Gå til innhold

Ødelegger energibar under trening for fettforbrenningen?


Anbefalte innlegg

Jeg er på diett om dagen med nokså lite karbohydrater, ligger på 70-80 karbo om dagen. Ønsker å fettforbrenne mest mulig. 

Idag på aerobicen hadde jeg 0 energi litt ut i timen. Løp ut og tok en bit av energisjokolade. Spørsmålet er om det ødelegger mer for fettforbrenningen enn det gir meg energi? Hva er mest lønnsomt, å spise den og få litt mer energi, eller å droppe den, men orke mindre men fettforbrenne mer? 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det blir ikke slik, om du går ned i vekt eller ikke har ikke med karbs eller ikke å gjøre, men det totale kcal-inntaket VS forbruket. 

 

Om du spiste den på trening eller etter eller før, vil ikke påvirke annet en energinivået på treningen. 

Fettreduksjonsmessig har det ingenting å si når du spiste hva. 

 

Og for å sette det litt på spissen, så hadde du gått like mye ned i vekt om du spiste 300g karbs, så lenge det totale kcal er de samme pr dag. 

Lenke til kommentar

Nei, det blir ingen forskjell. 

Det er faktisk motsatt, for trening på tom mage ol vises på papiret at man trener slappere eller kortere og effekten faktisk blir en bakdel. 

 

Forbrenner man mer på treningen, blir det mindre utover dagen og motsatt, det er det totale kcal som teller. 

 

Jeg har ikke en gang rørt en mølle, jogga, cardio på mide deffer, tar fortsatt 1uke pr kg.

Bedre kondis ja, men ikke resultater i fett%. 

 

Det viktigste er å ha inn styrketrening, så muskelmassen får signaler om at den er nyttig. 

Hvis ikke så mister man nesten 50/50 fett/muskelmasse. 

 

På kcal-underskudd vil kroppen egentlig kvitte seg med muskelmasse for å tilpasse seg underskuddet. 

Det er noe av det man vil forhindre med styrketreningen og noe høyere proteininntak. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Poenget med lavkarbo er at man blir mer mett og får i seg mindre kalorier fordi man spiser mindre og man unngår mye dårlig mat som inneholder mye sukker. Dersom du skal raskt ned i vekt samtidig som du bygger muskler er vel lavkarbo kosthold med mindre en 20gr karbohydrater det lureste om du ønsker å gå ned i vekt eller for slankere midje. Sørger du for å holde deg under 20gr karbohydrater vil du oppnå ketoseforbrenning som forbrenner fettet i kroppen spesielt rundt magen din samtidig som du kan bygge muskler.

Lenke til kommentar

Jeg skal ned 0,5 kilo i uka og spiser 1200 kcal om dagen. Akkurat nå er det viktigste for meg å gå ned i vekt, derfor fokuserer jeg bare på kondisjonstrening om dagen ettersom jeg forbrenner mye mindre på styrketrening. Jeg trenger også de ekstra treningskaloriene så jeg kan kose meg litt i helga, det hjelper på motivasjonen. Planen min var egentlig å gå ned 5 kilo først og så begynne å fokusere mer på styrke når vekta er nådd. Er dette dumt? Spiser om sagt 70-80 g karbo om dagen

 

EDIT: Er veldig motivert på kondisjon om dagen også fordi det kan gi meg resultater kjapt. Kommer jeg til å miste så mye muskelmasse at jeg burde droppe det altså?

Endret av fleur
Lenke til kommentar

Å trene masse kondisjonstrening på lavkarbo er tungvint.. det vil gjøre at du føler deg som du beskrev, null energi inn i treningen og generelt dårligere følelse under trening + lavere prestasjonsevne. Rett og slett fordi du tapper glykogenlageret (lagret sukker i lever og muskler) i kroppen, og det er det kroppen foretrekker å bruke som energikilde når du kommer over en viss intensitet i treningen (da går rett og slett ikke "produksjonen" av energi fra fett raskt nok til at kroppen klarer å dekke det den trenger og den går over på karbohydratene/glykogenet som er lettere tilgjengelig). Du skal ligge rimelig lavt på intensiteten for å forbrenne mer fett enn karbohydrater, type lang og rolig langkjøring. Aerobic er nok over det nivået.

Anbefaler deg å sette deg litt inn i dette og deretter ta en valg om du ønsker å fortsette med lavkarbo og mye utholdenhetstrening samtidig.. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Da har jeg nok misforstått litt, tenkte at det uansett var smart å kutte i brød/pasta/ris. Men det går vel an å spise et måltid med litt ekstra karbo før en treningsøkt f.eks.? 

Ønsket mitt er jo i det store og hele å gå ned 0,5 kilo i uka, samt forbrenne mest mulig fett. Jeg føler jeg blir mettere av mindre mat på lavkarbo, det er vanskelig å holde seg på 1200 kcal om dagen på fullkarbo og samtidig være god og mett. 

