Gå til innhold

Hastighetsstyring til ac-motor


Anbefalte innlegg

Har plukka ut motoren fra ei vaskemaskin og skal bruke den til en båndpussemaskin jeg har laga meg. Alt er klart, jeg må bare få motoren til å gå i rett hastighet. Fikk den til å gå i stad, på sinnsykt turtall, så må få mekka meg en måte å regulere hastigheten på.

 

Vet at likestrømsmotorer gjerne bare bruker et potmeter for å styre hastigheten, men nå har jo jeg en vekselstrømmotor. Mener å ha lest et sted at man kan brenne motoren eller noe sånt om man prøver å regulere en ac-motor på denne måten, så da må jeg vel ha en slik dings som endrer frekvensen, må jeg ikke det?

 

Kunne en av disse ha gjort susen, eller noe tilsvarende? Det står jo at de er beregnet for vekselstrøm, men stoler ikke helt på dem..

http://www.alibaba.c...ed_control.html

http://www.quasarele...-750w-1500w.htm

 

Tenkte også på at det sikkert finnes en eller annen maskin der jeg kunne plukka ut hastighetskontrollen, en eller annen hvitevare eller noe sånt. Andre forslag? Problemet er bare at det ER motorstyring i vaskemaskina jeg plukka i stykker, bare at det er en eneste stor printplate og jeg vet ikke hvilken krets som er motorstyringa.

Endret av appelsinbrus
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Å, DET var virkelig til hjelp! Tusen takk, altså, nå kan jeg danse lykkelig bortover engen i gledesrus over den fantastiske hjelpen jeg har fått!! :D

 

Hehe nei da.. Men hadde jeg visst hva som funker hadde jeg jo ikke spurt her. (Men du har vel for så vidt rett i at det er bra jeg ikke er elektriker.. ;) )

Endret av appelsinbrus
  • Liker 1
Lenke til kommentar

en "vanlig" pæredimmer...det finnes absolutt mer en en type som er vanlig å bruke. og ingen av disse vil være egnet som hastighetstyring på en AC motor.

 

en vekselstrøm motor vil ikke gå senere ved lavere spenning, den vil gå senere ved lavere frekvens.

ved lavere spenning vil den som regel bruke mer strøm og du får varmgang som kan ødelegge motoren (ikke lenge siden jeg var med å brant en på jobb grunnet feil strømforsyning fra skapbygger).

 

eventuelt hvis den har flere sett viklinger, så er det vel mulig å koble disse på en lur måte for å regulere hastigheten. men det er jeg veldig usikker på.

 

Anbefaler deg å lese deg opp på elektro, automasjon og styringsteknikk og etterspør kilder når folk gir deg svar på hva som virker.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Her er forresten koblingsskjema til motoren. Riktignok på russisk, men kanskje noen skjønner noe av det likevel. http://turnir.vminske.com/dviglo.htm

 

Det som er på inngang 6 leser jeg som en motstand eller noe sånt, eller er det kanskje enda en spole, eller hva er det? Strøm er nå koblet inn på 3, fra 4-5, og så ut på 6 igjen. Kanskje den går saktere om jeg bare kobler til på 3 og 4? Ka dåkk trur?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...