Gå til innhold

Må man ha enkeltmannsforetak for å kunne fakturere?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Med andre ord, man må ha et organisasjonsnummer for å kunne fakturere, og det må gjøres gjennom et enkeltmannsforetak eller større selskap?

 

Dette er ikke helt korrekt. Henvisningen til krav til salgsdokumenter som her er henvist til er krav etter bokføringsforskriften, som er en forskrift til bokføringsloven. Men for at man skal omfattes av bokføringsloven må man a) ha regnskapslikt etter regnskapsloven eller b) ha plikt til å levere næringsoppgave etter ligningsloven eller merverdiavgiftsoppgave etter merverdiavgiftsloven (bokføringsloven § 2). Plikt til å levere merverdiavgiftsoppgave får man om man har en omsetning på mer enn 50 000 kr siste 12 mnd. Når det gjelder plikt til å levere næringsoppgave så er det regulere i "forskrift om fritak fra plikt til å levere næringsoppgave". Forskriften sier som følger i § 1,

Skattyter som driver virksomhet og har samlet driftsinntekt som ikke overstiger kr 50 000, fritas fra å levere næringsoppgave etter ligningsloven § 4-4 nr. 1

 

Også kommer det en del unntak hvor man selv om driftsinntekt er under 50 000 må levere næringsoppgave.

 

Jeg regner med at du er langt under omsetning på kr 50 000 siste 12 måneder, og langt under 50 000 i driftsinntekter gjeldende år. Altså gjelder ikke bokføringsloven i ditt tilfelle, og dermed heller ikke forskriftens krav til salgsdokumentasjon. Og dermed er det ikke noe krav om organisasjonsnummer i ditt tilfelle, faktura vil være fra ditt navn til oppdragsgiver.

 

Det er uansett ikke dumt å ta ubetalingen som lønn - da det gjør at man ikke får noen skattemessige utfordringer osv. Du vil nemlig måtte skatte av det du eventuelt fakturerte for, i alle fall om beløpet er over 10 000 kr.

Endret av Bolson
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Husk også at medgåtte utgifter til oppdrag kan trekkes ifra før du får skattbar inntektsgrunnlag til slutt.

 

Er det snakk om et enkelt oppdrag i år så anses dette som hobbyvirksomhet. Har du derimot flere slike så forandrer det saken.

 

:)

 

Det er korrekt formelt sett, men realiteten er at skal du bruke dette ved mindre oppdrag så må du da velge fradrag for faktisk utgifter i stedet for standard minstefradrag. Fradrag for faktiske utgifter vil for de fleste bli mindre enn standard minstefradrag selv ved en del slike småoppdrag (mer enn hobby, men under 50 000 kr). Minstefradrag og fradrag for faktiske kostnader kan ikke brukes samtidig så vidt jeg vet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...