Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei, jeg går på 1. vidregående, nå og har tenkt å gå videre på noe innen data, og det jeg da lurer på er om dere har noen forslag til hva jeg kan gå videre på evt. linje, bedrift o.l.

 

kunne dere også hjulpet meg med hvilke bedrifter som kan ta imot folk som er utplassert som vil jobbe med noe innen IT?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan gå IKT-Servicefag 2. året på videregående. Da pleier man å være utplassert hos en IT bedrift 1 gang i uka.

Deretter kan du gå 2 år i lære hos en bedrift og få fagbrev som "IKT-Drifts opreatør" eller noe i den duren.

 

Du kan jo sjekke hos større bedrifter samt skoler i nærheten når det gjelder utplassering. Nesten alle sterer har en IT avdeling :)

Lenke til kommentar

Året på IKT-Servicefag er foresten dritlett, ingen problem å få makskarakterer.

Vi var utplassert to ganger i løpet av skoleåret, en uke første halvår, to uker andre halvår.

Av daglige oppgaver var enkel koding, lett design i photoshop, installasjon og drifting av maskiner og servere.

 

Når du er ferdig med IKT-Serivicefag kan du ta 3P (påbygning) og fortsette å studere, eller hive deg ut i lærlingetiden. Dette er da to år i bedrift. Da blir du en IKT-Servicemedarbeider, og IKKE en Driftsoperatør.

Lenke til kommentar

Hva er forskjellen på Driftsoperatør og servicemedarbeider? Jeg har hørt at det er veldig slaskete å gå IKT andre året, de sitter bare å game LOL e.l., det er jeg har lyst til er å faktisk lære noe...

 

Jeg tenkte til å utdanne meg som data-ingeniør, noe i den duren der.

 

Men noe jeg lurer på er:

 

1. vgs elektro (går der nå) -> 2. vgs IKT-servicefag eller data og elektronikk (DoE) -> 3. og 4. året ut i lære og der etter ta påbygg 5. året

 

Er dette lurt? Eller hva syntes dere? Jeg har lyst til å jobbe med noe programmering, en utfordrende hverdag og noe man alltid har noe å gjøre, det er viktig! Bare det er noe innen data

Endret av magnus_123
Lenke til kommentar

Selv går jeg nå 3'året Påbygg, selv om jeg ønsker lærlingplass men har ikke fått tak i en :)

Tenker jeg vil gå videre på høyskole siden jeg ikke får den plassen jeg vil ha, og virker ikke som bedrifter er så glad i lærlinger som bare har 1 år igjen med "støtte".

 

Siden du allerede går på elektrofag ser det ut som at du vil gå samme veien som meg, men jeg anbefaler deg å skaffe lærlingplass og ikke gå påbygg. Påbygg er som dem sier, drit kjedelig.

 

1. VGS - Elektrofag

2. VGS IKT-Servicefag

3-4. Lærlingplass?

 

Jeg har noen kamerater som er lærlinger, og de lever livets glade dager, utdanning med betaling.

Lenke til kommentar

Selv går jeg nå 3'året Påbygg, selv om jeg ønsker lærlingplass men har ikke fått tak i en :)

Tenker jeg vil gå videre på høyskole siden jeg ikke får den plassen jeg vil ha, og virker ikke som bedrifter er så glad i lærlinger som bare har 1 år igjen med "støtte".

 

Siden du allerede går på elektrofag ser det ut som at du vil gå samme veien som meg, men jeg anbefaler deg å skaffe lærlingplass og ikke gå påbygg. Påbygg er som dem sier, drit kjedelig.

 

1. VGS - Elektrofag

2. VGS IKT-Servicefag

3-4. Lærlingplass?

 

Jeg har noen kamerater som er lærlinger, og de lever livets glade dager, utdanning med betaling.

Ja, det er akkuratt sånn jeg tenker, takk gud for at det er noen andre som også gjør det! Alle syntes at det er en dum utdanning jeg tar, men bare jeg gjør noe jeg liker så er jeg fornøyd + at jeg får betalt heilt vanlig, hvertfall slik at jeg overlever!

 

Jeg har tenkt på lærlingplass 3. og 4. året, men det jeg lurer på er hvilke bedrifter som tar inn lærlinger...

