Gå til innhold

Hvordan vet man om datadelene dine er utsatt for statisk strøm?


Anbefalte innlegg

Jeg henta akkurat delene til dataen min, pakket dem ut og tok en titt. Jeg gadd ikke bry meg med statisk strøm, noe som kanskje var dumt. Jeg rørte ved både grafikkort og harddisk uten å tenke meg om.

 

Det gikk ti minutter, så mener jeg å ha hørt et smell. Jeg var ikke i kontakt med komponentene da smellet kom, og jeg er ikke engang sikker på om det kom fra komponentene... Bare samme rom.

 

Hvordan høres det ut, og hvordan kan man vite om en komponent er utsatt for statisk strøm?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan ha blåst en eller flere kondensatorer. Du kan kjenne på toppen av de tønneformede og kjenne om de buler. De skal være helt flate. Her er en video av en som ryker.

 

Dette er meg bekjent ikke ett typisk symptom på ESD ('statisk strøm') og kan være en produksjonsfeil/garantisak. Det kan også være resultat av feilkobling/feilmontering.

 

Med ESD-skader brenner du av baner i mikrokretser. Dette kan resulterere i ustabil maskinvare over tid eller en maskin som ikke starter. Det kan hende at du kan blåse en kondensator som en følgefeil, men det er jeg usikker på.

 

Dersom noen av kondensatorene dine buler har du defekt maskinvare.

 

Det som er av mer interesse er om det har skjedd noe med maskinen din som resultat av dette. Det kan også være strømforsyningen din som tok kvelden (ikke pga. ESD) dersom maskinen er død. Den kan også ha tatt med seg flere komponenter i dragsuget, eller det kan være nok å bytte kun den.

 

Det kan også være noe helt annet, men det lar seg ikke gjøre å stille en diagnose uten symptomer.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Stort sett all elektronikk har ESD beskyttelse og testes med HBM, http://en.wikipedia.org/wiki/Human-body_model .

Hvor mange volt kretsen tåler kommer an på komponentene og kretskortet, men kretser som er montert på et kretskort tåler litt mer enn de som ikke er det. Så lenge en ikke går rundt i ullsokker og subber langs et teppe kan en overleve mye, men du kan også være uheldig.

 

Hvis PCen fungerer, så er sikkert alt OK, men du kan ha risikert å redusere levetiden på kretsen om den ble utsatt for ESD.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...