Gå til innhold

Dette er Oslos egne partikkelakselerator


Anbefalte innlegg

Hvilken stråling er det snakkes om her? Er det radioaktive partikler de bruker i maskinen?
Etter hva jeg husker lager man sporstoff til medisin med syklotroner, så det er sikkert slik at partiklene blir anriket i prossesen.

 

Tror de lager blant annet Fluor-18, som brukes i F-18 FDG (fluordeoksyglukose) som er en positron-emitter. Brukes i PET-skanneren på Radiumhosp. bl.a.

 

Som andre har sagt så finnes det masser av partikkelakseleratorer i samfunnet. Bare på jobben min har vi 11 akseleratorer med energi fra 5 til 21 MeV. De sikter nok til partikkelakseleratorer brukt i forsking innen partikkelfysikk. De burde jo husket at alle kverulerer på nettet ;)

 

Q

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

4 skjerm-oppsett på den stasjonære PCen. Det ruvet godt på skrivebordet.

 

Er vel en elektronkanon per farge... :)

 

 

Tror de lager blant annet Fluor-18, som brukes i F-18 FDG (fluordeoksyglukose) som er en positron-emitter. Brukes i PET-skanneren på Radiumhosp. bl.a.

Som andre har sagt så finnes det masser av partikkelakseleratorer i samfunnet. Bare på jobben min har vi 11 akseleratorer med energi fra 5 til 21 MeV. De sikter nok til partikkelakseleratorer brukt i forsking innen partikkelfysikk. De burde jo husket at alle kverulerer på nettet

Q

 

Kan du gi noen eksempler på energinivået på andre maskiner, som skjermer, strålemaskin til kreftbehandling osv.

Lenke til kommentar
Tror de lager blant annet Fluor-18, som brukes i F-18 FDG (fluordeoksyglukose) som er en positron-emitter. Brukes i PET-skanneren på Radiumhosp. bl.a.Som andre har sagt så finnes det masser av partikkelakseleratorer i samfunnet. Bare på jobben min har vi 11 akseleratorer med energi fra 5 til 21 MeV. De sikter nok til partikkelakseleratorer brukt i forsking innen partikkelfysikk. De burde jo husket at alle kverulerer på nettetQ
Kan du gi noen eksempler på energinivået på andre maskiner, som skjermer, strålemaskin til kreftbehandling osv.

 

Det var faktisk lineærakseleratorene på Radiumhospitalet jeg siktet til ;) Den eldste vi har leverer 5 MV fotoner, men i dag er 6, 10 og 15 MV fotoner vanligst. I tillegg kan de levere elektroner fra 6 til 21 MeV. Varierer litt mellom maskinleverandørene.

 

Q

Lenke til kommentar

Beklager å si det, men sammenliknet med den i Sveits og Italia ser dette ut som skrot.

 

http://www-elsa.phys...rator_list.html

 

Hei Vebb, vi er en ganske bra gjeng med UiO-folk her på CERN som driver med akseleratorfysikk - alt fra å forbedre de to største (LHC og SPS) til å forberede den neste (CLIC*). Selv gjør jeg simuleringer for å forbedre RF-strukturene, dvs. dingsene som øker energien til partiklene. Det finnes også en bra gjeng som jobber med å analysere dataene fra kolisjonene.

 

Uansett så er formålet med maskinene til CERN (med unntak av ISOLDE) forskjellig fra formålet til syklotronen ved UiO. De studerer prosesser inne i atomkjerner ved relativt lave energier, vi moser ymse partikler sammen for å lage sinnsvakt høye energikonsentrasjoner, og studerer hva som kan lages i slike forhold.

 

* http://project-clic-cdr.web.cern.ch/project-CLIC-CDR/CDR_Volume1.pdf - det finnes en volum 2 (detektor) og 3 (akselerator) også for de som er interessert i et større detaljnivå.

Lenke til kommentar

Er det ikke litt dristig å drive instrumenter man må sjekke seg selv for stråling med windows XP...

 

Så vidt jeg husker, så kjører ikke strålingssjekkemaskinen noe OS. Jeg tviler også på at dette er vanlig rutine etter å ha vært i en tør labb alá syklotronen - kontaminerinssjekk ala dette brukes stort sett om man gjør kjemi med radioaktive stoffer.

 

Hvilke problemer ser du egentlig i at kontrollsystemet kjører på XP-maskiner? Så vidt jeg kan se fra de skjermene så kjører disse maskinene kun et LabView-program som styrer maskinvaren. Dataopptak fra eksperimentet kjørte Solaris sist jeg var der, men jeg tror de har oppgradert siden den gang. Hovedpoenget er uansett at man har kildekoden til programmet som kjører syklotronen (samt koplingsskjemaer etc), samt vet hvordan dataopptaket fungerer (maskinvare og hardware).

 

Sånn helt ikke-relatert:

http://www.flickr.com/photos/interactions_photos/

(fra CERN, Fermilab, KEK, DESY og TRIUMF)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...