Gå til innhold

Sølv og antibiotikaresistens


Anbefalte innlegg

Det er en del oppmerksomhet rundt bruk av sølv(ioner) i treningstøy for å unngå svettelukt nå. Kritikken går på mulighet for å utvikle resistens. Som vanlig er imidlertid vitenskapen bak dårlig formidlet. Er det kun resistens mot sølv det er snakk om her, eller er det en mulighet for at bruk av sølv også er med å øke resistens mot vanlige antibiotika? Hvis det er det siste, hva er i såfall mekanismen?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg reagerte på det samme da jeg leste det. Jeg har tidligere hørt at bakteriene da utvikler resistens mot sølvet, men i artikkelen sto det "antibiotikaresistens".

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Medical_uses_of_silver#Mechanism_of_action:

The effectiveness of silver compounds as an antiseptic is based on the ability of the biologically active silver ion (Ag+) to irreversibly damage key enzyme systems in the cell membranes of pathogens

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Oligodynamic_effect:

 

 

Data from silver suggest that these ions denature enzymes of the target cell or organism by binding to reactive groups, resulting in their precipitation and inactivation.[2] Silver inactivates enzymes by reacting with the thiol groups to form silver sulfides. Silver also reacts with the amino-, carboxyl-, phosphate-, and imidazole-groups and diminish the activities of lactate dehydrogenase and glutathione peroxidase.

 

Jeg kan ikke nok kjemi til å forstå det, men det kan kanskje du. :p

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3522115/

 

 

Analyses of the data indicate that agricultural and aquacultural practices represent major sources of soil and water contamination with moderately to highly toxic metals such as mercury (Hg), cadmium (Cd), copper (Cu), and zinc (Zn). If those metals reach the environment and accumulate to critical concentrations they can trigger co-selection of antibiotic resistance.

 

http://www.columbia.edu/itc/hs/medical/pathophys/id/2009/antibresiNotes.pdf:

 

 

Co-selection is the selection of multiple antibiotic resistance genes when one of these
genes is selected.

 

Så det ser ut som om sølv kan gi antibiotikaresistens, selv om jeg ikke skjønner (eller leste) alt som står.

Lenke til kommentar

Vel, jeg forstår det slik at alt i alt så er sølv ganske bra medisinsk sett. Forstår ikke så mye av kjemien jeg heller annet enn at sølv reagerer med ting i organismer så de dør eller blir inaktive (?).

 

Spennende greier egentlig, men litt for avansert for at jeg gidder å sette meg inn i det annet enn overfladisk :)

Lenke til kommentar

Hovedproblemet med såkalt nanosølv i tekstiler er såvidt jeg har forstått at ved hver vask skylles en del av det ut i avløpsvannet. Nanosølvpartiklene er for små til å fanges opp av kloakkrensingen, så nanosølvet skylles ut i elver og havet. Der dreper partiklene naturlige encellede planktonorganismer, som jo er basisen som alle høyerestående organismer i næringspyramiden er avhengige av.

Lenke til kommentar

Hvem i all huleste verden har fått den geniale ideèn om å slenge sølv i klær da? Greit nok at vi var fæle før og ting henger igjen, men å klare å fortsette med å ødelegge "maten" vår med en "ny oppfinnelse" som bare forhindrer bittelitt svettelukt er galskap. Tenk at det er viktigere å ha litt mindre svettelukt enn at havet skal overleve :rofl:

 

Kanskje jeg tar i litt, men poenget om at det er idiotisk står like sterkt uansett :)

Lenke til kommentar

Fant denne så det er kanskje motsatt :hmm:Fant også denne.

 

Sølv er ikke giftig sånn sett så resistens mot sølv høres rart ut. Men men, bortsett fra det så vet jeg ingenting annet om det du spør om :)

 

Elemental sølv er ikke giftig, ikke er gull osv det heller, derimot i ione form eller i salt(som er en ione binning) kan det være det.

 

Feks elemental kommer er ganske ufarlig, men div kobber salter er meget farlige. 

 

Og mens bly er giftig, er det vanskelig for kroppen å ta opp bly, derimot bly i andre former, feks blyoksid tas letter opp i kroppen og derfor mye giftigere. 

 

Et annet eksemep er er kvikksølv som er ganske nasty selv i ren from, men Dimethylmercury er noe av de giftigste som finnes, noen få sekunder av en dråpe på huden vil være dødelig. 

 

Så de fleste metaller er ofte langt mer skadelige i ikke rene former. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...