Gå til innhold

Studere jus ved UiO eller UiB


Attityd

Anbefalte innlegg

Jada, har søkt på forumet, men ønsker ferske svar.

 

Jeg studerer siving ved NTNU, men er så jævla lei, og begynner å innse at matte og realfag ikke er det jeg ønsker å bruke dagene på. Jeg er svært lite "matematisk" anlagt, men har alltid vært god til lesing, skriving, tolking og drøfting, egenskaper jeg har ansett som "annenrangs". Vurderer derfor å studere jus i Oslo eller Bergen. Karaktersnitt er ikke et hinder. Er i utgangspunktet mest positivt innstilt til Oslo, selv om Bergen er en fin by det og.

 

Det jeg lurer på er:

 

Er studiet likt lagt opp i Oslo og Bergen nå? Vet det var forskjellig før. Kontinuerlige eksamener gjennom året eller 4 stk før jul?

 

Er det mye obligatorisk? Setter pris på øvinger innenfor rimelighetens grenser, er rimelig lei av koking og timelange labber og faen med null læringsutbytte.

 

Er det godt miljø på jussen, både i Oslo og Bergen? Virker som studiemiljøet på jus i Oslo er kun jus, siden fakultetene er såpass adskilt. Correct me if ... Gode linjeforeninger osv.?

 

Hvis det er noe forskjell, hvilket juridisk fakultet anses som best? Har det noe å si for jobbmuligheter?

 

Er det noe vits i utveksling? Skjønner at norske lover ikke gjelder utenlands, men går på veggen av å være for lenge på ett sted.

 

Vil man som 23-åring utenfra i Oslo være et utskudd i en homogen gjeng russebussentusiaster, eller er det et sammensatt spektrum?

 

Er det mulig å ta valgfag innen f.eks. økonomi eller statsvitenskap? Til sist, sitter man med nesen i den store røde boken hver eneste dag, eller er det mer lettfattelig pensumlitteratur? Hvis noen har noen gode eksempler på litteratur, så gjerne kom med dem. Kunne tenke meg å lese litt for å se hva det går i.

 

Takk for alle svar :)

Endret av Attityd
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I Oslo er alle eksamenene samlet på slutten av året, mens i Bergen er det en eksamen etter hvert emne. 

Begge plassene er det kollokviegrupper. Tror disse er obligatoriske til å begynne med, men etterhvert blir det mer valgfritt. De fleste velger å fortsette. Her skriver en mønsteroppgaver og får og gir tilbakemeldinger på disse.

Det er lettere å få kontakt med folk på tvers av studiene i Bergen, i og med at miljøet i Oslo er veldig stort. Likevel handler jo egentlig alt om eget intiativ i studentforeninger osv, sikkert på samme måte som NTNU.

 

Hvor du velger å studere har i utgangspunktet ingenting å si for jobbmulighetene, men du får deg lettere jobb gjennom kontakter, noe som er lettere å skaffe seg i Oslo. 

 

Omtrent 40-50% av studentene vil være mellom 18-21 år pga primærkvoten, men også mange som er langt eldre. De som kommer inn på jus er vel gjerne de som har jobbet hardt på skolen og som ikke er utpregete russebussentusiaster.

 

Når det kommer til den store røde boken, så er det vel for det meste lovdata.no som blir brukt. Mesteparten av studiet handler jo faktisk om tolkningen av lovene, noe lettere å forstå enn annet. Litteraturlister finner du vel på universitetet sine hjemmesider?

Og bare sånn fyi, jeg har ikke selv erfaring fra studiet, men går siste året på vgs og vurderer det selv. Faren min er jurist og retter masteroppgaver og eksamener, så han har fortalt meg litt. I tillegg har jeg rettslære på skolen og har hørt på foredrag med informasjon om nettopp disse tingene av folk som er studenter den dag idag.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvorfor er ikke UiT et alternativ? Her går også de mest fornøyde jusstudentene om man skal tro studiebarometeret til NOKUT.

Studiet er lagt opp med alle eksamener på slutten av skoleåret - med unntak av første avdeling der det i løpet av første halvår er eksamen i ex.phil. og ex.fac.

