Gå til innhold

Romerske Imperiet - Kampen om å bli Caesar/Keiser


WubWub

Anbefalte innlegg


Salvete! Is si vales bene est, ego valeo.


 

Kampen for å bli Caesar og det Romerske imperiets forlengelse gjennom Europa og Midt-Østens historie  :

 

Romulus har ifølge legenden grunnlagt antikkens Roma. Det var hvertfall det romerske barn lærte på skolen.


 

Romulus hadde en tvillingbror som het Remus, de ble forlatt som barn og plassert i en kurv langs elven Tiber. Kurven ble oppdaget av en kvinnelig ulv, ulven skal visstnok ha tatt vare på barna helt til de ble oppdaget av en gjeter som senere oppdro de som sine egne barn.

 

Når Romulus og Remus ble voksne bestemte de seg for å bygge en by der ulven hadde funnet de, de kranglet og slåss over hvor byen skulle ligge og i turmulentene ble Remus drept. 

 

Det gjorde at Romulus ble grunnleggeren av byen Roma ca 753 før kristus.

 

Denne historien er såklart bare en legende - sannheten er langt mindre spennende og eksotisk.


 

Etter Julius Caesar og Octavians styre gikk landet fra å være en republikk til å bli et imperium. 

 

Romerne grunnla Europa's første imperium og ble på sitt største et av historiens største. I 285 ble imperiet splittet i to halvdeler som ble til Det vestlige romerske imperiet og det østlige romerske imperiet (senere kjent som Byzantium).

 

I 476 falt som vi alle vet det vestlige romerske imperiet til den tyske Generalen under navn Odoacer også kjent som Odoacer rex Gothorum (kongen av gotene). 

 

Den Romersk Katolske Kirken erklærte seg selv etterfølgeren av imperiet. Den Romersk Katolske Kirken erklærte den frankiske kongen Clovis 1 som den rettmessige arvingen til romerne i Gallia og beskytter av Den Romersk Katolske Kirken.

 

I 800 ble Charlemagne også kjent som "Charles den store" kronet "Keiseren av Roma" av den romerske Paven med tittelen "Keiser og Augustus". Han ble den første Hellige Romerske Keiseren og Det Hellige Romerske Imperiet ble dannet. Charlemagne er den første keiseren i vest Europa etter kollapsen i det vest romerske imperiet 3 århundrer tidligere.

The Holy Roman Empire/HRE/Hellige romerske imperiet varte i over 1000 år men som Voltaire vittig påpekte "Det er ikke mye hellig eller romersk eller engang et imperium".

 

Tilbake til Charlemagne : Under hans styre ble store deler av vest europa forent i den tidligere middelalderen og han bygde grunnmurene for det moderne Frankrike og Tyskland som skulle komme langt senere. Charlemagne's imperium heter "Carolingian Imperiet".

 

Etter Charlesmagne's død delte barnebarna imperiet hans i 3 deler og tittelen "Holy Roman Emperor" ble værende i den tyske delen av Charlemagne's imperium. De franske kongene derimot følte de hadde et rettmessig krav på denne tittelen, dette er grunnen til at Napoleon erklærte seg "Keiser" etter han hadde demontert det Hellige romerske imperiet rundt år 1800. For det kunne bare være en rettmessig keiser om gangen.

 

Siden kronen til Den hellige romerske keiseren hadde vært i "Hapsburg Huset"

i over tre og et halvt århundre , proklamerte Hapsburgerne seg selv som Keiser av Østerrike samme år som Napoleon's planlagte kroning. Dette var et helt klart et forsøk på å oppheve Napoleon's legitimitet som rettmessig Keiser.

