Gå til innhold

Ga bort TV-en i protest mot NRK


Anbefalte innlegg

Har du en tv og bruker den for å se nrk/andre kanaler er saken grei og man betaler lisens/kringkastingsavgift, men er det i det hele tatt mulig å se norske tvkanaler uten dekoder/abonnement/internett her i landet?

 

Om det er umulig, så er det på tide at staten forlater det forrige århundret...

 

Blir matt av en holdning hvor man er skyldig til det motsatte er bevist. Er det ikke mulig å motta norske kanaler uten dekoder/abonnement/internett så burde vi jammen få lov til å ha en tv uten slik tull som beskrevet i denne artikkelen.

 

Samme gjelder den geniale ideen om inkludere all form for pc og mobil i dette bare fordi nrk er tilgjengelig på nett... Er det så vanskelig å lage abonnement for dette og kreve pålogging for å kunne se nrk på nett? (og ta seg en bolle i prosessen)

 

 

Ja retorikken din holder nesten mål den. Men, fordi NrK har blitt pådyttet et samfunnsansvar, så holder det ikke å kun slakte NrK ned i antall abonnenter, som kan være et mulig utfall av det du skisserer.

 

Man kan selvfølgelig diskutere hvorvidt NrK har dratt strikken om samfunnsansvaret for langt. Her er nok "den andre elgen" en ekspertdebattant om emnet.

 

Jeg er enig med den andre elgen i hans retorikk. Hvorfor skal vi se sport, hvorfor skal vi se klovneri med mye mere. Det har ingenting med det samfunnsansvaret NrK er blitt pådyttet.

 

Hvorfor skal de snike inn reklame gjennom "vi er sponset av". Hvorfor skal NrK ha bøtter og spann av kanaler, som vi blir pådyttet pga. NrK er pådyttet samfunnsansvaret i første omgang !?

 

Dette er mye viktigere ting å diskutere, enn alt det praktiske tullballet omkring kringkastingsavgiften, selv om det andre også er viktig nok å ha søkelyset på.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det får jo vanskelig blitt noe mer urettferdig enn dagens løsning uansett. I dag betaler en husholdning på én det samme som en husholdning på 8. Uavhengig av inntekt.

 

Jeg betaler gjerne lisensen, men skulle helles sett at jeg gjorde det på samme måte som jeg betaler for andre kulturtilbud, enda jeg bruker få av dem selv. Som f.eks Operaen i Bjørvika.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

Ikke førstemann dere som har vært borte i dette latterlige systemet til NRK. Jeg bor i ett kollektiv hvor det kun er en utgang til tven fra veggen til tv. Dette er i stua hvor utleier har montert tv og betaler NRK lisens. Da jeg flyttet inn hadde jeg med meg en tv fra der hvor jeg tidligere bodde, forklarte NRK at jeg ikke hadde mulighet til å koble tven min til mottaker og se på tv og dermed ba om å kansellere lisensen. Men nei da det gikk selvfølgelig ikke. Tven jeg har skal bort i løpet av denne terminen det er helt sikkert. NRK får ikke penger av meg for noe jeg ikke får brukt! Helvetes NRK de er frekke og griske som FAEN! Nekter å støtte de mer!

Bare vent. Du kan la være å betale for en god stund, helt til kravet om betaling uten en avgjørelse fra en domstol sendes over til statens innkrevingssentral, og da får du et brev hvor det står at enten så betaler du - eller så blir pengene tvangsinnkrevet fra lønnen din og om nødvendig fra (fast) eiendom som du eier.

Og da er du f***ed: for hverken Medietilsynet som skal liksom behandle klager på NRK, Kulturdepartementet som skal liksom være ansvarlig for Forskriften om Fjernsynsmottakere, eller Sivilombudsmannen som skal også teoretisk sett hjelpe deg vil alle ta NRK sin side og si noe a-la "vi er elige med NRK" eller "det er ikke noe de kan hjelpe med" og da har du ikke mye igjen som du kan gjøre. Og dette snakker jeg om ut av mitt eget erfaring.

 

Dere tulleballer som skriver her i tråden "ja men jeg skal melde ifra om at TV er ikke lenger hos meg", eller "ja men de kan ikke kreve inn lisens fra den tiden jeg hadde TV tidligere men ikke hadde TV signaler", eller dere som mener "jeg skal gi beskjed til NRK at TV ikke er i bruk" etc.

