Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kontraktbrudd og straff


Camillaaa

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Dersom du har laget en kontrakt, gjerne arbeidskontrakt eller lignende, hvor det i kontrakten står klart og tydelig at du f.eks. ikke har lovt å gå med sko innendørs. Det kan også være noe som, "det er ikke tillat å bruke firmabil til private gjøremål" etc. Hvis ett brudd forekommer, hva vil straffen være, dersom det ikke er spesifisert i kontrakten?

 

Kan arbeidsgiver f.eks. da selv finne en passende straff? og må denne straffen da være lik for to ulike personer, dersom ingen advarsel f.eks er gitt? Syntes det er rart at det ikke står noen form for forklaring rundt "strafferammer" dersom det står spesifikt i en kontrakt at "sko innendørs er forbudt" osv.

 

Dette er jo bare eksempler, men poenget står fortsatt. Dette er ikke noe som skal gå under norges regler og lover, men heller en kontrakt som spesifiserer noe.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Altså jeg skjønner ikke helt hvor du vil hen her.. bedriften kan ikke "straffe" deg på så mange måter, isåfall blir det å gi deg dritt oppgaver eller evt. trekk i lønn om de kan gjøre det - sistnevnte skal mye til.

Bryter du deler av arbeidskontrakten vil du(eller kan risikere) å få oppsigelse eller advarsel som evt. kan føre til oppsigelse.

Lenke til kommentar

Vanligvis så ser ein på kontraktsbrudd litt uavhengig av lovverket.

 

Så som hovedregel så vil eit kontraktsbrudd frå den eine parten føre til at den andre parten også nekter å oppfølge sine forpliktelser og kontrakta blir annulert.

 

Så om du som arbeidstakar bryter forpliktelser etter arbeidskontrakta så vil arbeidsgiver svare ved å bryte sine forpliktelser ved å ikkje betale ut lønn.

Slik er det i dei fleste kontrakter der begge parter skal yte noke til kvarandre.

 

Men for å verne den svake part så har ein lover som gjer at f.eks. arbeidsgiver ikkje berre kan sparke folk eller sette dei ned i lønn utan tilstrekkelig god grunn.

Eller som beskytter leigetakaren mot å bli kasta pga eit mindre kontraktsmislighold.

 

Så i ein arbeidssituasjon så vil brudd på slike mindre forpliktelser bli notert opp, og dersom det blir mange nok så vil arbeidsgiver bruke dette til å bygge under sin argumentasjon om at det foreligger saklig grunn for å gi arbeidstakaren sparken.

Eller som utleigaren seier opp leigeavtalen og begrunner det med til at leigetakaren stadig betaler husleiga for seint og aldri tar trappevasken.

Lenke til kommentar

Hva slags reaksjoner et kontraktsbrudd medfører kommer an på kontrakten. Ikke alle kontraktsbrudd gir rett til å si opp kontrakten, eller å heve/anullere den. For å heve en kontrakt kreves det vesentlig mislighold, og det er en terskel som kan være vanskelig å oppnå. Motreaksjoner kalles gjerne "beføyelser" på fagspråket.

 

Hvis ditt kontraktsbrudd reduserer verdien av din ytelse (f.eks. fordi du skulker jobben, eller fordi du leier ut en bolig der bare halvparten av rommene er beboelige) kan en naturlig beføyelse være å kreve prisavslag. Påfører kontraktsbruddet ditt motparten utgifter kan det være vedkommende kan kreve at du dekker disse utgiftene (erstatning).

 

Som hovedregel trenger man ikke noen grunn for å si opp en avtale (viktige unntak her er husleie og arbeidsforhold). Hvis man trenger en (saklig) grunn for å si opp en avtale vil kontraktsbrudd gjennomgående være en slik grunn, men hvor alvorlig kontraktsbruddet må være vil variere.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...