Gå til innhold

Lover/rettigheter angående ferie?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg er virkelig frustrert nå, og aner ikke hvor jeg kan finne informasjon, så jeg håper det er noen her som kan hjelpe meg.

 

Bakgrunn:

Jeg jobber som nattevakt, og har turnus som lyder 7 dager jobbing, 7 dager fri.

I år hadde jeg satt meg opp på ferie uke 33, 34 og 35, og fikk bekreftet det tidlig. I mai ble jeg sykemeldt i omtrent to måneder, av personlige årsaker. Jeg ble da oppringt av sjefen som fortalte meg at jeg måtte bytte jobbuke, på grunn av sykemeldingen og ferien, fordi jeg fikk for mye fri. Jeg stusset over det, og syntes ikke så mye om det, men godtok det.

 

Nå bunner frustrasjonen min i at jeg i kveld fikk en telefon fra sjefen, som lurte på hvorfor jeg ikke var på jobb. Tingen er at jeg jobber fra tirsdag til mandag (altså, jeg starter kl 23:30 om kvelden, og er ferdig 08:30 morgenen etter). Men i dag skulle jeg altså hatt ferie, og var derfor ikke innstilt på å jobbe.

På tidligere arbeidsplasser har det alltid vært sånn at man har ferie i nøyaktig de ukene man sto oppført på, uavhengig av turnus.

 

Spørsmålet mitt er følgende: skulle jeg egentlig jobbe i natt når det ikke var spesielt avtalt, og har jeg noen rettigheter?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Årsaken til at man er sykemeldt er, for ordens skyld, alltid personlig og privat. Arbeidsgiver har aldri rett til å vite hva som er bakgrunnen for en sykemelding.

Når du har satt deg opp på ferie i uke 33, 34 og 35 så er det jo åpenbart da du skal ha ferie. Hvordan det stiller seg med ferie og turnus når man har hele ukers turnus er jeg litt usikker på, og det kan hende dette reguleres i tariffavtalen din, men når du har fått godkjent ferien så finnes det prosedyrer for hvordan sjefen evt. kan endre den, og ikke minst materielle krav til når arbeidsgiver ensidig kan kreve endring av ferien.

 

 

Ferieloven § 6-3:

Tiden for ferieperiode som arbeidstaker har mottatt underretning om, kan endres av arbeidsgiver hvis det er nødvendig på grunn av uforutsette hendinger. Slik endring kan bare foretas når avvikling av den fastsatte ferien på grunn av uforutsette hendinger vil skape vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes stedfortreder.

Arbeidsgiver skal på forhånd drøfte spørsmål om endring med arbeidstaker. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt under drøftingen. Under drøftingen plikter arbeidstaker å gi opplysninger om merutgifter som vil bli krevet erstattet.

 

Legg også merke til reglene i § 9-1, hvis du er syk under ferien kan du under visse omstendigheter kreve ny ferie. Så at du skal miste ferien fordi du er syk når du ikke har ferie blir helt bakvendt, da krever jo arbeidsgiver i praksis at du flytter ferien til når du er syk, når man altså ofte har rett til det motsatte - kreve ferie avviklet et annet tidspunkt hvis man er syk under planlagt ferieavvikling.

 

Edit: Jeg er ingen ekspert på dette, altså, og dette er tanker jeg gjør meg på stående fot. Hvis du er fagorganisert, anbefaler jeg på det sterkeste å ta kontakt med tillitsvalgt eller andre i forbundet.

Endret av Herr Brun
Lenke til kommentar

Jeg hadde ikke møtt opp. Du har en signert ferie, og jeg ser ikke hva problemet er. Du har ikke hatt fri i to måneder, men vært sykemeldt. Sett fra arbeidsgiver skal det være helt irrelevant om du var sykemeldt, eller var på jobb i denne perioden. Om uke 33 egentlig skulle være en ordinær jobbuke skal du selvfølgelig kunne ta deg ferie da siden du allerede har fått den innvilget. Uke 32 skal ha vært innarbeidet i uke 31, så dette skal du ha betalt for uansett.

Endret av ^Th0mas^
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...