Gå til innhold

starte egen spritselskap


pedero

Anbefalte innlegg

Hei, jeg satt her og tenkte på hva jeg skulle bli. Da begynte jeg og tenke på sprit og hvordan man starte med egen spritproduksjon. Må man ha noe spesiell lisenns eller kan man bare brenne under 60% og gjøre en avtale med vinmonopolet. Man må vell ikke ha noe spessiel utdannelse eller bare man vet hvordan man brenner en enkel skjennk ?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er så godt som umulig å starte opp med noe sånt her i landet, du må ha ALT godkjent og ha løyver og lisenser så det holder. I tillegg må du produsere en hel del, vinmonopolet lager nok ikke avtaler med noen som lager 15 liter i uka...

 

Men klart, er jo mulig men du bør nok sette en advokat på saken om du skal gi det ett forsøk.

Lenke til kommentar

Stor konkurranse i dette markedet med mektige aktører. Du blir fort utkonkurrert om du ikke har et genialt konsept som markedet reagerer på. Sprit er gjerne sprit, så det eneste du kan konkurrere med er pris. Da må du igjen produsere enorme mengder. Men dette bildet representerer store deler av alle markeder, så stor respekt til de som satser og overlever!

 

Du har en enorm oppgave foran deg. Dersom du ikke har erfaring med oppstart av en virksomhet kan jeg anbefale deg studier innenfor entreprenørskap. Det skal nok mer til enn du tror for å starte en virksomhet i konkurranseutsatte markeder. Mange faktorer å ta hensyn til.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er i utgangspunktet ikkje spesielt problematisk å starte med produksjon av brennevin, men det er ein del krav som du må oppfylle.

 

Det viktigaste er at du har godkjent vandel. Altså at du ikkje tidligare har blitt straffa for noke som ikkje harmonerer med produksjon av rusmiddler. Lova nevner blandt anna forhold rundt skatteloven, tollovgivningen og regnskapsloven med meir.

 

I tillegg så må foretaket ha litt ekstra med oppstartskapital då det er stillt krav til at det skal stillast sikkerheit for at du kan betale alkoholavgiftene for dei varene du produserer.

 

Du må også ha eit egna lokale der varelageret kan sikrast på ein tilstrekkelig måte.

 

 

Så dersom du skal starte med alkoholproduksjon så må du være systematisk og ha litt talent for papirarbeid. I tillegg til alle søknadane så må du også til ei kvar tid kunne gjere rede for det du produserer. Så ved feilproduksjon og svinn så må du ha kontroll på kor mykje som blir slått vekk slik at du ikkje mister lisensen ved eit tilsyn der det tilsynelatande mangler alkoholholdig drikk som det ikkje er betalt alkoholavgift for.

 

Du treng ikkje å ha avtale med vinmonopolet (norsk distrubitør), du kan også eksportere direkte til utlandet.

 

Det som gjer det vanskelig å lykkast med ei slik bedrift er at du må klare å produsere store volum for å holde prisen konkurransedyktig på det norske markedet. Alternativt så må du lage eit produkt som har god nok kvalitet til å kunne forsvare ein høg pris.

Kvitt brennevin er det nok særdeles vanskelig å konkurrere med då den norske arbeidskrafta nok er for dyr til å kunne presse prisane i noke særlig grad på dette markedet.

 

Men ved å produsere noke som ligner meir eit nisjeprodukt så bør du ha gode sjangser.

Dersom du ser til ølbrygginga så er det mange microbryggerier som har kommet fram dei siste åra og som produserer produkt som er av så god kvalitet at ein får solgt ut alt sjølv om prisen er mykje høgare enn på vanlig pils.

 

Personleg så ville eg vurdert å enten starte med produksjon av brennevin som er smaksatt på ein eller anna måte. Enten ved kryddring og fatlagring slik som med akevitt, eller ved å lage rusbrus/shots.

Det siste er nok kanskje det enklaste då du med eit godt produkt og varemerke nok kan klare å oppnå omtrent det samme som dei store brus og energidrikk produsentane har gjort. Den store utfordringa er at du ikkje får reklamere for produktet i norge, så du er avhengig av å lage eit produkt som ikkje berre tilfredsstiller allmuen, men som også får god kritikk frå fagfolk slik at produktet ditt får oppmerksomheit i aviser og fagskrifter.

Lenke til kommentar

Det er et lite hav med lover og regler å forholde seg til. F.eks er alt over 60% ansett som narkotika, og er derfor ulovlig.

 

Sekstiprosent-regelen stemmer for det som skal utenfor fabrikkportene - men det ville forbause meg (av rent tekniske grunner) om det forbudet gjaldt underveis i produksjonsprosessen.

 

Så i tilfelle du mener at den regelen også gjelder alle stadier mellom råvare og ferdig salgsprodukt, ville jeg gjerne ha fått sitert regelen (og gjerne en tilhørende teknisk begrunnelse).

Lenke til kommentar

Og i tilfelle er det du kjenner til bare èn av vinklene her - en fabrikant må kjenne til alle de juridiske vinklingene til dette...

 

(Nei, jeg kjenner ikke alle vinklene her, jeg heller - men jeg forstår såpass av det underliggende tekniske at jeg kan tenke meg til litt av hva reglene i praksis må tillate, av rent praktiske årsaker...)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...