 

Ellers er det tre øvingsoppgaver hvert semester (ikke obligatoriske) og en semesteroppgave i desember. På slutten av året er det som regel en skriftlig skoleeksamen på 30 studiepoeng og en hjemmeeksamen + muntlig prøve på til sammen 30 studiepoeng. 

 

Man kan utveksle i 4. eller 5. avdeling og ta maksimalt ett år i utlandet. Internasjonal rett vil alltid være relevant. Dette være seg internasjonal privatrett eller f.eks. EØS-rett. Tar du en LL.M.-grad gjennom utveksling i utlandet i forbindelse med masteren på UiT vil du få en dobbel mastergrad. 

 

Studiemiljøet på UiT er bra. Det er også mer fokus på det muntlige enn hva tilfellet er ved UiO og UiB. I tillegg blir man i 4. avdeling utplassert i praksis.

 

Lovboken brukes som regel mest til innarbeidelse til eksamen - da dette ved UiT som regel er eneste tillatte hjelpemiddel (ved siden av bl.a. rettshistoriske årstall og div. EØS-regler).

 

Om du har noen spørsmål kan du gjerne sende meg en PM. :)

Endret av Star Fox
  • Liker 1
Lenke til kommentar

I Oslo møter du folk fra hele spekteret. Du vil selvsagt ikke være et utskudd på noen måte. Svært få vil jeg karakterisere som "russebussentusiaster fra Oslo", hva nå enn det måtte være. Det er stor overvekt av jenter på jusstudiet i dag. Hardtarbeidende, målrettede og ambisiøse.

 

At fakultetet ligger for seg selv midt i sentrum er egentlig bare positivt. Jo flere eksamener man avlegger jo mindre interessante blir etter min mening ikke-jurister å omgås.

 

Sitter lite med nesa i lovsamlingen. Ikke bare fordi jeg stort sett bruker særtrykk, men også fordi jus er et skrivefag. Man må naturligvis lese også, men i praksis så er jo det man skal bli god på å identifisere og drøfte juridiske problemstillinger. Dette blir man god på ved å skrive.

 

Et eksempel på litteratur som kan gi deg et innblikk i hva det dreier seg om kan være Avtaler av Johan Giertsen, eller Rettskildelære av Torstein Eckhoff. Sistnevnte er pensum på siste del av fjerde studieår.

 

Om du ønsker praksis kan du ta praksisopphold som valgfag på slutten av studiet.

 

Husk også på at Oslo er Norges desidert flotteste by både fasilitetsmessig, klimamessig og beliggenhetsmessig.

Endret av coffeee
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg er snart ferdig med studiet i Oslo. Kommentarene under gjelder studiet her om jeg ikke presiserer noe annet. 

 

1: Studiet er lagt opp annerledes. I Bergen er det løpende eksamener gjennom studieåret, typisk med 5-8 ukers mellomrom. I Oslo er det en eksamen per semester som gjelder. Det vil si, ofte er det flere eksamener hvert semester, men alle i eksamensperioden (nov/des, mai/juni). Det er en hovedeksamen ("avdelingsemnet") hvor du prøves i flere forskjellige juridiske emner, og av og til ett eller flere andre emner (valgfag, exphil osv.)

 

2: Det er veldig lite obligatorisk i Oslo. Du får typisk tilbud om å levere og få kommentert én stor oppgave i hvert juridiske fag, og hvert semesteremne er typisk tre fag som i større eller mindre grad henger sammen med hverandre. I tillegg er det oppgavebasert undervisning i mindre grupper, som vanligvis avsluttes med innlevering av én stor oppgave (stor oppgave = 3000 ord, for øvrig). Ingenting av dette er obligatorisk. Det er noen obligatoriske elementer med oppmøteplikt, jeg tror det er to dager på andre studieår, to uker (med ca. 2 timer per dag oppmøte) på tredje studieår og to halve dager på fjerde studieår. I Bergen er det vesentlig mer obligatorisk, med løpende innleveringer som studentene kommenterer for hverandre. Jeg er ikke kjent med detaljene der. I Oslo må du ta ansvar selv for å skrive oppgaver, finne deg en kollokviegruppe hvor dere kan gi hverandre tilbakemeldinger, eller finne en annen måte å lære på. Det er en svakhet i Oslo at man ikke tvinges til mere skrivetrening, men for litt eldre studenter som har studert før er det sjeldent et stort problem. Tar du studiet seriøst finner du ut av dette. 

