Gå til innhold

Hjelp med Ubuntu 10.04.4 server


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har installert Ubuntu 10,04,4 server på den gamle PC'en min, begynte med 500GB bare for å se om det funket bra hjemme. Testet det hjemme i ca en dag så fant jeg ut at dett var bare helt fantastisk deilig, blir jo som en stor internett-harddisk...

 

Fordi jeg har så elendig nett (0,7 mb/0,24 mb) så jeg trodde det ville gå veldig trekt, MEN det gikk jo i 3-6MB/s opp og 7-10MB/s ned, så da bestemte jeg meg for å oppgradere den til 2TB. Gjorde det i går og jeg må si at jeg er storfornøyd! :) (ANBEFALES PÅ DET STERKESTE) MEN det er bare ett problem: Jeg vil ha tilgang på serveren når jeg for eksempel på skolen eller på ferie.... Går dette ann??? Og i så fall hvordan gjør man det???

 

MVH Tobias

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tusen takk for raskt svar!

 

men når du sier "les litt på DNS og port forwarding" sier ikke dette meg stort... er ikke så erfaren... :p

 

Hei Tobias

 

Du kan lese litt her om du vil https://help.ubuntu.com/12.04/serverguide/index.html

 

Dette er for 12.04 vel å merke, men er nok ikke så stor forskjell. Også for at du enklere skal få tak i serveren din uten i fra (skolen) så får du få satt opp DNS som er dynamisk. Dette gjør at du kan bruke for eksempel "hjemmeserver.dyndns.org" i steden for å huske på en ip addresse som for eksempel 87.213.3.5. Denne ip addressen kan også forandres ved strøm brudd osv.. sånn at derfor med en dynamisk DNS vil navnet bli oppdatert med den nye IP addressen du får.

 

For å få tak i filene dine uten i fra kan du lese om FTP som du finner under file servers i linken oven for.

Lenke til kommentar

Jeg har installert Ubuntu 10,04,4 server på den gamle PC'en min

Du vet sikkert at dette er en snart tre år gammel versjon. Hvis det ikke er noen spesiell grunn til det, ville jeg heller lagt inn en nyere versjon, enten 12.10 eller 12.04 (som er en LTS-versjon, dvs. vil være støttet med oppdateringer osv. i en lengre periode).

 

Når du har lest om port-forwarding (og dns, men det er ikke noe du strengt tatt trenger for å aksessere maskinen din fra internett, du kan like gjerne bruke ip-adressen) kan du også lese om ssh.

 

Hvis du

 

1) forwarder port 22 på routeren din til pc'en din og

2) sudo apt-get install openssh-server

 

så er det (etter min ringe hukommelse) nok til at du kan logge deg på din maskin utenfra.

Lenke til kommentar

Jeg bruker Hamachi på min Lunix server. Du må registrere deg for en konto og kan da koble sammen opp til 4 PCer gratis. Dette er en VPN løsning og en trenger ikke åpne porter i brannveggen :)

Jeg kan faktisk sitter på jobben legge filer på snarveien til serveren min hjemme, eller åpne de som om de var en lokal mappe :)

 

Bakdelen er at du må installere hamachi på den PCen du skal bruke for å nå serveren din (utenfor huset) så kan du ikke det kan du heller ikke bruke denne løsningen.

Endret av morten_b
Lenke til kommentar

Hamachi kan hjelpe deg til å slippe å sette opp egen brannmur, men den vil gi andre utfordringer.

 

Start med å legge inn ssh som foreslått, og sjekk at det virker på det lokale nettet ditt. Altså at du får til å koble deg til fra en annen maskin på nettet. Jeg har skrevet alt du trenger å vite om den biten her:

http://wiki.diskusjon.no/index.php/Guide:%28K%29Ubuntu_server_howto/Hjemmeserver#ssh_-_installasjon_og_oppsett

generering av nøkler trenger du ikke dille med i første omgang (så det første avsnittet i lenken forteller deg det du trenger vite). Du trenger ikke røre brannmuren på Ubuntu, det er nok å installere pakken ssh. Fra en windows maskin installerer du, og kobler deg til med programmet Putty. På linux følger ssh alltid med. Si ifra når du har ssh oppe å gå.

 

Dernest trenger du å få kontakt med maskinene utenifra. Du trenger da å åpne porter, samt å vite hvilken IP-adresse du har. IP-adressene endres stadig for vanlige forbrukere (du må typisk betale ekstra for å få en fast IP), da er det meget kjekt med en fast domene-navn som til enhver tid peker til din IP. Les mer om oppsett av dette her:

http://wiki.diskusjon.no/index.php/Guide:%28K%29Ubuntu_server_howto/Hjemmeserver#Eget_domene_p.C3.A5_internet_og_.C3.A5pning_av_porter

Prøv deg frem i web-interfacen til ruteren din inntil canyouseeme.org klarer å se ssh-tjenesten din, den bruker port 22. Fortell oss om du møter problemer her, men først må du få ssh oppe å gå.

 

Når du har kommet så langt er det meste gjort. Du trenger nå programvare for å koble deg opp. Her er det flere muligheter. Du kan bruke ssh direkte, men det gir deg bare kommandolinje. Du kan sette opp VPN, men det gir deg bare lokalt nett. Min favoritt er remote dekstop, og da trenger du noe som utnytter lav båndbredde godt. Nx er ledende løsninger for dette, og de har deb-pakker for din server her: www.nomachine.com De har også klienter til alle relevante OS, og det er gratis.

Lenke til kommentar

tusen takk for svar, da får jeg vel lese hele natta da...

Hvis du regner med å sette opp en hjemme server som du kan koble deg til uten i fra uten noe lesing så vil nå jeg bare si lykke til! Spesielt hvis du ikke kan noe linux fra før av. (må ikke lese om natta)

 

Da er nok heller ikke ubuntu headless server noe for deg heller tror jeg og ville da heller ha satset på noe lignende disse. De kan gjøre jobben letere, men noe lessing må nok til uansett.

 

http://www.zentyal.org/downloads/

http://www.smoothwall.org/

http://www.clearfoundation.com/

 

Selv bruker jeg zentyal som min brannmur og ruter, men du kan også gjøre mye mer med denne hvis du vil.

Endret av SonSi
Lenke til kommentar

Supert, og du har sjekket med canyouseeme.org at port 22 er åpen inn til serveren din. Sørg for å ha et godt passord, for da er du utsatt for angrep.

 

Da går du hit: http://www.nomachine...p?os=linux&id=1

installerte du 32-bit eller 64-bit? Last ned de tre deb-pakkene til den du installerte, altså i386 for 32-bit eller amd64 for 64-bit. Rop ut hvis du ikke vet hvordan du laster ned filer til serveren din. Når du har lastet dem ned til din ubuntu server, går du inn i mappen de ligger i, og så kan du installere dem med (bytt ut amd64 med i386 dersom du har 32-bit)

sudo dpkg -i nxclient_3.5.0-7_amd64.deb
sudo dpkg -i nxnode_3.5.0-9_amd64.deb
sudo dpkg -i nxserver_3.5.0-11_amd64.deb

bruk klipp-og-lim inn i terminalvinduet, det går grisefort.

Endret av Del
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...