Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Leietakers rettigheter?


Anbefalte innlegg

Hei. Jeg har et lite irritasjonsmoment i leieforholdet mitt. Og vil vite litt mer om mine rettigheter i denne forbindelsen.

 

Jeg flyttet for en stund siden inn i en sokkelleilighet i en by jeg flyttet til i forbindelse med en ny stilling. Ut i fra annonsen virket dette som en grei leilighet på 70 kvadrat med de vanlige fasilitetene. Sokkelleiligheten og utleiers leilighet i etasjen over er forbundet med en trapp med en dør på toppen som kan låses fra utleiers side.

 

Jeg møtte leietakers sønn i min hjemby og snakket en del med ham der angående leiligheten, og alt virket greit.

 

En måneds tid etter dette reiste jeg på tvers av Norge for å flytte inn i leiligheten og begynne i min nye stilling. Jeg signerte en kontrakt som reflekterte det som stod i annonsen, men ble da fortalt at det også var to boder tilknyttet leiligheten som ikke var del av leieforholdet (disse var ikke nevnt i annonsen eller kontrakten).

 

Men kort tid etter at jeg hadde signert kontrakten merket jeg også at utleier også benytter seg av fryseren som står i gangen i leiligheten jeg leier (gangen er en del leieforholdet). Og at hun jevnlig går gjennom gangen/leiligheten min for å komme til bodene som ikke dekkes av kontrakten. Og det blir ikke bedre av at sønnen, barnebarna, svigerdøtre og venninner av henne kommer ned i gangen min uten noe forvarsel.

 

Begynner å bli litt kjipt å sitte på toalettet for så å høre at hele utleiers familie stormer inn og befinner seg rett utenfor toalettdøren. Eller at venninner av henne kommer inn i leiligheten min tidlig om morgenen når jeg kommer ut av dusjen i forbindelse med å klargjøre meg til jobb.

 

På forhånd takk.

Endret av Sir. Digby Chicken Caesar
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk for svar, AvidGamer.

Leiekontrakten min slår fast at leieperioden er gjeldende i 12 mnd, så det er desverre ikke bare å finne et annet sted uten videre. Når jeg da hadde reist på kryss av landet og skulle starte jobben dagen etter, følte jeg meg litt presset til å akseptere kontrakten. =/

 

Flere innspill vil bli verdsatt =)

Endret av Sir. Digby Chicken Caesar
Lenke til kommentar

Tidsbestemt husleiekontrakt på under 3 år er også ulovlig.

Ikke alltid.

 

 

§ 9-3. Adgangen til å inngå tidsbestemt leieavtale for bolig

Det er ikke adgang til å inngå tidsbestemt leieavtale for bolig for kortere tid enn tre år. Minstetiden kan likevel settes til ett år hvis avtalen gjelder lofts- eller sokkelbolig i enebolig eller bolig i tomannsbolig, og utleieren bor i samme hus. Bestemmelsene i første og annet punktum gjelder ikke dersom: a) husrommet skal brukes som bolig av utleieren selv eller noen som hører til husstanden, eller

b) utleieren har en annen saklig grunn for tidsavgrensningen.

 

Utleieren kan bare påberope seg unntakene i første ledd bokstav a og b dersom leieren senest ved inngåelsen av avtalen skriftlig ble gjort kjent med grunnen for tidsavgrensningen, og husrommet ved utløpet av den avtalte leietid skal brukes i samsvar med den oppgitte grunnen. Utsettes tidspunktet for når husrommet skal brukes i samsvar med den oppgitte grunnen, kan leieavtalen forlenges fram til dette tidspunktet dersom utsettelsen skyldes en uforutsett omstendighet som har inntrådt etter at avtalen ble inngått.

Er tidsbestemt leieavtale for bolig inngått i strid med bestemmelsene i denne paragrafen, skal avtalen anses som tidsubestemt.

 

http://www.lovdata.n...17-009.html#9-3

 

 

Når det gjelder utleiers adgang til husrommet er det vanskelig å si noe fornuftig uten å se annonse/leiekontrakt. Det er i utgangspunktet dekket av husleieloven § 5-6 (http://www.lovdata.n...17-005.html#5-6 ), men dette virker som en litt spesiell situasjon. :hmm:

Lenke til kommentar

Når det gjelder utleiers adgang til husrommet er det vanskelig å si noe fornuftig uten å se annonse/leiekontrakt. Det er i utgangspunktet dekket av husleieloven § 5-6 (http://www.lovdata.n...17-005.html#5-6 ), men dette virker som en litt spesiell situasjon. :hmm:

 

Er en ganske kortfattet kontrakt og temmelig ikke-standard. Jeg kan se om jeg kan få scannet den.

 

Men et lite utdrag:

"Leie for aug er [sakset vekk],- Betales snarest mulig. Dette pga. av at leiligheten ikke var helt klar. Soverom byttes ved mndslutt og overtar da 100% leiligheten med bad/kjøkken/stue og stort soverom alene i underetasjen."

 

Ellers står det ingen ting om at vi skulle dele noe som helst, og ingenting om utleiers adgang til leiligheten. Jeg vil poengtere at i sitatet fra kontrakten står det 100% av leiligheten, og at jeg faktisk skulle ha det alene.

Lenke til kommentar

På meg så virker det som at det her kan være grunnlag for heving. Men du må melde dette som ein mangel fyrst. Deretter vil utleiger få ein sjangs til å rydde opp i forholda.

I dette tilfeller vil nok dette være at fryseren og bodene blir rydda slik at uleiger ikkje lenger treng å ta seg inn i leiligheita.

 

§ 2-3. Uriktige opplysninger om husrommet

Det foreligger en mangel dersom husrommet ikke er i samsvar med opplysninger som er gitt av utleieren eller på utleierens vegne. Dette gjelder likevel bare dersom det kan antas at opplysningene har virket inn på avtalen, og de ikke i tide er rettet på en tydelig måte

§ 2-12. Heving av leieavtalen

Leieren kan heve leieavtalen dersom forsinkelsen eller mangelen medfører vesentlig mislighold.

Er det klart at det vil inntre mislighold som gir leieren hevingsrett, kan leieren heve allerede før tidspunktet for overlevering. Hevingen kan avverges dersom utleieren straks stiller betryggende sikkerhet for at avtalen vil bli oppfylt.

Leieren kan ikke heve leieavtalen på grunn av forsinkelse etter at husrommet er overtatt, eller på grunn av mangler når disse er rettet etter bestemmelsene i § 2-10.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...