Jeg går som sagt 1. vgs nå, vi skal snart ha utplassering og da har jeg lyst å bli utplassert 1. året, er det mulig? i så fall kunne jeg hatt noen bedrifter som kan ha en mulighet til å ta inn 'lærlinger', hvilke som helst, uansett om dere ikke tror de kommer til å ta inn, er det verdt et forsøk! Helst noe i vest-agder+++, forsvaret???? nevn dere tror jeg har lov til å som jeg kan like!

 

Jeg har lyst til å være litt høyere, bli ingeniør ettehvert, men gradvis, hva burde jeg å gjøre? Jeg tenker å ta påbygging 5. året eller i lærlingtiden som kveldskole eller som privatist, er dette smart, fordeler, ulemper, tips?...

Lenke til kommentar

Forsvaret er greit å søke seg inn i, men da skal du jo like det.

Jeg bor i Akershus, og sliter med å få tak i lærlingplass og har vel halvveis bestemt meg for å gjøre ferdig påbygg året og så gå videre.

Hvis du skal ha deg lærlingplass så er jo Videregående skoler, Kommuner og privatbedrifter rundt om. (anbefaler privatbedrifter)

Ta deg tid til å kanskje lage en liste på 25-30 muligheter allerede nå, for så å begynne å søke rett etter sommerferien, jo før jo bedre!

Du kan også kontakte opplæringskontoret, de har(skal) alltid bra tips!

 

Etter 2 år lærling, tror jeg ikke det lønner seg å gå påbygg for studiekompetanse. Ettersom at du da allerede har fagbrevet, så kommer du nesten inn på alle de samme høyskolene osv osv ...

Lenke til kommentar

Etter IKT-servicefag VG2 har jeg jobbet som vikar for et ganske stort firma 300+ ansatte i norge samt en haug av kontorer rundt om i verden.

 

Nå som de har vendt seg til at jeg er førstelinje på IT-Helpdesk samt at jeg drifter backupsystemer mm. så ser de ingen annen vei enn å kontakte kommunen for å bli lærlingbedrift så jeg kan bli her i 2 år til:D !

 

woohoo

Endret av ole a
Lenke til kommentar

IKT-servicefag er som sagt litt slaskete ja, MEN du kan lære mye og stå på selvom andre ikke gjør det. Gikk selv IKT-servicefag og er nå lærling. Fikk 5're i alle IKT-fagene.. Så du kan lære mye bare du vil..

 

Men bedrifter som tar inn utplasseringselever eller lærlinger er alt fra IT avdelingene på videregåendeskoler, kommunen, bedrifter som Atea osv.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Jeg tok IKT-driftsfag (da det fortsatt het det), så to år i lære. Etter det jobbet jeg noen år som IT-konsulent og gjorde ferdig påbygg på kveldstid. Nå går jeg tredje år (av fem totalt) på informasjonsvitenskap på UiB. Synes det har vært en grei måte å bygge opp utdanningen på, selv om jeg bruker mer tid på å bli ferdig utdannet enn mange rundt meg. Året på IKT var topp, men ikke så fryktelig utfordrende. Læretiden var spennende og lærerik, jobbet i en liten IT-avdeling i kommunen. På informasjonsvitenskap har jeg lært meg programmering, databaseting og en del annet interessant.

 

På IKT var det mest fokus på hardware, software og nettverk/servere. Så du lærer ikke så mye programmering der (på min skole var det kun enkel scripting), men det er mye annet spennende på fagplanen.

Lenke til kommentar
Etter IKT-servicefag VG2 har jeg jobbet som vikar for et ganske stort firma 300+ ansatte i norge samt en haug av kontorer rundt om i verden. Nå som de har vendt seg til at jeg er førstelinje på IT-Helpdesk samt at jeg drifter backupsystemer mm. så ser de ingen annen vei enn å kontakte kommunen for å bli lærlingbedrift så jeg kan bli her i 2 år til:D ! woohoo

 

Nå er jeg lovlig sent ute med å svare.

Men det kan være verdt å merke seg at man kan ta fagbrev uten å være lærling dersom man kan dokumentere nok praksis.