 

3: Studiemiljøet på juridisk fakultet er ganske atskilt fra resten av studiemiljøet ja. Jeg trives godt her, og både lærings- og sosialt miljø er jevnt over godt, etter min oppfatning bedre enn sitt rykte. Den store fordelen i Oslo er at det er veldig mange studenter med veldig variert bakgrunn. Jeg har inntrykk av at miljøet i Bergen er ganske mye mer homogent. 

 

4: Oslo er selvfølgelig best, siden jeg studerer i Oslo. Men mer seriøst så er det ikke store forskjeller. På forskningsfronten (og i tilbudet av valgfag) er det en del forskjeller, men det har ingen innvirkning på studiet. Det kommer gode jurister ut fra alle fakultetene. Det er en praktisk fordel å være i Oslo om du ønsker å jobbe her på sikt, men de færreste arbeidsgivere virker å bry seg mye om hvor du har studert. Noen foretrekker nok kandidater fra sitt eget fakultet, og det vil jo i snitt være fordel Oslo (siden det er mange flere jurister med bakgrunn herifra enn fra andre fakulteter), men jeg tror ikke den effekten er særlig stor. Det er drøssevis med nyutdannede fra Bergen (og en del fra Tromsø) som begynner hos de store advokatfirmaene og i andre stillinger som er kjent for å være "kresne", så jeg ville ikke bekymret meg stort. Det viktigste er uansett at du har gode studieresultater, så hvilket studieopplegg som passer deg bedre er nok viktigere enn "prestisje". 

 

5: Ja, det er noe vits i å dra på utveksling. Jussen er i større og større grad internasjonal, og de fleste arbeidsgivere setter pris på internasjonal erfaring. Det hjelper også veldig på språkkunnskapene, og viser tæl. Bergensstudentene er mye flinkere enn Oslostudentene til å dra på utveksling, men om du ikke trenger oppfordring så har Oslo masse avtaler så du kommer deg fint ut om du studerer her også. Jeg vil absolutt anbefale det, og angrer litt på at jeg ikke har reist ut selv (jeg skulle, men droppet det av praktiske og personlige årsaker) 

 

6: Jeg var 21 da jeg startet og følte overhodet ikke på at jeg var særlig gammel. Jeg studerer med mange som er mye eldre enn meg, selv om langt de fleste nok er yngre enn deg når de starter. Det er ikke noe jeg ville brydd meg om. I Bergen virker som nevnt studiemiljøet mer homogent, og litt mindre, så det er mulig man kjenner litt mer på alderen der. Det vet jeg imidlertid ikke helt, siden jeg ikke har studert der. I Oslo er det helt uproblematisk. 

 

7: Du kan ikke ta valgfag fra andre studieområder nei. Det vil si, du kan ofte det om du drar på utveksling, men du kan ikke det om du tar valgfagene i Norge. Det nærmeste du kommer er 10 studiepoeng med rettsøkonomi, som er anvendt samfunnsøkonomi. Du må ta enten det, rettssosiologi eller rettsfilosofi. Men det er altså bare 10 studiepoeng. 

 

8: Du sitter med nesen i en bok veldig ofte, men vel så ofte sitter du (eller bør i alle fall sitte) med fingrene på tastaturet og stirrer inn i Word. Juss er et skrivefag mye mer enn et lesefag. Men det er mye pensum man må lese. En av de tingene jeg liker veldig godt med å studere juss (jeg har også studert ingeniørfag ved NTNU først, men bare ett år) er at du bruker originalkildene veldig mye (eller igjen, bør bruke). Det er mye mer givende å jobbe med rettskildene selv, lese og analysere lovtekster og kanskje spesielt dommer, enn å lese en eller annen forfatters meninger. Men du trenger selvfølgelig begge deler, i varierende grad i forskjellige fag og med mer vekt på originalkilder senere i studiet. 