En ting må dere forstå slik at dere slipper å leve i en lettknuselig fantasiverden:

NRK skal ha pengene sine. De aksepterer ikke melding om mottaker ikke i bruk, begrunnet på Forskriften om Fjernsynsmottakere som sier at så lenge du HAR mottakeren, uansett bruk, så skal de ha pengene. De vil også ignorere henvendelser om TV solgt, gitt bort, etc inntil dere kan bevise det. Om dere sier at NRK skal besøke dere og sjekke det virkelige forholdet - de vil ikke gjøre det.

Den eneste gangen de besøker folk er hvis du for eksempel melder til folkeregisteret om flytting, og ikke er registrert som eier av TV mottaker, så sender de folk på besøk som kommer til å ta seg inn på ditt eiendom og kikke inn i vinduene (i tilfelle hus) eller banke på døren, og prøve og ikke inn og si "ja men jeg hører du har en film eller noe som spilles av - du har TV da!"... MAO alt de kan for å enten bevise eller ha mistanke nok til å tro at du skal belastes lisenskrav.

Summa summarum:

DERE VIL ALLTID MØTE VEGGEN.

 

Husk at da har dere å gjøre med en maf... jeg mener statlig organisasjon som har sendt krav til døde folk, og ikke akseptert at de er døde tross dokumentasjonen. Dere har å gjøre med en organisasjon som uten en domstolsavgjørelse via sine venner i statens innkrevingssentral kan tvangsinndra lønn eller eiendom. Og absolutt ingen av de statlige institusjoner som teoretisk sett skal hjelpe dere vil hjelpe dere, med mindre man prøver sin sak i en domstol. Det enkleste, tross at det koster penger - få TVen plombert (ja det står ikke at det er krav mot deg i Forskriften om Fjernsynsmottakere, men "hvis NRK ønsker det" men det driter de i) av et autorisert selskap, få selskapet til å sende melding om plombering, og før det skaff din egen kopi for i 50% av tilfeller vil NRK "glemme" å registrere plomberingen og sende krav.

 

Du overdriver litt. Men, har enkelte gode poenger. Spesiellt om innkreving.

 

At enkelte kan ha opplevd historier som likner på de som du skisserer skal man vel ikke se bort i fra. Men, jeg håper det hører til sjeldenhetene. Lisensfolk er også forskjellige. Noen er intelligente og hyggelige. Andre er vel drittsekker.

 

Det samme kan man finne innad i f.eks. politietaten. Noen lever vel og ånder for å kunne ta noen for noe. Mens de fleste er siviliserte og hyggelige stort sett.

 

Til lisenssirkuset:

 

Jeg har lest i tråden på forumet at det går an å få innvilget "hvile", med skrift om at du MÅ si i fra dersom du tar i bruk apparatet igjen. Så det går an å stue det bort på loftet og slippe å betale lisens. Du er likevel ikke helt ut av registeret til NrK på den måten, for de vet at du har sagt du kun har satt bort apparatet foreløpig.

 

Det er folk som sier de har fått dette til på forumet, i "samarbeid" med NrK, der de viser til paragrafene i lovverket. Lytt til Simen1, en erfaren kar.

 

Det handler om å føre setningene riktige i pennen. Sjekk forumet for gode råd om hvordan..

Loven er der for deg, det kan dere være trygge på. :)

 

Det sirkuset som kommer på døren din og spør: "Har du TV?" er vel et helt annet opplegg.

Jeg fikk sirkuset på døren en gang, og de viste seg å ha noe intelligens igjen i hjernebarken sin.

 

For jeg sa enkelt og greit:

Nei, jeg har ingen TV. Ønsker dere å komme inn å sjekke dette selv, så kan dere få lov. De var 2 stykker, så de kunne muligens ha sagt: JA det ønsker vi.

 

Men, de var nok for smarte til det. De ønsker selvfølgelig ingen baluba i etterkant, der jeg trekker invitasjonen og lyver og så hevder at de tvang seg inn.

 

Ansiktstrekket ditt er nok også vesentlig der og da når du inviterer dem. Fordi om du kan sette på et litt sånn halvolmsk smil, så hjelper nok det i din favør. :)

 

Forhistorien til besøket var at noen år før dette besøket ringte på døren min, så hadde jeg skrevet at jeg hadde gitt bort TV'en til en forelder, skriftlig med hvilket apparat serienr. dette gjaldt. Det var ikke godt nok, så de måtte rutinemessig sende kontrollør. :dremel:

 

Jeg har siden kjøpt ny TV og betalt lisens for en periode. Denne fikk jeg plombert på et godkjent TV-reperatørverksted. En mann med verksted i et skur i hagen sin, hehe.

