Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Garasje-bjelkelag


Anbefalte innlegg

Skal bygge en garasje på B 6m x L 8,3m, ønsker å bruke loftet til hobbyrom og det skal være en dobbelport på 4,5-5m. Det eg lurer på er dimensjonen på bjelkelaget. 6 m bredde. I bjelker høres ut som et alternativ men hvilken dimensjon må de være? Ønsker ikke noen søyle innvendig i garasjen. Noen gode tips?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Søk på bjelkelagstabell. Der kan du slå opp på bjelkedimensjoner og maks avstand mellom understøttende bjelker "sviller" avhengig av hvor stor statisk last det skal tåle og trekvalitet. Med 6 meter bredde og vanlig garasjelengde antar jeg du trenger noen relativt solide sviller under bjelkelaget om du skal unngå støttesøyler. Legg merke til at det er snakk om statisk last. Skal du ha tungt roterende/vibrerende maskineri i hobbyrommet så kan det være nødvendig å gange den statiske lasten med en faktor som tar hensyn til det.

 

Det designhensynet som er dimensjonerende for disse tabellene er hvor mye svikt som føles akseptabelt, ikke hvor mye taket faktisk tåler. Å gå på gulv med vesentlig mer svikt enn dette føles utrygt og ekkelt men er ikke nødvendigvis utrygt. Det er bedre å overdimensjonere enn å underdimensjonere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Søk på bjelkelagstabell.

 

Synes det er betenklelig at du oppfordrer til ulovligheter, ved slike svar. Det er spessielt ved fare for skade på mennesker, at dette er alvorlig. Et invalid menneske, etter sammenbrudd av konstruksjonen, er krise. Og det kan i værste fall, bli dyrt for TS.

 

Hvis dette blir oppdaget og er pålagt riving ganske vanlig og en bot. Oppstår skade (sammenbrudd), så kommer i beste fall "avkorting" av forsikring og i værste fall ingen forsikring! Med tanke på erstattninger på opp til 10 - 13 mil. kr. og ingen forsikring, er ingen spøk. Samme gjelder bl.a. balkonger, der folk kan gå under.

 

Det er kun godkjente firmaer, som har lov til å dimensjonere! Bruk av Bjelkelagstabellene er ikke beregnet for vanlige folk. Min.kompetanse, er Tømrermester, eller Murmester papirer og som har et firma.

 

En ting er lovlig bruk, men oftest så forstår ikke vanlige folk å bruke tabellene heller, da de ikke forstår tabellene, eller forutsettningene i betingelsene for å bruke dem. Eks. ved div. forhold må en gange tallene med en x-faktor. Det kan være  1,2, 1,6 og mer. (Bruk av tabellene, er ikke lovlig ved forhold som du nevner, eks. bl.a. fra vibererienger fra maskiner!) Er det ikke fare for skade og erstattning (samt brudd på lovverket), kan alle bruke dem som de vil. Men, dette er ganske begrenset. 

 

Endret av Friluftskar
Lenke til kommentar

TS. Anbefaler deg å kontakte et entreprenør firma/byggmester, så ordner de både kvalifisert dimensjonering og oppsetting. 

 

Selv om PBL er endret en del de siste årene og mye er untatt søknads- /meldings plikt, er det likevel ikke "fritt frem", for hvem som dimensjonerer og utfører oppsettingen.

Endret av Friluftskar
Lenke til kommentar

Det er kun godkjente firmaer, som har lov til å dimensjonere! Bruk av Bjelkelagstabellene er ikke beregnet for vanlige folk. Min.kompetanse, er Tømrermester, eller Murmester papirer og som har et firma.

Da får du dokumentere påstanden din. Slik jeg leser PBL §20-4, så er garasjer (under en viss størrelse, 70m2, og uten beboelsesrom, ihht SAK10 §3-1b) blant de tingene som er unntatt fra kravet i PBL §20-3 om "ansvarlig prosjekterende". Om du mener det fortsatt må være en "ansvarlig dimensjonerende", også der det ikke er krav til "ansvarlig prosjekterende" og "ansvarlig utførende" så får du vise til hvor i lovverket det står...

 

Bruk av bjelkelagstabeller o.l. fra Byggforsk må (etter min mening) regnes som en såkalt "pre-akseptert løsning/ytelse", da naturligvis forutsett at man bruker dem slik de er ment å brukes, altså at man faktisk forstår innholdet i dem, og utfører eventuelle utregninger, (evt. bruk av "korreksjonsfaktorer) i den grad det behøves, på korrekt måte. Er man uaktsom nok (grovt) her, så kan man nok i teorien få avkortet forsikring.

 

On topic: 6 m er for langt spenn for heltrebjelker, selv med 73x223 (3"x9") c/c 300mm. (maks 5,75m ved C30 trevirke, og "minimum stivhet" på bjelkelaget, etter det (sikkert utdaterte) Byggforskbladet 522.351 jeg sitter med.) Forslaget om 2"x7" eller 2"x8" lenger opp her blir med andre ord alt for svakt.

 

Ta med deg tegningene til nærmeste byggevarebutikk, så sender de dem videre til I-bjelke eller limtreprodusent, så får du høyst sannsynlig en kostnadsfri beregning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...