 

9: Jeg kan anbefale å bla litt i Knophs oversikt over norges rett (https://www.google.no/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj-v4Gov4bLAhXoKJoKHeEFCrQQFggcMAA&url=https%3A%2F%2Funiversitetsforlaget.no%2Fnettbutikk%2Fknophs-oversikt-over-norges-rett-uf.html&usg=AFQjCNGS_YMqEtMSNwM9rqbZFu5q2EYtzg&sig2=xt0LSyD0zLTGRhVhlX-XrA) og Johs Andenæs' innføring i rettsstudiet (http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=129354) i første omgang. Om du vil se på en faktisk pensumbok kan jeg anbefale Hagstrøm og Stenviks erstatningsrett (https://universitetsforlaget.no/nettbutikk/erstatningsrett-uf.html), eventuelt Hagstrøms kjøpsrett (ved Herman Bruserud, https://www.universitetsforlaget.no/nettbutikk/kjopsrett-uf.html). Men titt på Knophs og Andenæs før du blar i ordinære pensumbøker. Jeg ville holdt meg langt unna Eckhoff før du overhodet har begynt på jussen, den er temmelig tung i både språk og innhold, og kan nok virke litt demotiverende. Den er mye mer tilgjengelig når man har jobbet litt med jussen allerede. 

 

Jeg anbefaler ellers som Star Fox foreslår å titte litt på UiT. Jeg er selv fra Nordnorge og ville vekk da jeg studert, men jeg har veldig godt inntrykk av jurfak der.

Endret av Herr Brun
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Og bare sånn fyi, jeg har ikke selv erfaring fra studiet, men går siste året på vgs og vurderer det selv. Faren min er jurist og retter masteroppgaver og eksamener, så han har fortalt meg litt. I tillegg har jeg rettslære på skolen og har hørt på foredrag med informasjon om nettopp disse tingene av folk som er studenter den dag idag.

Så hvorfor i all verden driver du og kommenterer i en slik tråd da? Du skriver en hel masse feil, og spekulerer villt.

 

I Oslo er alle eksamenene samlet på slutten av året, mens i Bergen er det en eksamen etter hvert emne. 

Begge plassene er det kollokviegrupper. Tror disse er obligatoriske til å begynne med, men etterhvert blir det mer valgfritt. De fleste velger å fortsette. Her skriver en mønsteroppgaver og får og gir tilbakemeldinger på disse.

 

Det er lettere å få kontakt med folk på tvers av studiene i Bergen, i og med at miljøet i Oslo er veldig stort. Likevel handler jo egentlig alt om eget intiativ i studentforeninger osv, sikkert på samme måte som NTNU.

 

Hvor du velger å studere har i utgangspunktet ingenting å si for jobbmulighetene, men du får deg lettere jobb gjennom kontakter, noe som er lettere å skaffe seg i Oslo. 

 

Omtrent 40-50% av studentene vil være mellom 18-21 år pga primærkvoten, men også mange som er langt eldre. De som kommer inn på jus er vel gjerne de som har jobbet hardt på skolen og som ikke er utpregete russebussentusiaster.

 

Når det kommer til den store røde boken, så er det vel for det meste lovdata.no som blir brukt. Mesteparten av studiet handler jo faktisk om tolkningen av lovene, noe lettere å forstå enn annet. Litteraturlister finner du vel på universitetet sine hjemmesider?

1: Som nevnt i innlegget over, eksamenene er ikke samlet på slutten av året. De har ikke vært det på fem år.

2: Kollokviegrupper er ikke obligatoriske i Oslo. Praktisk talt ingenting er. Ikke uttal deg om ting du ikke vet noe om.

3: At det er lettere å skaffe seg kontakter i Oslo forutsetter at det er her man ønsker å jobbe.

4: Du har ikke studert juss, men velger å kommentere hva studiet "handler om" og hvordan man arbeider? SKjerp deg.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Og bare sånn fyi, jeg har ikke selv erfaring fra studiet, men går siste året på vgs og vurderer det selv. Faren min er jurist og retter masteroppgaver og eksamener, så han har fortalt meg litt. I tillegg har jeg rettslære på skolen og har hørt på foredrag med informasjon om nettopp disse tingene av folk som er studenter den dag idag.

Så hvorfor i all verden driver du og kommenterer i en slik tråd da? Du skriver en hel masse feil, og spekulerer villt.

 

I Oslo er alle eksamenene samlet på slutten av året, mens i Bergen er det en eksamen etter hvert emne. 

Begge plassene er det kollokviegrupper. Tror disse er obligatoriske til å begynne med, men etterhvert blir det mer valgfritt. De fleste velger å fortsette. Her skriver en mønsteroppgaver og får og gir tilbakemeldinger på disse.

