Gå til innhold

Lyst til å hjelpe en nybegynner?


Anbefalte innlegg

Hei, så jeg har lenge hatt lyst til å anskaffe meg et systemkamera men har ikke hatt råd før nå. Jeg kan ingenting om systemer og hva som er bra or dårlig og har for det meste sett på Finn og selv om det virker som det er mange gode dealer så aner jeg ikke hva som er hva. Ser etter et godt nybegynner kamera i prisklasse 3000-4000kr. Kan gå over hvis det er nødvendig med en eksta linse.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Først trenger vi litt mer opplysninger for å kunne foreslå noe som vil passe deg:

Hvorfor vil du ha systemkamera?

Hva vil du ta bilder av?

Planlegger du å låne kamerautstyr av/til familie/venner, eller har du ingen preferanser til merke/produsent?

 

De fleste moderne kamera er bra, men de kan være spesialisert til forskjellig bruk eller ha begrensninger som kan være viktig for noen bruksområder.

Noen kjøper billige systemkamera og bruker dem ikke, andre blir ivrige og bytter dem ut med større og dyrere modeller, mange bytter nå til mindre speilløse systemkamera fordi disse er lettere å ta med seg.

Det finnes nå også kompakt- eller større kamera uten utbyttbart objektiv som kan gi nesten like gode bilder som systemkamera med billige objektiver.

Endret av Frobe
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ut fra egne erfaringer, så ville jeg ha kjøpt et godt kompaktkamera. Grunnen er at dette kameraet er lett å ta med seg, og det er jo en forutsetning for å ta bilder :-)

 

Hvis du etter en stund ønsker å ta steget til et entusiastkamera, så har du fortsatt et meget godt kompaktkamera som du alltid har med deg. Et systemkamera tar du som regel med deg når du eksplisitt ønsker å ta bilder.

 

Kjøper du et rimelig systemkamera, og du senere ønsker å avansere, så er dette kameraet null verd for deg.

 

Et godt kompaktkamera tar ofte bedre bilder enn et rimelig systemkamera (som regel selges de med et middelmådig kitobjektiv).

Lenke til kommentar

Sony RX100 (kompakt)
Olympus E-PM1
Olympus E-PM2
Panasonic Lumix GF6
Pentax K-500 (speilrefleks)

 

Disse går greit i prisklassen og gir mye for pengene. Det finnes mange andre som også er aktuelle. Problemet i dag er ikke å finne et bra kamera men å velge et av de mange gode som finnes.

 

Hvis du vil ha et Nikon eller Canon speilrefleks så er det også mulig å presse de inn i budsjettet men det er ikke nødvendig for bildekvaliteten, det er andre grunner som personlig preferanse og systemet som helhet som kan spille inn.

Endret av Kristallo
Lenke til kommentar

Jeg har ikke kamera som er en av årsakene til at jeg kunne tenkt meg å kjøpe et systemkamera. En av grunnene er at jeg har en interresse innen foto og at jeg like å ta bilder av natur og liggnende da jeg bruker mye tid i skog og mark på fritiden. Har lånt min mors lille digital kamera men siden dette har så dårlig zoom blir det vanskelig å ta detaljerte bilder av mindre ting, samtidig så er autofokus noe dritt når en vil ha fram detaljer på enekelte gjenstander og motiver. Når det kommer til merke kan jeg ikke si at jeg har noen preferanser :)

Lenke til kommentar

Det er mye å velge i mellom.

Jeg bruker stort sett bare fullformat. Men før sydenturen i sommer kjøpte jeg et rimelig og brukt Nikon D3200 som et "rask" kamera jeg ikke trengte å være så redd for. Jeg ble positivt overasket over hvor bra det egentlig var. Tror det er greit å besøke en fotobutikk og prøve litt og finne ut hva man liker.

Lenke til kommentar

Ser etter et godt nybegynner kamera i prisklasse 3000-4000kr. Kan gå over hvis det er nødvendig med en eksta linse.

 

Med en grense på 3-4000 og ønske om alt fra makro til litt tele tror jeg du skal slite litt for å få til det med et systemkamera, hvis du ikke går for noe brukt og relativt gammelt.

 

Jeg har ikke noe fasitsvar, men mulig et såkalt superzoomkamera kan fungere for deg. De bruker samme teknologi (sensor osv) som små digitalkameraer, men gir bedre kontroll over eksponering, større zoomområde og har innebygd søker, ofte skjerm som kan vris også - noe som kan være en fordel for nærbilder osv hvor det er vanskelig å se skjermen nede ved bakken.

 

Bildekvalitet er ikke på høyde med et systemkamera, men helt OK for å bruke på nettet, og middels store utskrifter.

 

Det finnes et utall modeller i denne klassen, inklusiv Sony RX10 og Panasonic FZ1000 som har fått veldig gode kritikker. Disse er imidertid dyre, men Panasonics forrige modell er fortsatt tilgjengelig, heter FZ200 og ligger på rundt 3500. Canon og Fuji har lignende modeller, men FZ200 skiller seg ut med god lysstyrke i hele zoomområdet.

 

Generelt tror jeg det er viktigere å få noe som dekker det mest akutte behovet fremfor å lete etter det perfekte kameraet, særlig som nybegynner og ikke helt vet hva man vil.

 

Velger du å gå for et systemkamera så se etter speilrefleksmodeller som Nikon D5100/D5200, Canon 600D/650D. Disse selges ofte med en 18-55 standardzoom, prøv å finne en med stabilisator (heter VR hos Nikon, IS hos Canon). 18-55 er enhelt OK start, men gir deg ikke makro, de har imidertid ikke så verst nærgrense, så litt større blomster o.l kan du få fine bilder av. Skal du ha bilder av små insekter osv må du ha et eget makroobjektiv, men jeg ville uansett startet med ett objektiv og blitt kjent med det først.

 

Alternativ til 18-55 er 18-1xx, dvs vel 100mm (mange varianter) eller 18-200mm. Disse gir mer tele enn 18-55 (18-200mm mest), men er dyrere og sjeldnere på bruktmarkedet.

 

Du kan også se etter brukte speilløse systemkameraer som Sony NEX-6, Samsung NX10/20 og Panasonic G3/G5, men speilløse har ikke solgt like mye som speilrefleks så langt og jeg vet ikke hvor enkelt det er å finne noe brukt.

Endret av se#
Lenke til kommentar

Samsung NX10/11 er gamle kamera og merkbart dårligere enn NX20, men de pleier kun å koste en tusenlapp brukt.

 

Forøvrig så kan naturfotografering være så mangt.

Superzoom eller andre kamera med mye tele bruker man når man ikke klarer å komme nær nok med beina til at fotomotivet fyller bildet, skal man ha bilder av små planter/insekter på nært hold vil et godt kompaktkamera normalt ha like god eller bedre makro-funksjon.

Makro på systemkamera er vanligvis dårligere enn på et kompaktkamera, med mindre man kjøper et dyrt makroobjektiv i tillegg eller setter på mellomring eller forsatslinse. Fokusering ved makrofotografering er mer mer kritisk med et systemkamera da det har mindre dybdeskarphet enn et kompaktkamera.

 

På de fleste kamera kan man velge fokuspunkt manuelt, man kan ikke forvente at automatikken skal skjønne hva man vil ta bilde av. Derfor er det viktig å sette seg inn i bruksanvisningen på kamera.

Endret av Frobe
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...