Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Utkastelse borettslag - namsmannen?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Det har seg slik at styret i borettslaget jeg bor i har sendt utkastelse på en her som ikke opptrer normalt i form av at personen ruser seg, bråker til 05.00 på morgenen og en god del andre ting. Listen er alt for lang, men i hovedsak er helsen og livskvaliteten til beboerne i borettslaget nedsatt på grunn av leieboer.

 

Det er sendt utkastelse innen første januar, men er sterk redd for at det ikke blir overholdt. Det har vært bråkete nyttårsaftener der med ungdommer under lovlig alder som drikker seg totalt i stykker og ruser seg.

 

Hvordan er det med namsmannen og når kan denne instansen bli koblet inn? Tenker det hadde vært et fortrinn å være i forkjøpet. Kan namsmannen komme første januar og kaste beboeren ut? Hvordan går jeg fram? Leiligheten skal tvangsselges og er under en prosess som skal lede fram mot dette hos advokat. Er det noen mulighet for å kreve erstatning for den uholdbare oppførselen og de stadige svært alvorlige hendelsene?

Er deltaker i styret.

 

Anonymous poster hash: a0f0a...006

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-Pqy3rC

Dersom misligholdet ikke opphører etter at det er gitt advarsel, kan styret beslutte å gi et salgspålegg

 

Salgspålegget må være skriftlig og sendes rekommandert.

 

I salgspålegget må det stå at dersom pålegget ikke etterfølges frivillig innen seks måneder (eventuelt mer) etter at pålegget er mottatt, kan seksjonen begjæres solgt gjennom namsmyndighetene.

 

Både når det gjelder salgspålegg og fravikelse, bør styret rådføre seg med en advokat med kompetanse på området før prosessen igangsettes.

Endret av Slettet-Pqy3rC
Lenke til kommentar

Det er jo ingen andre enn namsmannen som kan kaste ut eller beramme noen utkastelse, og da må det vel finnes et rettslig grunnlag for en slik utkastelse.

 

Slik som saken er beskrevet over så ser det jo ikke ut som at det finnes noe rettslig grunnlag for noen utkastelse, og man kan da heller ikke påregne noen hjelp fra namsmannen.

 

Det kan vel se ut som om at styret så langt ikke har gjennomført noen formelt riktig saksoppfølging og at man bør følge tiltmanns råd over slik at man kan få startet opp en formelt riktig prosess..

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Rent praktisk kan det lønne seg å holde øye med leietakeren på nyttårsaften og ut til morgenkvisten når det roer seg. Er det tegn til at mindreårige ruser seg der bør dere ringe politiet umiddelbart. Desto tidligere på kvelden det oppdages jo lettere er det å få en patrulje dit. Dessuten er det en viss fare for raseringsfest og uvettig bruk av fyrverkeri i forbindelse med utkasting. Definitivt kjipt om nabolaget må dele på å vokte leiligheten, men jeg tror det er såpass stor risiko for hendelser at det er veldig lurt å være på vakt. Med en slags vaktordning dere naboer i mellom så vil belastningen bli liten på hver av dere samtidig som dere kan føle dere trygg på at noen følger med.

 

Jeg aner dessverre ikke noe om når namsmannen kan kobles inn eller hvor lang tid utkastelsesprosessen tar.

Lenke til kommentar

For å begjære fravikelse må det foreligge et tvangsgrunnlag, som oftest er dette pga misligholdt husleie og da er husleiekontrakten tvangsgrunnlaget (forutsatt denne inneholder vedtakelse om fravikelse).

 

Du sier det er en tvangssalgsprosess i gang, slik at da skal dette til tingretten. Denne vil i så fall avsi kjennelse om tvangssalg og denne prosessen påbegynnes. Dersom saksøkte ikke bistår medhjelper med tvangssalget kan det begjæres fravikelse. Som oftest fordrer dette enda en kjennelse fra tingretten om akkurat dette. Kjennelsen tas da med til namsmannen som vil beramme og gjennomføre fravikelse.

En tvangssalgs prosess kan ta endel tid.

 

Dersom forholdene er tilstede kan det begjæres midlertidig forføyning. Dersom tingretten finner vilkårene for dette oppfyllt avsies det kjennelse som tas med til namsmannen for gjennomføring.

Lenke til kommentar

Spørsmålet her er først og fremst: Hvem er det dere ønsker å kaste ut? Du skriver "leietaker" og "beboer", og dette er for uspesifisert. Du må presisere: Er det andelseieren selv, eller en bruker? 

 

En andelseier kan ikke kastes ut uten at det er gitt et lovlig salgspålegg, se tvangsfullbyrdelsesloven § 5-23 og henvisningen til § 5-22. En leietaker/annen bruker kan kastes ut uten salgspålegg (naturlig nok), se tvangsfullbyrdelsesloven § 5-9. 

 

Når vilkårene i §§ 5-9 (leietaker) eller 5-23 (andelseier) er oppfylt kan borettslaget kreve at namsmyndighetene forestår utkastelse. Denne prosessen tar vanligvis halvannen måned, pga. uttalelsesfrister mv. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...