 

Det er lettere å få kontakt med folk på tvers av studiene i Bergen, i og med at miljøet i Oslo er veldig stort. Likevel handler jo egentlig alt om eget intiativ i studentforeninger osv, sikkert på samme måte som NTNU.

 

Hvor du velger å studere har i utgangspunktet ingenting å si for jobbmulighetene, men du får deg lettere jobb gjennom kontakter, noe som er lettere å skaffe seg i Oslo. 

 

Omtrent 40-50% av studentene vil være mellom 18-21 år pga primærkvoten, men også mange som er langt eldre. De som kommer inn på jus er vel gjerne de som har jobbet hardt på skolen og som ikke er utpregete russebussentusiaster.

 

Når det kommer til den store røde boken, så er det vel for det meste lovdata.no som blir brukt. Mesteparten av studiet handler jo faktisk om tolkningen av lovene, noe lettere å forstå enn annet. Litteraturlister finner du vel på universitetet sine hjemmesider?

1: Som nevnt i innlegget over, eksamenene er ikke samlet på slutten av året. De har ikke vært det på fem år.

2: Kollokviegrupper er ikke obligatoriske i Oslo. Praktisk talt ingenting er. Ikke uttal deg om ting du ikke vet noe om.

3: At det er lettere å skaffe seg kontakter i Oslo forutsetter at det er her man ønsker å jobbe.

4: Du har ikke studert juss, men velger å kommentere hva studiet "handler om" og hvordan man arbeider? SKjerp deg.

 

1: Det jeg har blitt fortalt er at det ikke er eksamen etter hvert emne, men at alt er samlet på slutten av året. Dette er noe av det som blir lagt fram som en hovedforskjell. Eksamensordningen på UiT og UiB er lik, mens UiO er annerledes. 

2. Nei, jeg sa at det ikke var obligatorisk, men at det blir opprettet kollokviegrupper og mange velger å utnytte dette. Hun jeg snakket med sa at til  begynne med måtte de samles, men etter kort tid ble dette valgfritt. 

3: Naturligvis. Jeg sa at muligheten for kontakter og dermed jobbmuligheter var større i Oslo. Beklager at du tolket det feil?

4: Ingen andre hadde svart, og derfor skrev jeg det jeg har hørt. I tillegg påpekte jeg dette og sa hvor jeg hadde informasjon fra, for at ingen skal stole blindt på det jeg sier. 

 

Den informasjonen jeg kom med er ikke ting jeg har funnet på, men ettersom halve familie min er jurister og jeg selv har satt meg godt inn i ting valgte jeg å svare likevel. Må virkelig beklage om du ikke likte formuleringene mine, og at du tok deg såpas nær av dette. Det meste av det du fant som er "feil" er bare dårlig presisering fra min side. Jeg vet veldig mye om studie i Bergen, ettersom søsteren min gikk ut derfra for et par år siden og jeg har snakket med flest derfra. Angående Oslo fortalte jeg det jeg hadde hørt, og mye av det er bekreftet av andre som har skrevet her. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er mulig halvparten av familien din er jurister, men du tar altså feil på en rekke punkter. La folk som faktisk kan dette svare, heller enn å gi misinformasjon. Jeg driter i hva du har blitt fortalt, det stemmer ikke at eksamen i Oslo samles på slutten av året. Det er et objektivt faktum som du finner ut av ved hjelp av en liten håndfull tasttetrykk.

Lenke til kommentar

Takk for gode svar, folkens :)  

 

@Herr Brun, hvordan opplevde du å gå fra Gløs til jusstudiet? Stor forskjell i vanskelighetsgrad og tidsbruk?

Jussen er krevende på andre måter enn ingeniørstudiene var, og jeg har nok mer talent for førstnevnte. Jeg kjedet meg på gløs og fant ingen glede i studiene, mens jeg synes juss har vært utrolig morsomt fra første stund. Det gjør at jeg jobber mye mere nå enn jeg gjorde på NTNU, men jeg endte jo opp med å droppe ut fra en rekke fag på NTNU og har middels resultater i de jeg tok. På jussen har jeg vesentlig bedre resultater. Så det er få muligheter for generalisering basert på mine opplevelser.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...