 

Som følge av krig ble områder i Tyskland anneksert av Napoleon's Frankrike og den Østerriske Hapsburg Keiseren Francis II hadde ikke noe annet valg enn å godta kravene i Luneville traktatene. For å svekke det Hellige romerske imperiet  og Hapsburg Huset sin maktbase reorganiserte og tegnet Napoleon opp et nytt kart for Tyskland hvor de små statene ble slukt av de store (som f.eks Bavaria, Wurttemberg og Baden, stater som ikke var store nok til å bli en trussel for Frankrike). Kunne lagt ut mye mer om akkurat det her men da blir tråden altfor lang så jeg fortsetter : 

 

I 1805 dannet det Østerriske Imperiet under Keiser Francis II en ny koalisjon av europeiske nasjoner mot Frankrike. I kampene som fulgte ble Østerrike og Russland knust av franskmenna i kampen om Austerlitz. Som konsekvens ble 16 tyske stater underlagt Frankrike som vassaler. De strakk seg fra Elbe til alpene. Napoleon proklamerte at Det Hellige Romerske Imperiet og det Tyske Riket hadde opphørt å eksistere.

 

Den østerriske Keiseren Francis hadde ikke noe annet valg enn å gi fra seg den romerske keiser kronen - kronen som hadde tilhørt Hapsburg Huset siden Albert II i 1438.

 

Men seiren og gledesrusen ble kortvarig for Napoleon Bonaparte - han hadde knekt østerrike å underlagt seg store områder fra det tidligere Hellige Romerske Imperiet - hovedsakelig tyske områder - de fleste bortsett fra Prøyssia og Østerrike. Napoleon's brutale og kyniske behandling av tyskerne under hans styre gav grobunn og stimulasjon til Tysk nasjonalisme og fremveksten av et samlet Tyskland som kom til å ydmyke Frankrike på det dypeste i 2 verdenskriger.

 

Når det franske imperiet ble avskaffet i 1814, kunne Hapsburgerne endelig gjenvinne sine rettigheter som arvinger til det vestlige Romerske imperiet uten motstand. En konkurranse mellom Frankrike og Østerrike eskalerte i det 19 århundret. Napoleon den Tredje ville gjenvinne tittelen for Frankrike og etablere det andre Franske keiserdømme med seg selv som Keiser under navnet Keiser Napoleon III i 1852.

 

I denne perioden ble Tyskland samlet under Hohenzollern Huset i Prøyssia. Prøyssia knuste Østerrike i krigen som blir kaldt "The seven weeks war" i 1866. Dette førte til at det Østerriske Imperiet kollapset og Habsburg Huset ble ikke lenger sett på som rettmessige arvinger og etterfølgere av Det hellige Romerske imperiet.

 

Den Prøysisske Kongen William Frederick Louis var nå fast bestemt på å bli den nye rettmessige Keiseren, det eneste han måtte gjøre for å nå dette målet var å beseire Napoleon den tredje.

 

I den franske-prøyssiske krigen i 1870 ble Napoleon III beseiret og han gav opp tittelen til fordel for Kong William av Hohenzollern som nå ble den første tyske Keiseren. Under hans lederskap ble den nord tyske konfederasjonen til det Tyske imperium (Kaiserreich). Dette imperiet var en føderal stat med keiseren som statsoverhode/president (primus inter pares - first among equals).

 

Mens alt det her hadde foregått i Vest-Europa så var det østlige Romerske imperiet (Byzantium) beseiret av det Ottomanske Imperiet. Den store sivilisasjonen hadde sin fødsel i år 330 når den romerske keiseren Constantin dedikerte "nye Roma" i en antikk gresk koloni som het Byzantium. Til tross for at det vestlige romerske imperiet takket for seg i 476 så overlevde det østlige romerske imperiet 1000 år til. Ikke bare fungerte Byzantium som en militær buffer sone for europeiske stater imot invasjons trusler fra Asia og Midt-østen men de produserte også store mengder kunst , litteratur og var selve glidemiddelet i handelen mellom nasjoner.

 

Til tross for at Keiser Constantine hersket over et samlet Romersk imperium med øst og vest intakt helt til hans død i 337 så ble riket splittet av Keiser Valentinian som tok makten i vest og gav hans bror Valens makten i øst.

 

Skjebnen til disse regionene var dessverre veldig forskjellig. Mens øst blomstret og var en stormakt i mange hundre år til så ble vestlig delen bryti ned av konstante angrep fra germanske stammer som f.eks vandalene og visigothene som på sin side ble jaget sørover av Attila og hunerne hans. 

