Gå til innhold

Hjelp til å tyde gamle banknoter ( se vedlegg)


Pitt

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Seddelen der kan jeg fortelle mer om. De kalles på engelsk "joss notes" av kinenisk "yinsizhi" som betyr omtrent "mørke penger" eller "skyggepenger".

Poenget med pengene var følgende: I tradisjonell kinesisk tro ville kroppen bli til aske når den blei brent, mens sjela ville gå til "herren for den jordiske rett", Yan Wang. Her skulle så deres liv bli bedømt og etterpå blei sjela plassert ut et etter annet sted i underverdenen, mer eller mindre nært den himmelske port som var målet etter hva dommen tilsa og med beskjed om å ta seg videre sjøl. På den turen trengte man sjølsagt penger.

Nå var det imidlertid dumt å tømme familiens pengeskap for å sende disse pengene med den døde på reisa til dødens rike. Praktiske som kineserne var begynte man i stedet å trykke opp egne "skyggepenger". Som man kan se er pengene signet av Yan Wang sjøl, altså ville disse bli godtatt i underverdenen, hvor lyset var dårlig og man ikke så altfor godt...

I starten var pengene på normale verdier, typisk 5 og 10 yuan. På slutten av/umiddelbart etter andre verdenskrig kom det hyperinflasjon i Kina og sjølsagt fulgte "joss money" med i inflasjonen. Seddelen til TS er trolig fra den tida.

"Joss money" utgis for øvrig også i dag, tross Mao og ateismen han prekte lever troen i beste velgående både i Kina og naboland. I dag kan pengene til dels ha milliardbeløp. Se f eks http://3.bp.blogspot.com/-zWIDIv_Gcbw/TkrQS7Y9SaI/AAAAAAAAAXc/-rrGONiFGGU/s1600/LTOghostMoney10000000.jpg fra Vietnam.

Pengene er, akkurat som denne, vanligvis designet med bakgrunn i en dollarseddel fra USA. Noen er enda nærmere dollaren, se f eks http://img0.etsystatic.com/000/0/5124780/il_570xN.150242212.jpg.

Hvorfor de er utgitt av "Held Bank" (eller oftest Hell Bank)? Britenes påvirkning, særlig britiske misjonærers. I samsvar med Bibelen var deres forkynnelse klar, den ikke-kristne vil "go to hell"etter døden. Det blei misforstått av mange i Kina og oppfatta som denne underverdenen diyu hvor Yan Wang var herre og hersker.

Verdi i handel og vandel? Nei, de blei utgitt i altfor store mengder til det, her trykket man til trykkplata brakk. De fleste havna sjølsagt på likbålet, men nok overlevde til at man regner verdien pr kg og ikke pr seddel. Affeksjonsverdien for en sjøl blir litt annerledes....

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...