Gå til innhold

Staten lanserer app for Pappa


Anbefalte innlegg

Gjest Slettet-Pqy3rC

Folk har endelig skjønt det, at staten omsider må gi fedre tilsvarende oppfølging som mødre. Heldigvis er ikke dette en aprilspøk.

Hæ ? Har de brukt penger på noe så tåpelig til kvinnfolk også ?

 

Håper forøvrig de fleste klarer seg uten akkurat denne typen oppfølging, detta er barnehage for voksne. Du milde. Men, det er jo godt mulig menn er blitt evneveike nå til dags siden de tydeligvis ikke aner hva de skal bedrive tia med. Triste greier.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb

Fatter ikke at det skal koste en million kroner å utvikle en app. Har hørt og lest om mange fjortenåringer(pluss, minus) som utvikler app'er på barnerommet. Hvordan får de det til uten budsjetter i millionklassen??

 

Staten må ansette et firma for å gjøre det, og dersom det skal være et avansert et, så koster det som regel en del penger.

Lenke til kommentar

Mange som reagerer på prisen, men i produksjonssammenheng blir det litt annerledes enn hva man gjør privat som nevnt ovenfor :) Forstod det ikke jeg heller da jeg var programmerer-for-hire før fast jobb. Et litt ekstremt fantasieksempel nedenfor, men er solbrennt og må sitte inne litt til :)

 

Si en bruker ca. et halvt år på et spill på hobbybasis, fordi en har lyst, eller fordi en trenger noe saftig å vise før jobbsøking på porteføljen. Normalt tenker en aldri timer, men nå gjør vi det!

 

150 timer i måneden (ca. 7 timer hver dag..natt, heh). Noen mer, noe mindre. Så tar en totalen, ganger med timepris. Ikke hva en selv ville evnt. tjent, men hva et firma ville tatt: 1100kr timen gir allerede ca. 1 million for denne ene personen alene. "1100kr? Hæ?"

 

I firma/produksjonssammenheng blir det helt andre tall; tallet skal dekke lønn, leie av lokale, strøm, mat, utstyr, reiser, ferie, pensjon, juletallerken, sommerfest, mobil evnt. Alt av utgifter et firma har. Dasspapir og såpe inkludert :) Til slutt er beløpet ca. halvert. Så kommer saftig skatt, ~halvert igjen (litt grovt, men hey) = overskudd / underskudd.

 

Spillet en lagde over hadde ikke budsjett, men hvis en f.eks. satte deadline på 3 måneder så ville eksemplet over gitt nesten 500k underskudd.

 

For egenproduksjoner hvor en har allverdens tid, null press, og liker å gjøre det en gjør blir en ikke presset av prosjektleder eller sjefer om at "Du har sprengt budsjettet!", "Vi må levere imorgen!", "Produktet kjører ikke på Android 4.1.2 med Dolphin xyZ på Sony Tablet Z i portrett modus med 120% zoom!". Før den tid skjer bør en helst ha planlagt på forhånd med prosjektleder, kunde, designer, programmerer, selger hva som faktisk skal lages (så detaljert som mulig, helt ned til hvor ikoner skal ligge), minstekrav, målgruppe, budsjett for hver part.

 

En del av prosjektene jeg har jobba på hvor ting går til helsikke er det ikke alltid teamet som bommer. Kunde har sine ønsker og er kanskje ikke vannt til produksjon (=trenger mye forklaring, mange demoer), kundekontakt slutter og en ny person kommer inn med en ny visjon, prosjektleder i team får barn hvor en ny må overta. Noe av "greia" med flere programmerere i et godt team hvor en deler kunnskap og på oppgavene er jo, litt spåkefullt, i tilfelle en får et piano i hodet :)

 

Hvis den som leser dette først har lest helt ned hit, har jeg selv et budsjett på ca. 150k for en app som skal lages som minner litt om det ovenfor. Designer har gjort sitt, manusforfatter sammen med kunde er ferdig med et klart og tydelig manus, solid design, tekniske avgjørelser er tatt, for min del bare å sette igang å trykke mekaniske taster. Teamet er lite, vi er effektive, kunde er veldig gode å jobbe med. Da blir det billigere. Sånnt er OK! Selvfølgelig hadde det vært fint med litt ekstra for polish, men først må det lages. I etterkant kommer kunde kanskje med nye ønsker = $$$.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Fatter ikke at det skal koste en million kroner å utvikle en app. Har hørt og lest om mange fjortenåringer(pluss, minus) som utvikler app'er på barnerommet. Hvordan får de det til uten budsjetter i millionklassen??

Med fare for å være altfor sent ute...

 

Nevn 1 fjortis som kan lage tilsvarende app? Nevn 1 som klarer det innenfor samme tidsrom?