Lenke til kommentar

Poenget med lavkarbo er at man blir mer mett og får i seg mindre kalorier fordi man spiser mindre og man unngår mye dårlig mat som inneholder mye sukker. Dersom du skal raskt ned i vekt samtidig som du bygger muskler er vel lavkarbo kosthold med mindre en 20gr karbohydrater det lureste om du ønsker å gå ned i vekt eller for slankere midje. Sørger du for å holde deg under 20gr karbohydrater vil du oppnå ketoseforbrenning som forbrenner fettet i kroppen spesielt rundt magen din samtidig som du kan bygge muskler.

 

 

Riktig 

 

Feil

 

Riktig pga på lavkarbo vil man måtte spise mer fett og man vil på den måten bli mettere og automatisk spise mindre. 

Lite relevant på deff, da man vil telle kcal uansett da det er noe annet en generell livsstilsendring, men mer og lenger mett blir man. 

 

Så er det dessverre slik at på kcal-underskudd så kan man ikke bygge muskelmasse.

Muskelmasse er det mest energikrevende kroppen har og det er nederst på energiprioriteringen på et kcal-underskudd. 

 

På toppen av det hele så burde man ha 80-100g karb selv på en lavkarb så lenge man trener styrketrening.

Man kan ikke punktforbrenne med "ketose" , det sitter ekstra godt der pga det er liten blodgjennomstrømning der, så enkelt er det. 

Lite blod som fettcellene kan fraktes til forbrenning i. 

 

Jeg er enig at det er nesten umulig å være mett på 1200kcal uten å øke fettandelen i maten. 

1200kcal er den deff for en jente som er lite aktiv og veier ca 45 kg. 

 

Veier man 70 burde man ligge ca på 1600 kcal. 

Lenke til kommentar

Det hadde vært genialt om det fungerte slik.

 

Redusere fettprosenten uten styrketrening vil forbrenne mye muskelmasse, som igjen vil føre til at man bruker mindre energi og legger fortere på seg igjen.

 

Siden styrketrening må være med, så egner ikke lavkarb på under 100g karb pr dag seg.

 

Det har en fordel, man blir mettere og om man ikke teller kcal, vil man automatisk spise mindre, til forveksling hos enkelte som trur at man kan spise så mye man vil.

 

Det er ca 50/50 delt , dvs insulinresponsen.

Halvparten av oss får energi av karb , mens den andre delen går å legger seg etter et karbmåltid.

Med dette i bakhodet finner man fort ut hvilken "metode" som egner seg best for seg selv.

 

Resultatsmessig er det ingen av de som er noe bedre en den andre i ren fettprosent.

Begge har sine fordeler og usunne kilder til karb og fett finnes det i begge ender.

 

Man må telle kcal om man vil redusere fettprosenten som en "deff" innen en beregnet tid , om man ser fort gra generell nedgang uten mål og mening.

 

Mine siste deffer har vært 30, 22 og 15kg.

Disse har tatt 30,22 og 15 uker, det er da bulking og kcal-overskudd som må rettes på ca en gang i året for å holde fettlagringen i sjakk da denne øker på kcal-overskudd, noe som må til for å sikre overskudd under byggingen.

 

-500kcal i kosten og -500kcal fra trening gir -7000kcal i uka og siden fettcellene i kroppen også har vann i seg gir det 1 kg ned i uka.

 

Det er da kroppsvekten minus fettvekten x 21-28 = kcal pr dag.

 

For eks 80kg med 15% fett = 68kg fettfri ( massen som bruker energi)

68 x for eks 25 ( mellom 21 og 28) er et fint sted å starte, så sjekker man resultatene hver uke og justerer opp eller ned etter fremgangen.

Den vil variere med aktiviteten og må finnes slik for hver enkelt.

 

Siden protein er mettende, har en høy termisk effekt (tef) VS karb og fett ca 25 VS 2-5 som igjen betyr at det koster kroppen 1 kcal å prossesere 1 gram protein vil man i teorien få utnyttet 3kcal av de 4kcal 1 gram protein har.

Det vil også hjelpe kroppen med å beholde muskelmassen på kcal-underskudd ved å gi tilgang på aminosyrer.

Når dette kombineres med styrketrening så får kroppen alt den trenger for å beholde muskelmassen på "deff" / kcal-underskudd.

 

Nivået her ligger ca på 2-3g pr kg fettfrie kroppsvekt, i dette eksempelet 68x for eks 2,5 = 170g protein / 680 kcal.

 

68kg x 25 gir da en dagsdose på deff på 1700 kcal.

1700 - 680 gir 1020 kcal igjen for fett og karbo og det er her man velger andelen fett/karb man vil bruke.

Hvordan man deler det opp vil påvirke energifølesen (pga insulinresponsen man har)  og metthetsfølesen.

Resultatsmessig er de helt like.

