Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Utleier har gått inn i leiligheten uten lov og gjort veldig merkelige ting når vi ikke var her


Celestica

Anbefalte innlegg

Hei

Ikke lenge siden jeg sist var her pga strøm i vannet og dårlig isolert leilighet. Det viste seg senere at vinduene ikke var vanntette heller så er glad jeg fikk flyttet før det ble storm... Leiemarkede er et merkelig sted å befinne seg.

Så over til denne saken, ny leilighet med ny utleier:

På grunn av at personen jeg bodde med ikke kan bo her mer og jeg ikke har råd til leien alene så flytter vi ut begge to med 1mnd oppsigelse, altså 1 leie igjen å betale nå. Ingen av oss bor fast i leiligheten mer.

Siden vi holder på å flytte er det logsik nok en del esker og kaos.
Utleier avtalte visning 3. februar så vi skulle ha mulighet til å rydde litt. Så ringte hun tirsdags kveld og sa hun skulle lese av strømmen og ha visning neste dag, prøvde å nekte henne å ha visning for det passet veldig dårlig (verdigfulle ting som lå fremme og leiligheten var kaos) men hun SKULLE ha visning. Jeg sa da klart ifra om at vi ikke hadde mulighet til å komme oss til leiligheten før det og at vi ikke ønsket at hun skulle ha visning eller gå inn i leiligheten men hun ga tydelig tegn til at hun kom til å ha visningen og lese av strømmen neste dag samme hva vi syntes om det.

Utleier var her på onsdag og leste av strømmen men vet ikke om det ble noe av visningen. Kom tilbake for å pakke idag og da ser jeg at utleier har kastet tomme eskser inn i en bod så flere har revnet og blitt bøyd ubrukelige. Ikke vanlige bananesker men litt finere esker kjøpt på IKEA. De var orginalt stablet fint inntil en vegg og det var fult mulig å bare gå forbi.
Hun har tatt to jakker og et vått håndkle ned fra tre forskjellige knagger og lagt dem i skittentøyskurven sammen så alt lukter litt surt nå, what?

På romme mitt er det sand og jord i sengen og gardinen er hengt opp, den var nede når jeg dro. Det jeg antar har skjedd er at utleier har gått i sengen min med sko for å løfte opp en gardin? På det andre rommet er gardinen enda nede og lyspæra har gått der så tror ikke det var for å få inn mer lys akkurat.

I stua var stueborde flyttet på, no big deal det så bare merkelig ut.

På kjøkkenet har hun kastet gammel og fersk mat sammen i en pose. I posen fant jeg også glasset og metallet som var vasket og satt til tørk for kildesortering og kjøkkenhåndklær?!
Glass og metall var ikke helt tørt enda så dere kan se for dere herligheten av mygla brød og vann blandet sammen :love: Sammen med fersk mat og rene håndklær. Hun har også gått fra alt av lys på men skrudd av alt varmen?

Har utleier på noen måte lov til å gjøre sånn i leiligheten? Kan hun ha visning på så kort varsel uten tillatelse? Virker som hun har gjort ting bare for å være ekkel, forstår at hun ville ha bort gammel mat før visningen jeg ikke godkjente men resten gir absolutt ingen mening...

Internett er ifølge kontrakten inkludert i leien men det virker bare 30% av tiden og da er det så tregt at du er heldig om du får sjekket mailen.
Beklager eventuelle skrivefeil, er litt satt ut...

What to do?

Edit: Rettet noen skrivefeil

Endret av Nochan
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er ihvertfall 100% sikker på at utleier ikke har lov å flytte ut tingene deres fra leiligheten.

Om det ikke passer for dere så må utleier avtale til et tidspunkt det passer dere (dette er jeg ikke sikker på)

Om du så hadde sluttet å betale leien og du hadde flyttet og tingene hadde stått igjen så kan ikke utleier kaste ut tingene dine og leie ut på nytt før kommunen gir tillatelse til å tømme leiligheten og få den vasket ned. det tar 2-4mndr forresten... (Jeg husker ikke navnet på den personen i kommunen i farten)

pga dette har mange utleiere inntil 4mndr depositum på tomme leiligheter.

