Gå til innhold

Hvordan unngå kondens?


Anbefalte innlegg

Tenkte jeg skulle ta meg en tur på Folkemuseet å ta noen bilder. Og da blir det til at man går inn og ut av hus hele tiden. Inni mange av husene/stabburene er det ganske rått og klamt også. Det vil garantert bli kondens på utstyret.

Noe jeg har erfart med video kamera.

Er det noen triks man kan bruke for å unngå dette? Vil utstyret tåle kondensen?

Nikon D7000 er værtett, men om det gjelder kondens vet jeg ikke.

Endret av Meier
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Går du fra kulde til varme la kameraet m.m. ligge i veska/bag en stund så tempraturendringen kommer gradvis, feks 30 min til 1 time.

Tror det fungerer dårlig på folkemuseumer hvor du går inn og ut av bygningene hele tiden.

 

Ser for meg to kameraer egentlig, og dermed to kameravesker - et for innebiilder, og et for utebilder.

Endret av tomsi42
Lenke til kommentar

Det å måtte vente i opptil en time er uaktuellt. Jeg har vært i noen av stabburene før på vinteren, og det kan bli bra tåkete inni dem. Det setter seg på linsa med en gang. Folk drar med seg snø, søle og vann inn.

2 kameraer hadde vært tingen. Men det har jeg ikke.

Det å ta alle innendørs bilder først hadde vært lurt. Så utendørs etterpå.

Men bare det ikke skjer noe, som en må ha med der og da liksom.

Jeg tenkte litt på å ha kameraet på "innerlomma" hele tiden, for så å ta det fram akkurat når jeg trenger det. Da holder jeg det varmt. Men det bygger jo litt. Jeg får se hva jakka rommer. Nå er det jo ikke så kaldt som det har vært, så det går kansje bra allikevel.

Husker jeg var i marka og tok bilder engang. Det var bra kaldt. Så gikk jeg inn på ei av stuene der. Kameraet ble gjennomvått på sekunder. Lufta var full av fuktighet.

Må prøve å unngå det.

Lenke til kommentar

Det som skaper kondens er i hovedsak store, hurtige temperaturendringer, særlig fra kaldt til varmt. I annen grad endringer i luftfuktighet.

Det beste er nok å oppbevare objektivene så varmt som mulig og unngå store temperatursvinginger. Putt kameraet inne i jakken når du ikke tar bilder for å holde kroppstemperatur.

Lenke til kommentar

Forenklet kan man si at man får dugg på kameraet når kameraet er kaldere enn duggpunktet for luften (http://no.wikipedia.org/wiki/Duggpunkt).

 

Det finnes to mulig løsninger, enten å holde den fuktige luften unna kameraet eller holde temperaturen på kameraet over duggpunktet.

 

Hvis man skal gå i detaljer så finnes det kjemikalier og andre måter å redusere problemet på men det er i hovedsak for astronomer og spesielt interesserte.

 

Bruk en veske med en varmekilde, enten en flaske med varmt vann eller noe mer avansert. En brusflaske med en halv liter vann på 70 grader vil kunne avgi over 20 W varme i over en time og enda ha en temperatur på 30 grader.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Været var elendig i går. Så jeg utsatte til i dag. Jeg gikk ute i starten, så kameraet ble kaldt. Prøvde så å gå inn uten at det ble noen kondens. Forholdene var ikke slik jeg har opplevd det før. Ikke var det noe serlig med folk heller. Jeg har vært der før Jul tidligere og da vrimler det av folk. Fuktigheten i lufta var vel lav og. Sola skinte. Så det ble en del fine bilder. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...