 

Jeg tror ikke det er brukt bare 1 million. I ren utvikling er dette knappe 6mnd med 1 person. Her snakker vi om både native iphone og droid app + server. Alt forarbeid er mest sannsynlig på et annet budsjett. Arkitekter, interaksjonsdesignere, gui designere, app utviklere, serverutviklere, testere, prosjekteder og administratorer.

 

Man har en ide. Man brainstormer ideen. Det blir flere workshops. Man henter inn konsulenter for å lage kravspec og estimere jobben, og for å lage masse dokumentasjon for å kunne argumentere for penger lenger opp i systemet. Risikovurdering, markedsanalyse, behovsanalyse etc. Man ødsler ikke med statens penger, så alt skal være grundig vurdert.

Når pengene er på plass så henter man inn noen andre konsulenter som skal lage dette. Så er det flere workshops, møter, designavgjørelser, tekniske vurderinger. Man har bare 1 mulighet for å få det rett. Programmering er kun 10% av kostnadene.

 

Skulle jeg laget noe slikt så ville jeg ha gjort noe ala dette:

Man trenger en server. Helst 2 stk for redundans bak en lastballanserer(bigip, apache, nginx). Så trenger man en database.

Jeg ville valgt Oracle database, helst clustret med felles disk i et eller annet SAN. Siden de bare brukte en million så er enten dette tatt på et annet budsjett eller de brukte eksisterende løsning ... eller håpe-det-går-bra-siden-nesten-ingen-skal-bruke-dette-mysql.

Til server ville jeg bygget en java applikasjon, og kjørt den i Jetty. Er man litt smart så er det pice of cake å kjøre så mange parallelle instanser man bare orker.

Jeg ville har brukt Spring for å lage et REST api som utvekser json. Alternativer er Apache CXF eller Jersey. For database hadde jeg forholdt meg til Spring Jdbc og vanlig SQL.

Dette er bra siden alt dette så lang et 100% open source, og basert på 100% åpne og frie standarder slik at om akuratt pappatid appen flopper så kan dette benyttes til noe annet senere uten for mye mikkmakk. Og så kan man få tak i en masse folk som kan dette. Dessuten så har android ganske ferdige løsninger for å bruke web services i alle varianter, så dette er easy peasy.

 

... men det vil jo ta litt tid å få opp ...

 

Siden det er en viktig feature å kunne finne aktiviteter i nærheten så må man kunne analysere potensielt tusenvis av lokasjons data. Jeg tror Google skal ha noe api for å gjøre denne jobben, men ellers må man ha en database som håndterer dette for deg. For en mill... får håpe det ikke blir mye trafikk da.

Søk er brukt i andre features enn bare med lokasjoner som parameter, så det kan hende at søkeverktøy trengs. Siden det kun er brukt 1 mill så blir det neppe noe mer en SQL, men da blir søkene ikke spesielt avanserte heller.

Caching ... EhCache er vel omtrent det eneste man får til med 1 mill ... om de hadde tid overhode.

 

For å lage en iphone app .. så må man ha Mac. Men utviklingsverktøy er nok på et annet budsjett.

- Man må kunne logge seg inn

- Registrere seg

- Sette opp profil

- Legge inn aktiviteter

- Finne aktiviteter i nærheten

- Registrere seg/logge seg inn via facebook

- Liste opp påmeldte aktiviteter

- Liste opp tidligere aktiviteter

- Søke etter andre personer

- Legge til personer i en krets

- Liste opp aktiviteter som personer i din krets har opprettet

- Legge til aktivitet i kalender

- Legge til notifications og alarmer

- ? Kunne kommentere aktiviteter

- Legge til informasjon

- SSL mellom klient og server

 

Alt dette skal lages 3 stedet. Server, iphone og droid.

 

På serversiden så må man ha et web grensesnitt for å håndtere brukere (sperre/slette), oppdatere informasjon, hente ut statistikk og rapporter.

Utenom dette så må serveren overvåkes av en driftsorganisasjon. Backup og evt restore. Aktviteter som å teste sikkerhet, oppdatere OS og Java, teste restore, bytte https(ssl) sertifikater etc ... men dette er på et annet budsjett siden det kun kostet 1 mill.

 

Jeg mistenker at noe allerede var laget. Servere og database eksisterte allerede mest sannsynlig. Staten har mange lisenser på Oracle. Det ligner litt på meetups.com, og kjenner jeg bransjen rett så skulle det ikke forundre meg at noen har laget noe tilsvarende og selger dette som "din bedrifts versjon av min rippoff av meetups.com". Det finnes mye slikt som vanlige folk på hw.no ikke ser til daglig.

Staten kjøper mye gjennom kjennskap og vennskap. En mill er jo ikke så mye. En viss SV'er delte jo ut flere mill til sine litt for åpenbare kompiser med litt for spenstige prosjekter. Dette er jo litt mer uangripelig siden det ble så "flott" resultat. Litt for flott.

Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...