Gå til innhold

Hjelp til kobling av joystick+thrusterar


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Treng litt hjelp til korleis eg skal koble ein joystick saman med 2 thrusterar. Joysticken 'aktiverar' opptil 2 'plater' om gangen. Så retningar den fungerar i er fram/bak, høgre/venstre og alle diagonale retningar, totalt 8 retningar. Skal bruke den til å styre 2 thrusterar, høgre og venstre side. 

 

post-179845-0-70196800-1438350307_thumb.png

 

Bildet viser retninga til joysticken samt ønska setting på thrusterane (+ er positiv polaritet, - er negativ polaritet, 0 er av). 

 

Korleis kan eg koble dette? Sei ifra om her er litt mangelfull informasjon :)

 

Edit: Er snakk om eit 12V bilbatteri til 12V thrusterar. Ca. 20m ledning fra batteri til thruster under vatn, så blir vel en del spenningstap.

Endret av Skrapelodd
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mangelfull informasjon er vel å underdrive ganske heftig?

 

Du gir null informasjon om hverken joysticken eller thruster. Og hvilke plater prater du om?

Joysticken det er snakk om er http://www.dx.com/p/repair-parts-replacement-4-ways-red-ball-arcade-joystick-with-4-switch-37485#.VbwlDXjVsjI

Vippar du joysticken fram, trykker den inn ei 'plate' på motsatt side (bak) som sluttar ein krets. Her ønsker eg at begge thrusterar går i "positiv retning". Vippar du joysticken diagonalt fram mot høgre trykker den fortsatt inn bakre plate, i tillegg til venstre plate. Her ønsker eg at venstre thruster går i positiv retning og at høgre thruster er av (fartøyet beveger seg då framover mot høgre). 

Er sikkert litt forvirrande å sei at joysticken trykker inn plater, så bedre forklart trykker den inn fjærbelasta brytarar. 

 

post-179845-0-25419800-1438424843_thumb.jpg

 

Første del av bildet viser joystick frå sida (blå firkantar er brytarar), andre del viser joystick ovenfra i utgangsposisjon, tredje del er joystick vippa fram (bakre brytar pressa inn), fjerde del er joystick vippa fram mot høgre (bakre + venstre brytar pressa inn). Her må begge thrusterar gå i positiv retning når berre bakre brytar pressa inn, men om eg i tillegg pressar inn venstre brytar må spenninga i høgre thruster "nullast ut" sånn at kun venstre thruster er på. Det er dette eg treng hjelp til å løyse (for alle 8 retningar).

 

Kan forsåvidt nevne at når joystick peiker rett til høgre eller venstre skal thrusterar gå i motsatt retning av kvarandre sånn at fartøyet svingar utan å bevege seg framover eller bakover (i teorien).

 

Thrusterane eg brukar er 12V 2A lensepumper med 4A sikring.

 

Håpar det var litt bedre forklart, ser sjølv no at første innlegg var ganske vagt :p

Endret av Skrapelodd
Lenke til kommentar

Hvis det er sånn at alle kontakter er normalt åpen, og tegninga er rett + at motorne er rene DC motorer med kun tilkobling for pluss og minus, så må du fremskaffe reléer type "dpst relay" (vet dog ikke hva den norske benevnelsen er) for å kunne reversere motorene.

Og så må du ta stilling til om hva som skal skje når du aktiverer venstre/høyre, skal én motor gå fremover og den andre kuttes, eller skal motorene gå hver sin vei?

Lag gjerne en tabell med kolonner for retning (joystick), retning motor1, og retning motor2.

 

Hvor stor er motorene? Du bør ikke bruke knøttsmå relé dersom disse er i størrelseorden vindusviskermotorer.

Endret av geir__hk
Lenke til kommentar

Ut i fra tabellen i første post vil jeg si at en ren reléstyring på dette vil fort bli komplisert. Kan derfor være fornuftig å skaffe f.eks. en arduino nano. Koster slikk og ingenting fra ebay, aliexpress osv. Disse kan du drive direkte fra 12v.

 

Som geir__hk sier må du ha dpst releer, heter vel to-polt relé på norsk. Trenger 2 stk. for hver motor.

Lenke til kommentar

post-179845-0-69887700-1438516233_thumb.png

 

Bilde som viser retning på joystick og motorar. Som du seier geir_hk er alle kontakter normalt åpen, og det er DC motorar med kun pluss og minus tilkobling.

 

Har ein Arduino Uno liggande, men er ganske ny på det feltet, så den er lite brukt så langt. Reknar med det er mulig å hente hjelp/inspirasjon frå kodar som allerede ligg på nett. 

Vil det ikkje vere bedre å ha ei strømkilde til Arduino og ei til motorar? Arduino går vel på 5V?

 

Korleis blir eit oppsett med bruk av DPST relé? Ser vel for meg no at det er enklast å kombinere relé og Arduino, men eg er open for å bli overbevist av andre metodar.

Tips til gode nettsider for kjøp av DPST relé? Sett litt rundt, finn kun andre typar relé. Fordel med norsk nettside mtp. leveringstid. 

 

Har tenkt på om det kanskje hadde fungert med "logic gates" og?