Så nå er jeg helt lisensfri igjen, fordi jeg i praksis har en "omgjort TV til monitor".

 

Neste gang kjøper jeg monitor, eller prosjektor eller noe sånn. Eller om TV er gunstigere prismessig, så kan det hende jeg tør å plombere en til. Men pass dere, fordi enkelte TV-modeller er omtrent umulige å få plombert.

 

Så er dere kommet skikkelig i baret, så kan dere si dere har levert TV-en i EL-returen eller noe liknende historier.

 

 

 

nessuno, jeg tror det finnes en del snev av sannheter i det du sier nedenfor. Jeg tror deg!

 

 

De følger da opp med nevnte bekreftelse om avsluttet lisens.

 

Det er tilstrekkelig å (sannferdig selvsagt) si at mottaker ( -delen) ikke er i bruk.

 

Tråden finner dere forøvrig her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1487408

Hei,

Flott at noen har fått det til. Jeg mener det uten noe sarkasme.

Men i mitt tilfelle har jeg prøvd det (på alle kommunikasjonsmåter), og NRK nekter.

Jeg har vært i kontakt med Medietilsynet, som for mind del virker som et slags papagøyeorgan for NRKL som gjentar det NRKL sier, uten hell. Jeg har vært i kontakt med Sivilombudsmannen og Kulturdepartementet, uten at de ønsker å hverken bidra med å tolke/forklare forskriften, eller forklare i det minste hvorfor jeg har kun plombering på egen bekostning som eneste utvei. Jeg har også (forgjeves) prøvd å forklare at jeg har hverken parabol, eller kabler inn i huset, eller antenne for "bakkenett", og at jeg har en utdanning som er relatert til emnet som jeg kan bruke til å forklare at det er fysisk umulig for meg å få inn et eneste kanal. Alt forgjeves. Så om noen har fått det til - altså få NRKL til å stoppe lisensen kun via melding om mottaker ikke i bruk - flott. Men jeg har enda ikke møtt ett eneste person i virkeligheten og ikke på div. nettfora som har hatt en såpass lett erfaring, tvert imot kan jeg gi skrekkeksempler på folk som møter veggen eller veggen møter de, så å si. Den absolutt eneste utveien idag som jeg har er plombering på egen bekostning, noe som alrede er satt i gang.

Så uten å dempe optimismen til noen vil jeg ut fra mitt praktiske erfaring si at NRK vil lyge, de vil nekte å følge forkskriften, og de vil få hvert eneste statlig instant til å enten støtte de eller til å nekte å hjelpe den som evt kommer i en tvist med NRKL.

 

Endret av G
Lenke til kommentar

Skulle gjerne sett dette med plombering bli tatt til retten, NRK påstår du må stå for det for egen regning, slik jeg tolker lovteksten er ikke det riktig, hadde vært spennende å få en fasit her.

 

AtW

 

Det holder å sette vekk TV'en. Mange på forumet har fått det til. Men, det fjerner deg ikke fra lisensregistere, og setter deg kun i hvile-stilling.

 

Det hadde faktisk vært mer interessant å fått en rettslig kjennelse på om NrK skal ha lov å holde deg registrert som tidligere lisenspliktig i uoverskuelig framtid. Kanskje også Datatilsynet kan svare på slikt?

Lenke til kommentar

 

Skulle gjerne sett dette med plombering bli tatt til retten, NRK påstår du må stå for det for egen regning, slik jeg tolker lovteksten er ikke det riktig, hadde vært spennende å få en fasit her.

 

AtW

 

Det holder å sette vekk TV'en. Mange på forumet har fått det til. Men, det fjerner deg ikke fra lisensregistere, og setter deg kun i hvile-stilling.

 

Det hadde faktisk vært mer interessant å fått en rettslig kjennelse på om NrK skal ha lov å holde deg registrert som tidligere lisenspliktig i uoverskuelig framtid. Kanskje også Datatilsynet kan svare på slikt?

 

 

Hva legger du i å "sette vekk TVen", jeg snakker om å bruke den som monitor, uten å se på TV-signaler. (forøvrig kunne jeg gjerne ha sett at "fjernsynssmottaker" blir ordentlig definert også, jeg tolker det som en tuner)

 

AtW

Lenke til kommentar

Men er ikke det slik at nrk kan kun sees ved å ha dekoder og tilhørende rikstv/osv abonnement?