 

Område etter område gikk tapt til barbarene helt til Italia var den siste biten under romersk kontroll. I 476 ble den siste vest romerske keiseren Romulus Augustus avsatt av Odoacer - Roma hadde falt. Nå må jeg legge til at det er over 500 alvorlige grunner til at vest roma gikk under - hovedsakelig interne problemer ikke eksterne men det får jeg ta en annen gang.

 

Til tross for at Byzantium var styrt av Romer Lov og Romerske politiske instutisjoner og det offisielle språket var latinsk så var også gresk nesten like ofte pratet og studenter fikk utdanning i gresk historie, litteratur og kultur. Senere i Byzantium's historie ble også statlig reformer som forandret romerske titler til å bli greske. Av denne grunn kalles Byzantium for greko-romersk.

 

Justinian den Første som kom til makten i 527 var den første store keiseren av Byzantine. Under hans styre erobret han mesteparten av landeområdene rundt middelhavet, nord-afrika og områder i det tidligere vest romerske imperiet. Mange store monumenter ble bygd under Justinian som f.eks Hagia Sophia. Som jeg faktisk var i for noen dager siden - hjertet mitt ble knust av å se den muslimske vandalismen denne kirken. Justinian etablerte også avanserte lover som kom til å forme den moderne konseptet av staten.

 

I denne perioden var Byzantine den største og mektigste stormakten i Europa - Etter Justinian's død hopet utgiftene og gjelden seg opp etter all krigføringen hans, skatter måtte heves betraktelig for å holde imperiet flytende og den imperiale armeen ble strekt for tynn slik de noe områdene ble vansklig å forsvare mot persere, slavs, kombinert med internal politisk ustabilitet og økonomisk svikt. Men en enda farligere trussel reiste seg opp som en storm, nemlig Islam - grunnlagt av profet Muhammed i Mecca 622. I 634 reiste store muslimske hærer seg å angrep Byzantine var alle bauger og kanter med sine endeløse strømmer av jihads. I slutten av århundret hadde disse områdene blitt erobret av Islam : Syria, israel, egypt og nord-afrika.

 

Til tross for dette så overlevde riket og blomstret mellom det tiende og ellevte århundret under Keiser Basil. Byzantium hadde på dette tidspunktet betraktelig mindre land å herske over kontra de hadde under Justinian men til tross for dette var imperiet betraktelig mektigere under det som blir kaldt Byzantium's gylne alder (golden age). De hadde mer internasjonal presisje enn noen gang før, mer rikdom, handels kontroll, bygging og resturering av gamle kirker,palass, kulturelle instutisjoner og oppblomstring av studier i antikk gresk historie og literatur.

 

Gresk ble det offisielle språket og landet sendte ut kristne misjonærer i alle retninger. Mange slaviske folk i balkan og Russia ble omvendt til den kristne tro som følge av dette. Byzantium var nå en kulturell og religiøs hegemon som spredde sin sivilisasjon til andre slik USA gjør idag.

 

Etter det ellevte århundret var over derimot var moroa og livets glade dager. De bønnfalte vest-europeiske makter om hjelp mot Seijuk Tyrkerne av sentral asia som hamret løs på riket. Dette resulterte i erklæringen "hellig krig" av Pave Urban II. I dette korstogen som var en forsvarskrig mot jihadistene strømmet det militære styrker fra Frankrike, Tyskland og Italia til Byzantium for å forsvare de.

 

Men det oppstod uenighet og krangler mellom korsfarerne og militæret til Byzantium noe som resulterte i at korsfarerne erobret og plyndret Konstantinopel i 1204 under det fjerde korstoget.

 

I 1261 var Byzantium en skygge av sitt tidligere jeg med en skadeskutt økonomi , svekket militære og stadig sterkere fiender. I 1369 bønnfalte Keiser John V vesten om økonomisk bistand og militær hjelp mot tyrkerne men dessverre for historien løften aldri vest-europa en finger for å hjelpe Byzantium (noe som kom til å straffe seg i fremtiden med tanke på alle de muslimske angrepene mot Europa). Keiser John V ble tvunget til å bli Ottomans vassal. I 1421 erklærte Sultan Murad II at vassal statusen var opphørt å beleiret Constantinopel.

