder med linux. ...

 

Takk for presiseringen. Kanon initiativ og måtte tråden oversvømmes av nevnte! :thumbup:

 

 

GCompris er en imponerende samling med over 100 morsomme og lærerike aktiviteter for barn i alderen 2-10 år. Lær om elektrisitet, språk, klokken, matematikk, vannets kretsløp, geografi, og mye mer.

 

Endret av immunis
Lenke til kommentar

Gramps

Har du foreldre eller besteforeldre som driver med slektsforskning, eller kanskje du selv synes det er interessant syssel? Da er Gramps et uvurderlig verktøy i det evige forskningsarbeidet!

 

Gramps gir deg full kontroll på intrikate slektsforhold og kildene som bekrefter opplysningenes validitet. Etterhvert når du har fått lagt inn en del familiedata så kan du lage grafiske slektstre som du stolt kan vise frem. Generer rapporter, detaljerte anebøker, og nettsider. Gramps kan vise deg detaljerte statistikker over familietreet og minne deg om diverse begivenheter slik som kommende bursdager. Har du opplysninger om familie fra rundt om i verden så kan det også være gøy å se familien din bre seg utover et interaktivt verdenskart.

 

Har du allerede eksisterende slektsdata laget med andre slektsprogrammer så lar Gramps deg importere dataene dine og tilsvarende eksportere til en rekke ulike formater.

 

Er du helt ny på området så vil videoen nedenfor vise deg hvordan du kommer i gang med Gramps og slektsforskning.

 

Lenke til kommentar

Stellarium har de fleste hørt om. Men jeg vil fremheve fri programvare som kan brukes for kunstnere, grafikere, filmskapere og andre, altså som et skikkelig arbeidsverktøy. Har før nevnt Krita her, dette ser ut til å ta over for gimp for de som vil tegne mens gimp mer blir et bilderedigeringsverktøy.

 

Tar nå noen tunge applikasjoner for viderekommende:

 

Opentoonz kommer snart for linux:

 

https://opentoonz.github.io/e/

 

 

Blender (3d grafikk og animasjoner pluss videoredigering):

 

https://www.blender.org/

 

eksempler på ting som kan lages i blender:

 

 

 

Natron (setter sammen og legger på effekter):
 
 
 
Kunstnere grafikere og filmprodusenter graviterer faktisk mot linux, her diskuterer de betalingsprogram som maya nuke etc som kjører under linux:
 
 
Gratis videoredigering for linux:
 
Lette clip-kuttere som og finnes på windows:
 
Avidemux
Virtualdub
 
Skikkelige videoredigeringsprogram for amatører og entusiaster:
 
Openshot
Pitivi
Shotcut
Kdenlive
Flowblade
 
Mest aktuelt for viderekommende:
 
Cinderella
Lightworks
Blender
Endret av marius77
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...