Gå til innhold

cs eller elements?


Anbefalte innlegg

Kanskje et dumt spørsmål, men jeg fyrer løs.

 

Er det verdt de ekstra kronene å kjøpe cs6? Hva får en som er kjekt å ha i cs6.

Jeg personlig ønsker å bruke raw filer. Bruker nå Aperture, og har vurdert Elements eller cs i tilegg.

Jeg synes det er svært vanskelig å lese seg til dette i diverse forumer og lignende. Det samme gjelder plugins til Aperture. Disse er og dyre ofte.

 

Nå er jo som det sikkert kommer frem i tråden her ikke jeg noe proff, men er svært sugen på å lære meg. Spesielt ønsker jeg å få til oppskarping, dette føler jeg ikke at jeg greier tilfredstillende i aperture. Det er jo en slider for det der, men her synes jeg lite skjer.

 

Ser at en får plugins til 600 kr for oppskarping, er dette noe som det er verdt?

 

Ser og at disse pro og master utgavene, gjerne koster rundt 20k+. Da lurer jeg som vanlig dødelig på hva i huleste en betaler for. Det er liksom ikke noe jeg kjøper bare for å sjekke.

 

Men hovedspørsmålet, er om det er verdt så mange tusen for en software som cs6. Jeg er fullstendig klar over at uansett hvor profft utstyr en går til annskaffelse av, så gjør ikke dette deg automatisk til proff. Men godt gjør at en har muligheten til å oppnå bedre resultater.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jo, men siden jeg har aperture, så er det ikke et "flyt program" jeg er på jakt etter nå. tviler på at jeg flesker til 10000 for cs6 heller, men er nysgjerrig på om det kan være verdt det for en som er så vidt kommet forbi begynnerstadiet.

Ha og vurdert Nik Software Complete Collection - Aperture Edition, men det koster jo en del det og. Og er llite omtalt

Lenke til kommentar

Du kan si det slik at amatører/profesjonelle fotografer som bruker LR4 behandler ca 90% av bildene i LR4 og de resterende 10% blir brukt for og fjerne større mengder uønskete elementer samt tyngre redigering på et høyt nivå, en annen fordel er at mange bruker det så du finner mange opplæringsmedier, både på Engelsk og Svensk og Norsk.

 

Jeg synes at LR4 sin raw-konverter gjør en fin jobb og jeg har lagt i oppskarping, etc. som en presets så alle bildene blir automatisk justert når jeg laster de inn så det jeg egentelig behøver og gjøre er litt småplukk.

 

Det fine med LR4 og CS6 for den sakt skyld er at det finnes enormt med plugins og presets som er gratis og gir en fin forståelse av bildestiler, når LR4 ikke koster mer en 1000.- får man mye for pengene.

 

Edit: På foto.no er det en fin artikkel angående oppskarping.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar

Du skal ha "store" jobber som du ikke klarer å ta i Aperture for å rettferdiggjøre prisen på CS6 fremfor Elements.

 

Personlig så bruker jeg LR som det du kaller "flytprogram" og har kjøpt Elements til det som jeg ikke kan gjøre i LR. Jeg har også tilgang til CS (5).

 

Siden jeg (lenge) har hatt tilgang til å bruke CS, så er det ikke tvil om at jeg "føler" meg mer hjemme i CS enn i Elements. Samtidig så bruker jeg Photoshop-programmene mindre og mindre og får gjort det meste i LR. Så hvis jeg mister tilgangen til å bruke CS så er det uaktuelt for meg, med dagens CS-priser å investere i eget CS. Da klarer jeg meg nok utmerket med Elements.

 

Så det er en vurdering av hvor mye du kommer til å bruke et Photoshop-program som avgjør hva du bør velge, men som sagt jeg mener du skal ha krevende oppgaver for å bruke så mye ekstra penger ved å gå for CS6.

Lenke til kommentar

Ville vurdert LR4 fremfor Elements. Elements har en lett kastrert Raw-konverterer - man kan ikke velge fargerom, kan ikke eksportere til 16bit farger, og det er fjernet noen justeringer.

 

Lr4 er i samme "segment" som Aperture - ikke-destruktiv redigering og bildedatabase.