 

Sultan Murad II ble etterfulgt av Mehmed II (Mehmed The Conqueror) som gjennomførte det siste angrepet på Constantinopel i 1453 å avsatte Keiser Constantine XI som døde i kampene den dagen og Byzantine forsvant i historie bøkene.

 

I en alder av 21 erobret Mehmed II Constantinople (Tidligere hovedstad i øst romerske imperiet. Dagens Istanbul). Han kronet seg selv som Kayser-i-Rum (Caesar av Roma).

 

Ottomanerne hevdet nå at de var de ekte etterfølgerne av Romerriket og de eneste som hadde rett på tittelen : Caesar/Keiser.

 

Til tross for Byzantium's nederlag og utslettelse hører det mye positivt med i historien for meg og deg. De lærde fra Byzantium flyktet nemlig til Italia og Vest Europa som var i det som kalles "mørke tiden/dark ages". Med deres visdom, kunnskap og kultur ble de en enorm påvirkning på den vestlige intelligentsian, kultur , arkitektur , kunst, medisin og vitenskap. Renessansen og Barokken har mye å takke de for. Og lenge eter Byzantines fall spredde fremdeles den Byzantiske kulturen og sivilisasjonen seg til ortodokse kristne land som Russland, Romania, Bulgaria, Hellas og Serbia. 

 

Da går vi videre :

 

På samme tid hadde Russland plutselig også bestemt seg for å hevde krav på å være de rettmessige etterfølgerne til Romerriket til tross for at de aldri var en del av Byzantium eller det vestlige Romerske imperiet.

 

Herskerne i Russland gav seg selv tittelen Czar (som er en russisk variant/korrupsjon for Caesar/Keiser. Tsar på norsk).

 

1917 i midten av WW1 tok bolsjevikerne makten i Russland og avsatte Tsar'en. Og ironisk nok , alle de 3 imperiene som påstod at de var forlengelser av det romerske imperiet og rettmessige romerske keisere (Tyskland, Østerrike , Ottomans) kjempet på samme side og tapte. (Italia prøvde bytte side under krigen for å vinne tilbake tittelen som Romersk Keiser men de rakk det ikke).

 

Alle 3 imperiene ble demontert og det romerske imperiets arv stoppet. 1 november 1922 opphørte det Ottomanske imperiet å eksistere. Alle krav om legitimitet som romerske keisere opphørte etter nederlaget i WW1.

 

Snipp snapp snute så er eventyren om det Romerske Imperiet ute. Eller er den det? default_icon_wink.gif

 

Med vennlige hilsen Imperator Dictator Rex Consular Tribune Legatus Praefectus Caesar Pontifex Maximus Princeps Senatus Magister Militum Augustus Wubius Wuberius 

 

Vae Victis! Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bra skrevet :)

Veldig underholdende lesing :)

 

edit: Du svartmaler kanskje muslimene litt mye. Muslimene i middelalderen bevarte og videreutviklet mange av oppdagelsene til de gamle grekerene.

 

Det var ikke min hensikt å svartmale muslimer på noen som helst slags måte. Alt jeg viser til er et hendelsesforløp hvor jeg kobler dette opp mot Caesars arv som varte helt frem til første verdenskrig. 

 

Både Tyskland, Frankrike, Russland, Ottomanerne og Østerrike har kriget om keiser tittelen siden det vest romerske imperiet bukket under. 

 

Det er ikke mange som tenker over det men det romerske arven er formidabel og deler av romer kulturen lever videre i beste velgående den dag idag. 

 

Noen sier at det romerske imperiet aldri forsvant men eksisterer idag i en annen form, nemlig vatikanet.

 

Uansett, tusen takk for ros og ris! Jeg skriblet ned HI når jeg kjedet meg på stranda i syden  :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...