 

En treningsuke vil da se ut som dette med -500 kcal fra treningen pr dag

 

Styrketrening (1t) (500kcal)

Cardio (1t) (500kcal)

Styrketrening (1t) (500kcal)

Cardio (1t) (500kcal)

Styrketrening (1t) (500kcal)

Cardio (1t) (500kcal)

Cardio (1t) (500kcal)

 

Med -500kcal i kosten (1700kcal her) vil man få -1kg i fettmassen pr uke, mens man beholder muskelmassen.

 

Kcal-nivået for å holde kroppsvekten uten endringer er 33kcal pr kg fettfri kroppsmasse, velig nære 21-28 , det er grunnen til at man burde teller.

 

For å øke muskelmassen vil tallet ligge på 36-44 notmalt , før man gjør personlige justeringer etter sitt eget reelle forbruk.

Lenke til kommentar

Oi, takk for svar, men dette ble litt for komplisert for meg. Jeg er jo bare en husmor som vil ned i fettprosent og vekt ;)

Sånn rent konkret, hva anbefaler dere da? Jeg rekker ikke å trene mer enn 3 ganger i uka og kan ikke spise mer enn 1200 kcal om dagen for å gå ned i vekt. (16-1700 kcal er vedlikeholdsgrensen for meg). 

Kun kondisjon, eller også 1 styrketime i uka?
Lavkarbo (80 g daglig) eller noe mer? 

Vil at det skal være minst mulig styr annet enn at jeg noterer ned kalorier jeg spiser

Lenke til kommentar

"Ned i vekt" på den måten burde i utgangspunktet bestå av en kostendring som løser problemet av seg selv uten en "slankekur"

Selv om det er mulig å "gå ned i en periode" , men da må det etterpå også endres for å holde det nivået.

Kanskje 1500 kcal.

 

 

1200 er lite, det blir vanskelig å dekke behovene med det.

Normalt er det anbefalt å bruke mer for å kunne spise mer da.

 

Men uansett så vil iallefall 2 styrketreninger i uka bidra til å beholde mer muskelmasse, det er en fordel så man er sterkere samt bruker mer energi i perioden etter "dietten" også, dvs kan spise mer før vekten øker.

Utover de dagene er det 1 time trening som gjelder, det må da være trening man ikke gjorde før "dietten" , det skal være 500 i minus, så i tillegg til før. Hva denne treningen består av velger man selv, bare gåtur, jogging osv.

Høyere puls deg gir, bedre blir det kondisjonsmessig, men vektmessig vil gåtur være like bra.

Hovedpoenget er å bruke den energien.

 

Kostmessig så burde vel halvparten av kaloriene komme fra protein som vil gi økt metthet med mer.

Resten er ikke resultatsavhengig, men energimessig.

 

Om det er lavkarb eller ikke må man finne ut selv hva man føler seg best med.

Kcal ryker fort opp med dårlige valg av karbkilder, så det er en fordel, men ikke et krav å unngå.

 

Det er uansett bare 600-700 kcal igjen og det begrenser utvalget.

 

Jeg løser det ved å lage for eks kylling, slenge på alt av salater og kikerter +avokado og vips protein og fettrikt måltid med stort volum, god metthet og nesten ikke kcal.

 

Salatblader, agurk, løk og den kategorien der teller man ikke kcal på, det kan da fylle opp måltidene.

 

Om man skal på "diett" , men beholde brødskivene og spise lite middag, så vil det bare bli en sulten og kjip "diett"

Lenke til kommentar

Jeg leste noen artikler igår som sa at ved sakte vektnedgang, type 0,5 kilo i uka ville man ikke miste så mye muskelmasse. Jeg skal jo også "bare" ned 5 kilo, så vet ikke hvor mye muskelmasse jeg klarer å miste på denne vektnedgangen? Den opprinnelige planen min var å gå ned kiloene først og fokusere mer på styrketrening for vedlikehold når jeg har nådd vekta.

 

Alle steder sier man at for en vektnedgang på 0,5 kilo i uka må man ligge 500 kcal i underskudd daglig, og for meg er det da 1200 kcal, spiser jeg mer vil det ta mye lengre tid å gå ned. 

 

Vurderer å spise litt mer karbo, iallefall måltidet før trening slik at jeg har litt energi å gå på.

Lenke til kommentar
  • 10 måneder senere...

Jeg bruker å trykke i meg en "20gr karbobar" rett etter trening, er det slik jeg bør kutte ut den eller heller ta den før trening?

 

Jeg ville nok tatt krabobar før/under trening hvis du føler behovet, og heller tatt en proteinbar etterpå. Men personlig har jeg hatt mest suksess med vanlig kosthold. Sørger for å spise god mat, med godt med karbohydrater før trening og proteinrik mat etter trening.

 

Brukte tidligere mer barer osv, men nå bruker jeg kun gel på langturer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...