Gå til innhold

Lurer på noe angående kull på katt.


Anbefalte innlegg

Det er velkjent at useriøse raseoppdrettere kan drive innavl for å få frem visse ønskede egenskaper.

Innavl er ikke bra, og jeg er skeptisk til bransjen.

 

Helt hvite katter med blå øyne er ofte døve. Men mange vil gjerne ha en helt hvit luksus-katt, så det er penger å tjene på å avle dem frem.

 

En rasekatt kan godt ha god helse. Det er ikke slik at alle blandingskatter alltid er sunnere enn alle rasekatter.

 

Den eneste rasekatt-typen hvor jeg ser verdien av oppdrett, er allergivennlige katter. Disse mangler et allergifremkallende protein i pelsen, så allergikere ikke blir dårlige av dem. Fint for allergikere som liker puser.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Noen formuleringer jeg reagerte på, er blitt redigert bort - dermed mistet jeg tråden. Jeg fortsetter med litt høyttenkning om temaet.

 

Katter uten spesielle, ettertraktede egenskaper er vanskeligst å gi bort.

 

Nettopp. Og hvorfor er det slik? Fordi det er altfor mange av dem. Hvis katters formering kom under kontroll, ville det antagelig være mulig å selge en hvilken som helst katt.

 

Og hva er spesielle, ettertraktede egenskaper? En nabo av meg har en norsk skogkatt. Det skal innrømmes at han har en flott, tykk pels, men ellers er det vanskelig å se hva slags ettertraktede egenskaper han har. Han biter og klorer, er ganske masete og umoden. Han blir fem år i august og burde vært adskillig mer voksen nå.

 

Min egen katt er det noen her kaller "blandingskatt", hvilket bare betyr at han ikke er en "rasekatt". Han er ordentlig pen, han er voksen og moden og ryddig og veloppdragen. Kort sagt, han har ettertraktede egenskaper. Men slik markedet for katter fungerer, er han nærmeste verdiløs i forhold til den rabbagasten av en norsk skogkatt som er vår nabo. Her er det noe galt.

 

Det hadde vært fint om katter kunne ales opp med tanke på virkelig positive egenskaper, slike som modenhet, intelligens, ryddighet, gjerne lekenhet også - alle positive egenskaper er neppe forenlige med hverandre. Jeg har inntrykk av at de som driver med rasekatter, er mest opptatt av utseendet. Når man lever med en katt i år etter år, er det andre egenskaper som teller mer, mener jeg. Folk er ikke dummere enn at de vil ha en veloppdragen katt hvis alternativet er en uoppdragen katt, men i dagens kattemarked har de ikke muligheten til å gjøre dette valget. Jeg har dessverre ikke noen løsning på dette, men jeg håper det kan skje en endring en eller annen gang. Første steg må i alle tilfelle være å få slutt på overfloden av kattunger.

Endret av LangtGjesp
Lenke til kommentar

Hva som er spesielle, ettertraktede egenskaper må du nesten spørre rasekatt-tilhengerne om.

Noen vil ha ekstremt lang pels som er et problem for katten/hunden om den ikke klippes regelmessig.

Noen vil ha dyr av en bestemt størrelse, pelsfarge, mønster, personlighet osv.

Man kan lese i bøker hva slags helse og personlighet de ulike rasene har, og mange tror de må kjøpe denne rasen for å få den optimale katten for deres hjem og livsstil.

 

Jeg er som sagt ikke tilhenger av rase-greier.

Jeg er spesiellt imot avl av dyr som ikke har god helse, som døve katter og hunder med hofteproblemer.

Jeg vil definitivt ikke betale en oppdretter for å skape enda en katt, når det allerede fins så mange gråpuser som trenger et hjem.

Om trådstarter likevel velger å avle på katten sin, bør det være en god grunn til det. Og selv da er jeg imot.

 

Min katt har utseende og personlighet, den også.

 

u0W63.jpg

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar

 

La ut den ene på finn og fikk over 30 mail på et par dager.

Bardaga - kan jeg spørre hvor du bor? Hvis det er i eller ved en av de større byene, så er det noe galt med kommunikasjonen mellom dyrevernorganisasjonene og dem som vil ha kattunger.

 

Hei!

Ja bor i Oslo. Fordelen ved å få en kattunge fra et hjem, slik jeg ser det, er at de ofte er mer vant med mennesker og barn. Kattunger som ikke er vokst opp med mor kan  bli litt "rare", i noen tilfeller. Det samme med kattunger som blir gitt bort alt for tidlig, derav grensen på tre måneder. 

Men nå syns jeg de fleste organisasjoner har blitt ganske flinke med å kommunisere ut hvilke katter de har og skriver gjerne litt om personligheten deres. Skulle jeg hatt katt igjen i dag ville det blitt fra en slik organisasjon. 

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...