Lenke til kommentar

toreae: Det har eg jo faktisk ikkje tenkt på, er jo vesentlig lettare. Såg nærmare på det no, og eg får ikkje til akkurat det oppsettet eg hadde sett for meg. Planen var at når eg vippar joysticken ned mot venstre går høgre thruster i revers, og venstre thruster i revers når eg vippar ned mot høgre. No blir det til at høgre thruster går i revers når eg vippar ned mot høgre, og ventre thruster i revers når eg vippar ned mot venstre. Virkelig ingen krise, så for all del godt mulig eg bør gjere det på den måten. 

 

 

Når det gjeld bruk av logiske portar, ser dette ut som eit oppsett som vil fungere?

post-179845-0-21396800-1438534051_thumb.png

 

V+ er venstre thruster framover, V- venstre thruster i revers, og H blir høgre thruster. 

Opp, ned, venstre, høgre er retninga til joysticken.

 

V+=(Opp)+(Opp*Høgre)+(Høgre)

V-=(Ned*Høgre)+(Ned)+(Venstre)

H+=(Opp)+(Venstre)+(Opp*Venstre)

H-=(Høgre)+(Ned)+(Venstre*Ned)

Lenke til kommentar

Kan eg spør kva H.rele er her?

 

Lurer óg på kvifor eg i det heile tatt bør bruke relé? Hadde det ikkje fungert på samme måte om bryter framme til venstre gikk på positiv pol til høgre motor, framme til høgre på positiv pol til venstre motor, venstre bak på negativ pol venstre motor og høgre bak på negativ pol høgre motor?

 

Edit: Berre gløm det det, ser jo det at det ikkje er mulig å gjer det på den måten... 

Endret av Skrapelodd
Lenke til kommentar

Skjønner! 

Editen var til mitt eige forslag, ja, skjønte at det berre vart tull.

 

Men sånn som eg har forstått det  hjelpereléet vere 'aktivt' for at strøm skal gå til relé 3 og 4? Så om kun bryter venstre eller høgre bak er lukka vil jo ingen strøm gå til relé 3 eller 4?

Og stemmer det at det er snakk om 4 SPST relé og DPST til hjelperelé?

Lenke til kommentar

Er ikke så lett å lage gode tegninger i paint...

Når hjelperelet ikke er aktivert, så vil bryter "Venstre bak" aktivere rele 4. Bryter "Høyre bak" vil aktivere rele 3.

Om hjelperelet er aktivert blir det omvendt. Bryter "Venstre bak" aktivere rele 3. Bryter "Høyre bak" vil aktivere rele 4.

 

Det er vekslekontakter jeg har prøvd å tegne. Normalt ligger begge motorer med minus på begge sider, ingen bevegelse. Men om du f.eks. bruker bryter "Høyre fram" vil hjelperele og Rele 1 aktiveres. Siden ingen av bryterne "Venstre bak" eller "Høyre bak" har det ingen aktiveres ikke Rele 3 eller Rele 4. Rele 1 derimot aktivers og gir pluss på venstre side av venstre motor. (Båt?) kjører fram og svinger til venstre.

Lenke til kommentar

Då skjønner eg, takk!

Det er snakk om 5 vekslekontaktar her då. Har du noko du kan anbefale at eg går til innkjøp av her? Er ikkje så veldig erfaren med dette, så ønsker å vere sikker på at eg får kjøpt noko som fungerar.

 

Edit: Som nevnt er det snakk om 12V 2A thrusterar.

Endret av Skrapelodd
Lenke til kommentar

Det er kun hjelpereleet som har 2 vekslekontakter! Rele 1-4 har kun 1 vekslekontakt. Biltema har 12V releer med vekslekontakter som brukes til ekstralys etc.

 

Hjelpereleet trenger ikke være 1 rele. 2 biltema-releer vil gjøre samme jobb.

 

Før du går til innkjøp, sjekk at det virker slik du har tenkt. Husk også at joysticken skal snus 45grader.

 

 

Edit: Leste det du skrev over. Det er tillsammens 6 veksle-kontakter. 2 + 1 + 1 + 1 +1.

Endret av toreae
Lenke til kommentar

Treng svar på eit spørsmål til når det gjeld dette prosjektet, så tar det berre i samme tråd. 

 

Prøvar å komme unna med ting så billig som mulig her. Treng 100m kabel (20m*3 thrusterar, 20m til lys, 20m til kamera) og ser for meg at eg går for høgtalerkablar. 

Billegaste hadde vert denne http://www.ebay.co.uk/itm/100m-Speaker-Cable-2-X-1-5-Mm-Hifi-Audio-BoxingCable-2x1-5-Cable-to-Coil-/151449534511 1.5mm^2 CCA. Ville det eventuelt vert bedre med 0.75mm^2 OFC?  http://www.ebay.co.uk/itm/100-m-Speaker-cable-white-2-x-0-75-mm-100-OFC-Copper-/151674327610?hash=item23507e923a

 

Har jo skjønt at OFC er betydleg bedre enn CCA, men har ingen erfaring med dette så er usikker på kor mykje dette vil bety for meg?

Tar sjølvsagt imot andre anbefalingar om det er noko som ville vert bedre og billegare.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...