Gå til innhold

Import/Eksport av fornybar energi i Norge?


PHCTF

Anbefalte innlegg

Har sett en del folk påstå at Norge lager 99% av energien vi trenger av fornybar energi gjennom vannkraftverk, vindmøller og varmekraft. Hvor godt stemmer egentlig dette? Er det ikke slik at vi importerer energi fra rundt om kring i Europa som kommer fra kull- og atomkraftverk for en lavere pris, og selger vår fornybar energi til en høyere pris ute i Europa?

 

Kan vi egentlig kalle oss et av de mest miljøvennlige landene i verden, sett bort fra olje- og gasseksporten vår, når vi direkte støtter opp disse miljøfarlige kraftverkene? Finnes det noen tall på hvor mye skitten energi vi importerer?

 

Hadde det ikke vært mye bedre om vi betalte et par øre mer for ren energi og solgt kun den energien vi har til overs? Ville ikke det bidratt til å tvinge andre land til å trykke på for å produsere renere energi selv, fremfor å ta en snarvei ved å si at "x prosent av landet vårt bruker fornybar energi" for å være tilsynelatende noe miljøvennlig?

 

Dette er forresten ikke en tråd for hvorvidt vannkraftverk er skadelig for miljøet.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Akkurat det med hvem som bruker vannkraften og hvem som bruker kullkraften er mest bokføring, og det passer kreative økonomer bedre enn meg så den delen av debatten har jeg ikke så mye å bidra med.

 

Jeg ser både fordeler og ulemper med et felles kraftnett slik som vi (delvis) har med det kontinentale Europa. Totalt sett tror jeg det er mer positiv enn negativt.

 

Fordeler:

  • Varmekraftverk (kull/gass/olje/kjernekraft) er mye mindre regulerbare enn vannkraft. Det er derfor en fordel om de hele tiden kan produsere på en gjennomsnittsverdi og så kan vår vannkraft fylle inn der det trengs og stoppes når det ikke trengs.
  • Vind- og solenergi er ikke forutsigbare nok, og da er den raskt regulerbare vannkraften en perfekt partner. Siden vi i tillegg har en god del kraftverk som også kan pumpe vann opp igjen i magasinene kan de lagre energi hvis vind og sol produserer mer enn det som er nødvendig. Vannkraftverkene våre kan altså gjøre det enklere å få bygget ut annen fornybar energi.
  • I perioder med svært stor fyllningsgrad i magasinene kan vi utnytte all energien i stedet for å la vann renne utenom turbinen.
  • Felles kraftnett gir oss en ekstra trygghet for perioder med lite vann i magasinene.

Ulemper:

  • Felles kraftmarked kan drive ned prisene og dermed øke forbruket.
  • Transport av elektrisk kraft over lange avstander gir en del overføringstap.
  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Norge er et merkelig land, vi kaller oss 99% fornybar siden vi "produserer fornybar energi som tilsvarer 99% av vårt forbruk" selv om vi som du sier importerer skitten strøm i perioder av døgnet og eksporterer ren strøm andre tider i døgnet. 

Det som av en eller annen grunn ikke skal tas med i regnskapet er energien vi eksporterer i flytende form, olje... for det er bare energi det også.... hadde man regnet med det hadde norge vært en av verdens største CO2 produsenter pr størrelsesenhet. 

 

"we just sell the stuff, we dont burn it"..... 

Endret av Henrik2k
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Norge er eit "grønt batteri" og 100% fornybar. Vi klare å produsere all den elektrisiteten vi treng. Problemet er å lagre den energien vi brukar slik at vi kan bruke den når det trengs mest. Vasskraft er som eit lite batteri, men den er avhengig av vassmengd for å kunne produsere energi. For å kunne tilfredsstille energiforbruket når den er på det høgaste må ein importere frå utlandet.

 

Om vasskraft er skadelig for miljøet kan diskuterast. Teknologien er CO2-fritt, men kreve eit stort inngrep i naturen som kan påverke natur og dyreliv.

Endret av VikingenHeimdall
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...