Gå til innhold

Kjøre på rødt når politi skal forbi


afdsgdfsghrede

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Er det noen politifolk her? Evt. noen som kan gi et svar og samtidig vise til en lov?

 

Ta for deg følgende scenario:

Du står i et lyskryss og lyset er rødt. Plutselig ser du et utrykningskjøretøy med blålys på bak deg. Det er ikke plass til å komme forbi hvis du ikke kjører ut i krysset selv om lyset er rødt.

 

Hva sier lovverket om dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lovverket er ikkje heilt klart på akkurat dette området.

 

Vegtrafikklova gir føraren av utrykningskjøyretøyet adgang til å bryte bestemte paragrafer i lova.

 

 

§ 11. Unntak for utrykningskjøretøy m.m.

Kongen gir regler om adgang til å fravike det som er fastsatt i eller i medhold av §§ 4, 5, 6, 7, 8 og 9 for fører av utrykningskjøretøy, fører av kjøretøy i polititjeneste og fører av vegarbeidsmaskin eller annet kjøretøy som nyttes til arbeid på eller ved veg. Det samme gjelder for fører av kjøretøy i regionvegkontorets tjeneste og offentlig parkeringskontrolltjeneste.

Det er verdt å nevne at § 3 som seier at "Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret." ikkje er nemnt i unntaka. Så sjølv om det er utrykning gjeld plikta til å ikkje lage farlige situasjoner.

 

Dette er alt som vegtrafikklova seier om saka. For fleire opplysninger så må vi inn i forskrifta til lova.

Så i forskrift om kjørende og gående trafikk (trafikkreglane) finner vi følgende relevante paragrafer:

 

 

§ 2. Anvendelsesområde, fravikelse av vegtrafikkbestemmelser m.v.
4. Når det er nødvendig eller til vesentlig lette i tjenesten, eller for opplæring til slik tjeneste, kan det som er fastsatt i eller i medhold av vegtrafikkloven §§ 4-9, fravikes av a) fører av utrykningskjøretøy, b) fører av annet kjøretøy i politiets tjeneste, c) fører av kjøretøy som nyttes til vegarbeid eller liknende arbeid på eller ved veg, i regionvegkontorets kontrolltjeneste eller offentlig parkeringskontrolltjeneste. Likevel skal slik fører alltid overholde reglene i vegtrafikkloven § 6 (fartsregler) og i trafikkreglene § 13 (kjørefarten). Det samme gjelder bestemmelser om trafikklyssignal.

Dette er eigentleg berre ei spesifisering av den tilsvarande bestemmelsen i lova. Det som er verdt å merke seg er at hjemmelen til å bryte vegtrafikklova er kun gitt til politiet, nødetatane og dei som bedriver vegarbeid. Det ligger ingen hjemmel som gir vanlige bilførere lov til å bryte vegtrafikklova.

 

 

§ 10. Fri veg 1. Trafikant skal gi fri veg for utrykningskjøretøy når føreren varsler med blinkende blått lys. Om nødvendig skal trafikanten stanse

Men i følge § 10 så skal bilføraren gi fri veg når det blir varsla med blålys.

 

Nøyaktig korleis desse to paragrafane henger saman når dei kjem i konflikt med kvarandre står det ingenting om, men personleg så er det nærliggande å tenke at bilføraren har plikt til å gi fri veg dersom det er mulig. Dersom det ikkje er fysisk mulig å gi fri veg så kan det heller ikkje forventast at du skal kunne gi fri veg.

 

 

I denne samanheng så er det også relevant å sjå på straffeloven:

 

 

§ 47. Ingen kan straffes for Handling, som han har foretaget for at redde nogens Person eller Gods fra en paa anden Maade uafvendelig Fare, naar Omstændighederne berettigede ham til at anse denne som særdeles betydelig i Forhold til den Skade, som ved hans Handling kunde forvoldes.

 

Så ein kan hevde nødrett og dermed bryte andre lover utan å bli straffa, men då er det eit krav om du ikkje skal forårsake meir skade ved å handle i nødrett enn den skaden som hadde oppstått dersom du ikkje hadde benytta deg av nødretten.

 

I forhold til utrykkningskjøyretøy i trafikken så blir det vanskelig å avgjere dette spørsmålet då du normalt sett ikkje veit kva oppdrag utrykningskjøyretøyet er ute i. Det er derfor vanskelig å avgjere om dei skadane som kan oppstå dersom du kolliderer i lyskrysset er mindre enn dei skadane som kan oppstå dersom f.eks ambulansen blir forhindra. Fartsgrensa gjennom krysset vil då være av betydning, dersom farta er så stor at det vil kunne oppstå personskader og ikkje berre materielle skader som følge av at du kjøyrer på rødt så vil du nok ikkje kunne hevde nødrett.

 

 

 

Så min konklusjon er at du ikkje har lov til å bryte trafikkreglane sjølv om det er for å sleppe fram eit utrykningskjøyretøy, men at du nok ikkje vil motta nokon reaksjon frå politiet så lenge din handling ikkje forårsaker ei ulykke. Bryt du vikeplikta og kræsjer så sitter du nok i saksa uansett.

Det skal også nemnast at føraren av utrykningskjøyretøyet er pliktige til å vise hensyn, så dersom situasjonen ikkje er veldig akutt så skal dei ikkje presse seg på slik at dei lager farlige situasjoner.

 

Eg veit f.eks at det er relativt vanlig at ein under utrykning slår av blålysa f.eks gjennom tungt trafikkerte tunneler med berre eit felt kvar veg. Erfaringsmessig så viser det seg at det på slike plassar går fortare å kjøyre i normal trafikkflyt gjennom tunnelen for deretter å slå på blålysa igjen etterpå enn det er å kjøyre med blålys gjennom tunnelen. Kjøyrer ein med blålys gjennom tunnelen så vil dei andre bilistane bremse ned for å prøve å sleppe forbi utan at det er plass til å kjøyre forbi. Dette fører til trafikken stopper nesten heilt opp og at utrykningskjøyretøyet kjem endå saktare fram.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Se videoen på denne siden: http://www.dbtv.no/?vid=2888379510001

 

Dette er en video som Østfold-politiet har laget for å vise hvordan man skal oppføre seg rundt utrykningskjøretøy. Spol til ca 0:33. Da kjører den hvite bilen ut i krysset for å gi plass til utrykningskjøretøyet. Det hadde vel virkelig vært rart dersom Politiet hadde drevet med feilinformasjon?

 

For de som er kjent i Bergen, og krysset på Danmarks plass, så kjører det spesielt ofte ambulanser i krysset der for å kjøre opp til Haukeland. Da ser man at veldig ofte så kjører det biler ut i krysset selv om det er på rødt lys. Selvsagt, det at mange gjør det - betyr ikke at det automatisk er lovlig, men det virker som om det er det mest fornuftige å gjøre. Utrykningskjøretøyet skal frem.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...