Lenke til kommentar

Svarer sent jeg og. Kjempebra at du tenker karriere allerede nå! Det du må bestemme deg for er hva du kan tenke deg å jobbe med innen data. Faget er enormt og de gode jobbene krever ofte spisskompetanse på enkelte emner. Vil du drifte systemer? Vil du jobbe i helpdesk? bli programmerer? jobbe med sikkerhet?. Prøv å gjør deg noen refleksjoner.

 

Hvis du har mulighet, så prøv å skaff deg en relevant jobb. Du trenger ikke å jobbe mye, men at det er veldig attraktivt mht senere jobbsøknad. Dette forutsetter at du har arbeidskapasiteten og strukturen som skal til få å kombinere skole og jobb.

Selv studerer jeg dataingeniør og har A som snittkarakter til tross for at jeg jobber nesten 40% stilling ved siden av skolen. Jeg anbefaler nødvendigvis ikke å jobbe like mye som meg. Det holder med en langt mindre stilling dersom du ikke er veldig glad i å jobbe mye.

 

Kort om dataingeniør: Du lærer deg programmering, matte rettet mot data, fysikk rettet mot data (vi har hatt mye om signaloverføring, satelitter, nanoteknologi osv - altså ikke så mye klassisk mekanikk). Du blir i utgangspunktet en programmerer med god generell kompetanse om datamaskinarkitektur og fysikken bak dagens komplekse IT-verden.

Dette er ikke nødvendigvis det smarteste løpet om du planlegger å jobbe med administrering av IT-løsninger.

 

Selv er planen min å bli ferdig med ingeniørutdannelsen og bygge på med master i networks and security i utlandet.

 

Mitt beste tips: Prøv å tenke ut hva du vil jobbe med og hvilke studier som trengs for å være godt rustet til jobben. Planlegg hvilke fag, kriterier og karakterer du må sikte etter og tenk realistisk. Skremmende mange tror de får bil, sigar og millionslønn som nyutdannet :p Det er ikke tilfellet ;)

Endret av EvenAug
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg jobber som lærer på IKT Servicefag, og det er absolutt en fornuftig vei hvis du ikke vet 100% hva du vil jobbe med innen IT-bransjen. På min skole (Bleiker vgs i Asker) fokuserer vi ganske mye på nettverk (CCENT), arbeidsstasjon og server (Microsoft MTA + diverse Linux), kurs/brukerstøtte og ITIL, men andre vektlegger andre ting. Vi er likevel svært fleksible om du har spesielle interesser, f.eks. for programmering eller web/HTML etc, og i prosjekt til fordypning kan man i stor grad velge hva man vil jobbe med dersom man finner riktig praksisbedrift. Neste skoleår kommer vi nok også til å tilby mer noe opplegg på skolen i PTF, da vil det nok bli enda større grad av valgfrihet for hva man ønsker å fordype seg i.

 

Dessverre vil du mange steder oppleve at lærerne ikke holder så høy kvalitet. Det er mange flinke der ute, men det er også mange som ikke har så mye å gjøre i et klasserom... Det kan være lurt å sjekke med elever og lærlinger som har gått på den/de aktuelle skolene.

 

Etter Vg2 har du mange muligheter, men vi legger opp til at elevene skal ut i lære. Etter to år som lærling får du fagbrev, og kan begynne å jobbe. Hvis du ønsker ingeniørutdannelse, kan du også gå rett inn med Y-veien (gjelder mange, men ikke alle høgskoler), eller du kan ta ettårig forkurs, to år på teknisk fagskole (+ mer matte og fysikk), eller almennfaglig påbygning. Mange jobber også bare i næringslivet, og tar "videreutdanning" i form av kurs og sertifiseringer.

 

På sikt vil man nok ikke få de aller høyeste stillingene bare med fagbrev, men med mindre du sikter mot lederstillinger er ikke det nødvendigvis noe problem. Alle trenger ikke bli ingeniører og ledere - og næringslivet går i den retning at ingeniørene og sivilingeniørene i større grad blir ledere og IT-arkitekter/systemdesignere, mens folk med fagbrev o.l. er "fotsoldater" som gjør jobben på gulvet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...