 

Niks. NRKs kanaler sendes ukryptert i bakkenettet. En hvilken som helst TV med DVB-T tuner og h264-støtte (dvs. alle TVer som har vært solgt i Norge siden ca. 2009) kan ta inn NRK uten at man trenger abonnement.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

Skulle gjerne sett dette med plombering bli tatt til retten, NRK påstår du må stå for det for egen regning, slik jeg tolker lovteksten er ikke det riktig, hadde vært spennende å få en fasit her.

 

AtW

 

Det holder å sette vekk TV'en. Mange på forumet har fått det til. Men, det fjerner deg ikke fra lisensregistere, og setter deg kun i hvile-stilling.

 

Det hadde faktisk vært mer interessant å fått en rettslig kjennelse på om NrK skal ha lov å holde deg registrert som tidligere lisenspliktig i uoverskuelig framtid. Kanskje også Datatilsynet kan svare på slikt?

 

 

Hva legger du i å "sette vekk TVen", jeg snakker om å bruke den som monitor, uten å se på TV-signaler. (forøvrig kunne jeg gjerne ha sett at "fjernsynssmottaker" blir ordentlig definert også, jeg tolker det som en tuner)

 

AtW

 

 

 

Ja, da er du inne på kjernen til at folk blir forvirret.

 

Jeg ser også på det som en tuner, eller noe liknende som gjør at signalene kan bli vist på skjermen på en eldre teknologisk tilnærming.

 

Slik det ser ut til å bli tolket om du leser tråden, og slik det ser ut til å bli praktisert selv av lisensavdelingen, så kan man sette bort fjernsynsmottakeren (fleste eller alle TV-apparater) og få slippe å betale lisens for en udefinert periode, fram til du tar apparatet i bruk igjen. Som allerede nevnt. MEN, du må meddele det overfor NrK, skriftlig, slik at de kan få med seg ønsket ditt.

 

NrK (part 4 - se nedenfor) ønsker ikke å miste kroner, så de vil selvfølgelig etterprøve om måten du har formulert deg på er i overenstemmelse med loven om lisensavgiften. Finner de at noe kan klandres på, med loven i hånd, så viker de ikke en tomme i behandlingen. Så man MÅ ordlegge seg tydelig og riktig. :)

 

At loven er uklar er en ting. Det er nå slik det en gang er. Jeg er ikke så sikker på at "folket" har særlig mye igjen for at loven endres egentlig. Resultatet kan jo bli mye tydeligere men til det værre for lisensbetalerne (part 1), eller de som ønsker å unngå å se NrK (part 2) eller unngå å betale lisens i sin helhet (part 3).

Endret av G
Lenke til kommentar

 

Det er det, ikke kjøp TV-er og/eller fjernsynsmottakere.

Lisensen følger fjernsynsmottakeren, inkl. frittstående dekodere, PVR og VCR med dekoder, så om du har plombert TV-en, men bruker en dekoder, så er du fortsatt lisenspliktig.

 

Hvis du vil se på andre TV-kanaler enn NRK, sats på datamaskin med monitor, og nettabn på de kanalene/tjenestene du vil.

 

 

Spurte en TV-selger på Lefdal en gang. Kan jeg få kjøpt den TV'en jeg vil, og dere står for plomberingen? Fikk svar at det må jeg bekoste selv, og stå ansvarlig for selv.

 

Så Public display-skjerm er da en løsning, men det selger de nok ikke hos Lefdal vanligvis. Mulig man kan be om å få bestille det, men selgeren foreslo aldri det når jeg stillet "plomberings-spørsmålet". Dårlig selger?

 

Kan vel neppe selge noe de ikke har. 40"-50" monitorer er ikke akkurat billige. Det blir billigere å kjøpe en TV og plombere den.

 

Usikker på hvorfor det er sånn, men mulig det ikke bare er Norge som har forskjellig politikk på monitorer med og uten TV-mottager, og at bransjen har tilpasset seg det politiske landskapet. Ellers kan det hende at det er noe strengere krav til monitorer enn til TV-er. Monitorer sikter seg mer inn på der det skal vises informasjon offentlig, f.eks. rutetider/tabell ved bussholdeplasser/jernbanestasjoner, menyer på restauranter etc.

 

Gitt et budsjett til f.eks. 10k, eller 20k for den del, så ville jeg heller brukt pengene på en ren monitor der kvaliteten lå i selve bildepanelet, enn en TV med et ok bildepanel, ihorvelig mange "special features", 3D, nettverk, smart apps, lyd inn og ut etc.

 

Det er nesten litt rart dem ikke presser tv-mottagere inn i prosjektorer.

 

epartner.no har for øvrig et større utvalg i monitorer i ymse størrelser.

Endret av Finholt
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...