 

Husk også at oppskarping er noe som først gjøres etter at bildet er resizet til ønsket størrelse.

Lenke til kommentar

Har CS6 liggende på Mac'en men har ikke installert den ennå. Føler ikke noe behov for mer enn LR4. Man får mange gode plugins til LR4 og Aperture, mange av de koster dessverre en del kroner.

 

 

@Trondster; Gjør du dette i LR også? Jeg skarper opp på vanlig måte og velger standard oppskarping ved eksport.

 

 

 

Edit:

Ha og vurdert Nik Software Complete Collection - Aperture Edition, men det koster jo en del det og. Og er llite omtalt

Så ikke denne delen av tråden. Last ned hele pakken og prøv i 15 dager. Jeg liker Silver Efex Pro, HDR Efex Pro og Color Efex Pro meget godt. Ta å sjekk ut OnOne Software, deres plugin kan du også få til Aperture og som stand-alone program.

Endret av kelux78
Lenke til kommentar

Kanskje et dumt spørsmål, men jeg fyrer løs.

Jeg har et dumt spørsmål til deg også. Jeg kjenner ikke Aperture, men i tester/omtaler ser jeg mange betrakter det som et bra alternativ til Lightroom. Oppskarping er jo en ganske fundamental oppgave og Aperture må jo ha oppskarpeing innebygd? Perfekt oppskarping er ikke rett frem og krever gode verktøy og trening, men er Apertuere så svakt på dette området? Trenger du virkelig plugins eller ekstra programvare for dette eller kan det være noen justeringsmuligheter du har oversett?

Lenke til kommentar

Jeg ser ikke vitsen i å bytte til LR4 hvis ikke du er skikkelig misfornøyd med Aperture.

 

Det største problemet med PS Elements er at alt som er morsomt, og du ikke får til i Aperture, virker kun i 8 bits modus. Photoshop CS lar deg gjøre de samme tingene (og mye mer) i 16 bits modus.

Lenke til kommentar

Ville vurdert LR4 fremfor Elements. Elements har en lett kastrert Raw-konverterer - man kan ikke velge fargerom, kan ikke eksportere til 16bit farger, og det er fjernet noen justeringer.

 

Lr4 er i samme "segment" som Aperture - ikke-destruktiv redigering og bildedatabase.

 

Husk også at oppskarping er noe som først gjøres etter at bildet er resizet til ønsket størrelse.

"Ville vurdert LR4 fremfor Elements" sier du, og selvsagt er jeg enig i det, men jeg mener du bommer litt i din anbefaling. For som du også sier "Lr4 er i samme "segment" som Aperture - ikke-destruktiv redigering og bildedatabase", og akkurat det er poenget mitt med å anbefale elements.

Slik jeg forstår trådstarter så er han forsåvidt fornøyd med Aperture og ønsker et program til å komplettere softwaren for redigering med et program som gjør de operasjonene som han ikke får foretatt i Aperture og forsåvidt heller ikke i LR.

Personlig så har jeg null kjennskap til Aperture, så derfor må jeg ta for god fisk at programmet er en god "konkurrent" til LR, og derfor ser jeg ingen grunn til å anbefale LR fremfor Elements.

Trådstarter ber om råd om anbefaling av CS5 v Elements. Og så sant han ikke har en dyp lommebok eller ett stort behov for det "beste" redigeringsprogrammet, så er jeg ikke i tvil om min anbefaling. Elements!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tror jeg skal teste ut elements, men det blir fort noen tusen ekstra hvis jeg kjøper ekstra plugins der. Kanskje hvis en flesker til med CS, så behøves ikke dette. Nå finnes det jo trial versjoner som kan prøves, men det får jeg ikke muligheten til før om en måneds tid, da jeg er stuck på jobb en måned til på et skip uten slike nedlastningsmuligheter.

 

Har en mor som er lærer, mon tro om hehe det lar seg gjøre at hun kjøper CS, og legger det inn på min maskin :)

Lenke til kommentar

Aperture vs Lightroom; LR er bedre, større tilgang til online toturials og bøker. Nå er prisforskjellen ganske liten, for litt over ett år kostet LR ca. 5-6 ganger mer enn Aperture.