Utleier kan ta en sjekk på leiligheten men må avtale dette med dere, da utleier er på en måte vaktmester på leiligheten som leies ut. lys pærer som er gåen skal utleier stå for og det skal ikke trekkes fra depositumet.

Alt dette kan personen i kommunen svare på

Lenke til kommentar

Har ikke lest hele førstepost, men har hatt problemer med at utleier tar seg uanmeldt inn tidligere selv, og dette er basically det jeg fant ut av: du betaler leie og det er du som "bor" der, huseier har ingenting der inne å gjøre og plikter å behandle stedet som at det er du som eier det. Altså må han spørre/informere om det før han kommer, osv. Om han ikke skjerper seg kan du kreve å få nøklene hans til leiligheten, evt. kan du bare skifte låsen og sende han regningen. Det jeg anbefaler er å prate med jusformidlingen/jurist etc. om dette først, gjøre alt den riktige veien hva skriftlige advarsel osv angår, slik at det ikke slår tilbake i ansiktet på deg senere.

Ser at du vurderer å holde tilbake leie. Som sagt, uansett hva du gjør vil jeg anbefale å prate med jurist eller noen som har peiling først, og gjøre ting "skikkelig".

Lenke til kommentar

Ved å ikke lese hele førstepost, fikk du ikke med deg at dette dreier seg om visning?

 

§ 10-1.Visning før flytting

I tiden før fraflytting plikter leieren i rimelig utstrekning å gi leiesøkende adgang for å se på husrommet.

link

 

I slike tilfeller plikter man altså å slippe leiesøkere (og rimeligvis også utleier) inn, og dette var avtalt en viss dato. Så langt er alt vel. Hva som er "rimelig utstrekning" når utleier ringer dagen før og ber om en ekstra eller tidligere visning, blir et tolkningsspørsmål.

Jeg vil tro at man bør samtykke, samtidig som man gjør oppmerksom på at det ser litt rotete ut fordi man er i ferd med å flytte ut. Utleier bør da godta at leiligheten vises med lit rot, eller utsette visningen dersom utleier ikke vil vise leiligheten med rot.

 

Utleier bør ikke rydde i leiers ting uten leiers samtykke, særlig ikke på en måte som gjør at de skades. Den slags gir neppe verken § 10-1 eller § 5-6.Utleierens adgang til husrommet noen rett til. Tror jeg, jeg er ikke jurist.

 

Endret av Svinks
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er det ikke slik at man kan nekte huseier å ha visning også?, men at man blir økonomisk ansvarlig for eventuelle tapte inntekter på grunn av det. Høres også rart ut at man skal sende en "skriftlig" advarsel når noen bryter seg inn i leiligheten din. Spiller ingen rolle om det er utleier, om det ikke er snakk om et nødstilfelle. Som f.eks brann. Ville anmeldt utleier for innbrudd. Tviler også på at rimelig varslingstid kan være kvelden før en visning. Det fremstår ikke som rimelig i mine øyne.

 

http://www.boligjegeren.no/Underleieforholdet/Temasaker/Harutleieradgangleiligheten.aspx

Selvtekt:

Som hovedregel kan utleieren ikke ta seg inn i husrommet på egen hånd, selv om han har nøkler. En slik handling vil kunne anses som ulovlig selvtekt. Nekter leieboeren å gi utleieren adgang til husrommet, vil utleieren derfor være henvist til å skaffe seg adgang gjennom kjennelse fra namsretten i form av en midlertidig forføyning. Den tungvinte fremgangsmåten skal hindre en pågående utleier i å ta seg unødig inn i den utleide boligen.

 

Utleieren kan gjøre seg skyldig i straffbart forhold dersom han tar seg inn i boligen uten leieboerens tillatelse. Ved utleierens misbruk av nøkkel kan leieboeren skifte lås. Han bør i så fall varsle utleier på forhånd, og hvis utleier fortsetter å ta seg inn i boligen uten avtale, kan leieboeren skifte lås og kreve utgiftene dekket av utleier. Vedvarer utleiers frie bruk av nøkkel etter advarsel, kan leier vurdere å politianmelde forholdet.

 

Endret av Kron
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...