 

Når man har Aperture eller Lightroom ser jeg ingen vits i å bruke ACR som følger med PS eller Elements. Hvorfor RAW konverteren til Elements nevnes her ser jeg ingen poeng med. Man eksporterer TIFF eller PSD filer fra Aperture/LR til PS/Elements for videre redigering.

 

Elements er for hjemmebrukeren. Enkelt, masse rare/morsomme features. Kan kun jobbe med 8bits filer, noen som er helt greit for de fleste.

 

 

Vegard555, hva trenger du Elements til? Hva skal du lage der som du ikke kan gjøre i Aperture?

Lenke til kommentar

Det er nok mye jeg kan gjøre i Aperture, men for å få lens correction, oppskarpingsverktøy mm, så må jeg kjøpe plugins. Sharpener pro, koster jo alene 600kr.

 

Dessuten så ønsker jeg å lære meg å bruke maskene. Nå er det jo slik at elements heller ikke har alt en har lyst på, og her og er det snakk om å kjøpe oppgraderinger.

 

Så jeg lurer på om dersom en kjøper CS, så er disse verktøyene inkludert, og en ikke trenger tillegsprodukter for å få gjort det jeg ønsker.

 

Det blir en stund til jeg bestemmer meg ennå, så jeg er en flittig googler, og forumleser i disse dager for å prøve å få forståelsen av hva man betaler for.

Det blir jo for dumt å legge ut 10k på software en ikke bruker.

Igjen så er det verdt det for min del dersom jeg greier å få ut bedre resultater. Nå er jeg ikke stinn i gryn, men bruker gjerne litt på utstyret mitt. Foto er ikke noe jeg har tenkt å leve av, men gjør det for min egen del. Å få ett bra resultat, gir meg en enorm selvtilfredshet. Å få skryt av et bilde en har tatt, er noe av det største for meg.

Har bra utstyr som jeg bruker mye, og føler at noen av bildene mine er bra. Nøyakttig hva som jeg gjør i etterbehandlingen er vanskelig å svare på. Men jeg vil gjeren utforske mulighetene. Synes bare det er synd at det koster så ekstremt mye.

Aperture er ett program jeg er fornøyd med, men det er ikke i samme kategori som photoshop.

Lenke til kommentar

Har ikke Aperture 3 Lens Correction? Hva med PTLens? Kun 25USD; http://www.epaperpress.com/ptlens/index.html

 

Oppskarping hadde A2 og da må den være bedre i A3.

 

Gratis layers: http://www.ononesoftware.com/products/perfect-layers/

 

Gratis effekter: http://www.ononesoftware.com/products/perfect-effects-free/

 

Gratis Aperture presets: http://www.ononesoftware.com/products/perfect-presets-aperture/

 

Gratis fotorammer: http://www.ononesoftware.com/products/photoframe-free/

Lenke til kommentar

Gjør deg selv en tjeneste å kjøp Lightroom 4. Koster deg 1087kr og har Lens Correction, god oppskarpingsverktøy og god støyreduksjonsverktøy. Du trenger ikke dyre plugins når LR4 har det du trenger.

Jeg startet med Aperture, gikk så over til ACR og PS men gikk kjapt over til LR da jeg fikk prøvd det.

 

Som nevnt i forrige post; sjekk ut OnOne software hvis du vil leke litt med layers, masking, diverse effekter. Det som er kjekt med slike plugins er at man trenger ikke å kjøpe alt på en gang, du prøver de i 15 evt. 30 dager og kjøper den du trenger mest eller har mest løst på. Jeg lekte meg litt med OnOne's Perfect Layers og det fungerer helt fint.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+3124

Husk også at oppskarping er noe som først gjøres etter at bildet er resizet til ønsket størrelse.

 

Er vel strengt talt en myte dette? :) Jeg antar at du vil da finne feil på mine bilder, da disse er oppskarpet før de blir resizet til ønsket størrelse.. :)

 

http://fotoprat.com/.../06/FEO0779.jpg

 

http://fotoprat.com/.../04/FEO0146.jpg

 

http://fotoprat.com/.../05/FEO0182.jpg

 

http://fotoprat.com/.../05/FEO0170.jpg

 

:)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...